Unipolar depresyon, tek kutuplu depresyon ve majör depresif bozukluğun diğer adıdır. Üzüntü, hayattan zevk alamama, iştahsızlık, sinirlilik, istemsiz kilo alımı gibi belirtilerle kendini gösterir. Genetik yatkınlıktan dolayı meydana gelebileceği gibi stres, troid hastalıkları, travma ve olumsuz çocukluk deneyimleri gibi sorunlar da bu hastalığın meydana gelmesini tetikleyebilir.
Unipolar depresyon en sık görülen depresyon türlerindendir. Bu zihinsel sağlık durumu hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı etkiler. Tek kutuplu depresyon teşhisi koyulabilmesi için belirtilerin en az 2 hafta sürmesi gerekir.
Tek kutuplu depresyon, yoğun üzüntü duyguları veya bir zamanlar zevkli bulunan etkinliklere ilgi kaybı ile karakterize edilen zihinsel bir sağlık durumudur. Tek kutuplu depresyon, manik atakların olmadığı majör depresif dönem olarak da adlandırılır. Tek kutuplu depresyon, bir kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir ve sürekli tıbbi tedavi gerektirir. Unipolar depresyonun en sık karşılaşılan belirtileri şöyledir:
İki haftadan uzun bir süre boyunca neredeyse her gün depresif ruh hali
Günün çoğunda devam eden üzüntü veya sinirlilik
Hayattan zevk alamama. Hobilerden, ilişkilerden veya daha önce zevk alınan diğer etkinliklerden zevk alamamak
İştahsızlık yahut iştahın çok artması
İstemsiz kilo alma veya verme
Uykuya dalmada zorluk veya eskisinden daha fazla uyumak istemek
Huzursuzluk hissi
Arkadaşlardan ve aileden uzak durma isteği
Kendinden nefret etme veya hayali suçluluk
Yalnızlık, suçluluk ve çaresizlik duyguları
Gelecek hakkında umutsuz hissetmek
Kendini değersiz hissetme
Konsantre olma, karar verme ve düşünme zorluğu
İntihar veya kendine zarar verme düşünceleri
Tek kutuplu depresyonun birçok nedeni olabilir: biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler unipolar depresyonu tetikleyebilir. Genetik yatkınlık, bir yakının kaybı, kansızlık, travma, stresli olaylar ve beyindeki işlevsel sorunlar bu hastalığın ortaya çıkmasının ana nedenlerindendir. Tek kutuplu depresyon genellikle gençlerde ve yetişkinlerde teşhis edilir ve kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Tek kutuplu depresyon, kişinin günlük yaşamını etkileyebilir ve hayatını oldukça zorlaştırabilir. Bu kişinin sağlığını ve refahını iyileştirmek için tedavi gereklidir. Tek kutuplu depresyon, genellikle antidepresanlar ve çeşitli psikoterapi yaklaşımlarıyla tedavi edilir. Yapılan araştırmalarda bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve kişilerarası terapinin (IPT), kişinin tek kutuplu depresyonla başa çıkmasına yardımcı olmada etkili olduğu tespit edilmiştir.
Tek kutuplu bozukluklardan muzdarip insanlar genellikle olumsuz düşüncelerle karşı karşıya kalırlar ve rutin faaliyetlere olan ilgilerini kaybederler, bu nedenle daha mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olmak için mutlaka tedavi olunmalıdır.
Bipolar depresyon, manik atakları da içerdiği için unipolar depresyondan farklıdır. Bipolar depresyonda, iniş ve çıkışları içeren yoğun ruh hali değişimleri yaşanır. Tek kutuplu depresyonda ise ruh hali değişimi yaşanmaz, uzun süreli bir depresyon dönemi yaşanır.
Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu: Bu tür depresif bozukluk yılın belirli zamanlarında görülür. İnsanların çoğu, kış mevsiminde bu sorunla karşı karşıya kalmaktadır.
Psikotik Depresyon: Bu durumda kişi bir tür halüsinasyon görür veya gerçeklikle hiçbir bağlantısı olmayan bazı durumlar hisseder. Çoğunlukla, kişinin geçmişte bir depresif bozukluk durumundan geçtiği ve belirli bir tür travmatik olaydan etkilendiği zaman görülür.
Doğum Sonrası Depresyon: Bu tür depresif bozukluk, hormonal değişimlere bağlı yeni annelerde sıklıkla görülür.
Melankolik Depresyon: Ani üzüntüler yaşanır. En yaygın semptomlardan bazıları sosyal kaygı, vücutta ağrı ve hipersomnidir.
Katatonik Depresyon: Katatonik Depresyondan muzdarip olan hastaların çeşitli davranışsal sorunlar yaşadıkları gözlemlenir.
Bu rakamlar unipolar depresyonun derecesini, şiddetini gösterir ve %40 engelli raporu almanızı sağlayabilir.