Vakti zamanı geldiğinde anne ve babaların çocuklarına kazandırması gereken en temel alışkanlıklardan birisi de tuvalet eğitimidir. Alınan sonucun başarısı çocuğun yaşıyla orantılı olmayıp, fiziksel ve gelişimsel dönüm noktası ile ilişkilidir.
Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olması ve sürece de bu belirtiler eşliğinde başlanması ruhsal gelişimi açısından oldukça önemli bir noktaya sahiptir. Çünkü tuvalet eğitiminde anne ve babanın farkında olmadan dahi olsa yapacağı ufak tefek hatalar ilerleyen dönemlerde çocuğun kişiliğini olumsuz yönde etkileyecek sonuçları da beraberinde getirebilir.
Peki çocukların tuvalet eğitimine hazır olduğu nasıl anlaşılabilir? Çocuklara doğru bir tuvalet eğitimi vermek için izlenmesi gereken aşamalar…
Çocukluk evresinde kazandırılması gereken alışkanlıklardan biri olan tuvalet eğitiminde çocuk üzerinde bakılması gereken ilk husus; çocuğun kas gelişiminin yeterince gelişip gelişmediğidir. Eğer çocuk kendini anne babasına ya da yakınlarına kolaylıkla ifade edebiliyorsa bu tuvalet eğitimine başlanabilir olmasına yönelik önemli bir adımdır.
-Eğer tuvalet eğitimine geçecek olan çocuğunuzun ay aralığı 18-36 ay arasındaysa,
-Çişini tek seferde yapabiliyorsa,
-Bezi 2 saatten fazla kuru kalabiliyorsa,
-Büyük ya da küçük tuvaletini bezine yaptıktan sonra rahatsızlık hissi olup bezini çıkartmak istiyorsa,
-Tuvalet yapmaya dair merakı ve soruları çoğaldıysa, artık tuvalet eğitiminin vakti gelmiş denilebilir.
Eğer çocuk hazırsa tuvalet eğitimine çocuklarda 18-36. ay dönemlerinde başlanabilir. Ancak her çocuğun gelişimi kendine özel olduğundan dolayı illaki bu evrede tuvalet eğitimine başlanmalıdır diye bir kaide yoktur.
Kimi çocuk 18- 24 ay aralığında iken lazımlık eğitimine hazır iken, diğerleri 3 yaşına gelene kadar tam anlamıyla hazır olmayabilir.
Lazımlık eğitimi ile tuvalet eğitimine alıştırılmaya çalışılan çocuklar hazır olduklarında normal tuvalete alıştırılmalıdır. Bazı çocuklar bu esnada normal tuvalete daha çabuk adapte olurken bazıları daha geç uyum sağlayabilir. Bu durum zaman geçtikçe kendiliğinden düzene girecektir.
Tuvalet eğitimi gündüzleri başarılı geçen çocuklarda bu durum gece vakti için farklı olabiliyor. Gündüz uyanık vakitlerde çişinin geldiğini rahatlıkla anne babasına söyleyen çocuk, gece bunu başaramayabilir. Bu duruma karşı anne ve babaların sabırlı olup anlayış göstermeleri gerekir.
Tuvalet eğitim sürecinde iken gece boyu lazımlığın muhakkak çocuğun yanı başında tutulması iyi olabilir. Tuvaletini tutmayı bilen çocuklar içeri gitmeye gerek kalmadan hemen yanlarındaki lazımlıklara tuvaletini yapabilir.
Tuvalet eğitimi her ne kadar başarılı geçiyor olsa da bu süreç içinde sıklıkla alt kaçırma durumu olabileceği için yatak altlarında su geçirmez alezlerin takılı durması önemle tavsiye edilmektedir.