Turşunun sağlığa 8 önemli faydası: Kan şekerini düzenliyor, kemikleri güçlendiriyor…

25 Ocak 2023
0 Yorum
tursunun sagliga 8 onemli faydasi kan sekerini duzenliyor kemikleri guclendiriyor

Turşu havuç, lahana, biber, salatalık gibi sebzeler hatta elma, armut gibi meyveler ile de yapılabilen lezzetli ve sağlıklı bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekeri seviyesini düzenler, kramplara iyi gelir. Turşunun sağlığa faydaları şöyledir:

Turşu yüzyıllardır çeşitli sebze ve meyveler ile yapılan fermente gıdalardandır. Vücuttaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırır, bağırsak ve cilt sağlığına iyi gelen probiyotikler içerir. Yapılan son araştırmalara göre kanser dahil çeşitli hastalıkların önlenmesinde de çok etkilidir.

TURŞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Turşu yemenin faydaları saymakla bitmez: Bağışıklık sistemini güçlendirir,hastalıkları önler, kanserle savaşır, kabızlığa iyi gelir… Turşu yemenin en bilinen faydaları şöyledir:

tursunun faydalari 4

KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ DÜZENLER

Turşunun içerisinde yer alan fitoöstrojenler ve biyoaktif peptitler, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Diyabetli Japon yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırma, soya fasulyesi ve turşu da dahil olmak üzere fermente gıdaların tüketilmesinin tip 2 diyabetin etkilerini ve semptomlarını azalttığını göstermiştir.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİR

Turşu gibi fermente gıdalar bağışıklık dostudur, hastalıklarla savaşır, sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olur. Turşu, antioksidan özelliklere sahip yüksek miktarda C ve E vitamini içerir. Ek olarak, riboflavin, folat, kobalamin, menakinon ve tiamin gibi temel antioksidanları açısından da zengindir. Tüm bu antioksidanlar, hücresel düzeyde vücudunuza zarar verebilecek oksidatif stresi azaltır, hastalanmayı önler.

KÖTÜ KOLESTEROL ORANINI DÜŞÜRÜR

Kolesterol vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kanda fazla miktarda kolesterol bulunması sağlık için çok zararlıdır. Yapılan araştırmalar turşuda bulunan laktik asit bakterilerinin kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

KAS KRAMPLARINI ÖNLER

Kaslara kramp girmesi sık karşılaşılan bir sorundur. Turşu suyunda bulunan sodyum ve potasyum gibi mineraller vücuttaki elektrolit seviyesini dengeler, hidrasyonu düzenler, kaslara kramp girmesini önler.

#haber#

KANSERLE SAVAŞIR

Turşu, önemli probiyotik gıdalardandır. Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre, probiyotik besinler kolon, karaciğer ve mesanedeki kanserli tümörlerin önlenmesine yardımcı olabiliyor.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Turşu, kemiklerin yapı taşı olan osteokalsin adlı bir proteini yapmak için gerekli bir besin olan mükemmel bir K vitamini kaynağıdır.

KABIZLIĞA İYİ GELİR

Turşunun en bilinen faydalarından biri de kabızlığa iyi gelmesidir. İçerisinde bulunan faydalı besinler sayesinde bağırsakları çalıştırır, sindirimi güçlendirir, kabızlığa şifa olur.

VİTAMİN İHTİYACINI KARŞILAR

Turşu kalorisi düşük,  vitamin oranı yüksek bir gıdadır. Sağlıklı bir bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan A vitamini, K vitamini, potasyum, fosfor ve folat gibi temel vitamin ve mineralleri içerir. Günlük vitamin ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur.

tursunun faydalari 5

TURŞUNUN ZARARLARI NELERDİR?

  • Turşu yüksek miktarda sodyum yani tuz içerir. Sık sık ve çok miktarda turşu yemek tansiyonunuzu yükseltip yüksek tansiyon sorununa neden olabilir. Özellikle tansiyon sorunu yaşayanlar turşu tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır.
  • Turşu tüketmek bazı kişilere dokunup midede yanma, ağrı, bulantı ve kusmaya yol açabilir.
  • Çok fazla turşu vücutta sodyum dengesini bozup dehidrasyona yani vücudun susuz kalmasına sebep olabilir.
  • Turşu midede şişkinlik, gaz, geğirme gibi istenmeyen semptomlara da neden olabilir.

100 GRAM TURŞUDAKİ BESİN DEĞERİ

  • Kalori: 23
  • Sodyum: 1304 mg
  • Potasyum: 181 mg
  • Folat: 13 µg
  • Fosfor: 26 mg
  • Magnezyum: 11 mg
  • K vitamini: 27 µg
  • Yağ: 1 gram’dan az
  • Protein: 1 gram’dan az
  • Karbonhidrat: 3 gram
  • Lif: 2 gram
  • Şeker: 2 gram