Uçak pencerelerinin neden oval olduğunu hiç düşündünüz mü? Uçaklardaki oval pencereler gereksiz bir tercih değil. Basit gibi görünen bu detay aslında hayat kurtarıyor!
Uçak pencereleri ev ve araba pencereleri gibi olsaydı uçağın tamamı yok olabilirdi. Evet yanlış duymadınız! Aslında hayat kurtaran bir mühendislik buluşu diyebiliriz. Eğer oval yerine köşegen pencereler olsaydı atmosfer ile kabin basıncı arasındaki farklılıktan dolayı yüksek irtifada sorun oluşturur ve uçağın parçalanmasına neden olurdu ki bir zamanlar bu olay aynen yaşandı..
Son derece ilginç bilgiler Legend Science’nin Youtube kanalında paylaşıldı. 1950’lere kadar uçaklar oval değil kare pencerelere sahipti ancak güvenliği riske attığı ortaya çıkınca oval pencerelere geçildi.
Kare pencereli uçakların doğal olarak stresin yoğunlaştığı ve hava basıncıyla giderek zayıfladığı irtifalarda soruna neden oluyordu. Ayrıca ilk ticari hava yolları 21. Yüzyılın sonlarında uçakları daha yüksekten uçurmaya başladı. Bu planın amacı ise para tasarrufu yapmaktı. Uçak üzerindeki sürüklenme kuvvetinin ve tüketilen yakıt miktarının azalması demekti.
İşte istedikleri uçak oluşturulmuştu… Ya da öyle düşünülmüştü. 1950’li yıllarda mühendislerin önemli bir tasarım kusurunu gözden kaçırması sebebiyle üç uçağın gövdesi parçalara ayrıldı. Çünkü bu uçaklarda kere pencereler kullanılmıştı.
Mühendisler, güvenli bir şekilde uçabilmemiz için stresin düzgün bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla kare pencereleri oval pencerelere dönüştürdü. İç basıncı destekleyen oval pencereler, sivri köşelerde birikebilecek baskıyı önledi. İşte yuvarlak pencerenin perde arkası buradan geliyor.
Oval pencereler sadece iç basıncı dağıtmakla kalmıyor, ayrıca çatlak ve kırılma olasılığını da azaltıyor. Ek olarak, dairesel şekiller deformasyona karşı daha direnç sağlıyor ve uçağın içinde ve dışında son derece farklı hava basıncı değerlerine dayanabiliyor.
#vd-200#