Psikolog Üstün Dökmen’in ”Başörtülü psikolog olmaz” sözlerine tepkiler artmaya başladı. Hadise’nin eşi olarak tanınan iş insanı Mehmet Dinçerler’den sonra şimdi de Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan tepki geldi. Ünlü psikiyatrist ”Bence bunun adı mesleki narsizmdir.” diyerek tepki gösterdi.
Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen, katıldığı bir programda ”Başörtülü psikolog, başörtülü psikiyatrist, başörtülü PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır.” ifadeleri gündeme bomba gibi düşmüştü. Üstün Dökmen’e ilk tepkiyi Hadise’nin eşi iş insanı Mehmet Dinçerler’den gelmişti.
Mehmet Dinçerler sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Üstün Dökmen’e sert çıktı. Ünlü iş adamı: ”Biz cahil dediğimiz zaman mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okuma bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.” ifadelerinde bulundu.
TEPKİLER BÜYÜDÜ
Üstün Dökmen’in sözleri gündemde tartışma konusu oldu. Ünlü Psikolog Üstün Dökmen’e Prof. Dr. Nevzat Öztarhan bilimsel kanıtlarla cevap verdi.
”Bu arkadaşımız kendini aşamamış. Kendini sorgulayamıyor. Bence bunun adı mesleki narsizmdir. Bu kendisini danışanından üstün görmektir. Nasıl ırkçılık etnik narsizm ise bu da mesleki narsizmdir.”
”BU KİŞİLER EMPATİ YAPAMAZ!”
Nevzat Tarhan’ın programına katıldığı Esra Elönü’nün ”Kutuplaşıyoruz, ayrılıyoruz, bölünüyoruz diyenlerin çoğu oksitlenmiş bir kutupbaşı rolünü üstleniyorlar. Kendisinin farkında olmayan bir psikolog ne kadar sağlıklı psikolog olabilir?” sorusu üzerine ise Tarhan şunları söyledi:
”Bu kişiler empati yapamaz. Empati yapabilmesi için kendi ön yargılarını askıya almasını başarması gerekiyor. ‘Ben bu konuda ön yargılıyım, ben bu konuda hassasım, bu konuda objektif olamam’ diyebilmesi gerekiyor. Sinirlenebilir, kızabilir ona kıyafetinden dolayı. Böyle bir durumda ‘ben sana yardım edemem’ deyip, gerekçelerini anlatması gerekir.”
”BÖYLE DÜŞÜNEN İNSANLAR TÜRKİYE’DE AZINLIK DEĞİL”
Esra Elönü’nün ”Başörtülü bir hastanın taraflı bir teşhisinin konulmadığının garantisi var mı?” şeklindeki sorusuna da karşılık da Tarhan, şöyle konuştu:
”Bu düşünceye göre o kişinin başörtülü olması patolojik bir durumdur. O kişinin bir nevi etiketlenmesini kabul etmek demektir. Bu kişi başörtülü olmakla zaten birçok hakkı hak etmiyor tarzında kategorize ediliyor. Zenci-beyaz gibi, başörtülü-başörtüsüz gibi. Avrupa’da yüz yıl iç savaşlar oldu.