Bu makalemizde yerleşme kanaması, hamilelikte üstüne görme, implantasyon kanaması nedir, belirtileri neler, ne kadar sürer, ağrı yapar mı, yerleşme kanamasından kaç gün
Bu makalemizde yerleşme kanaması, hamilelikte üstüne görme, implantasyon kanaması nedir, belirtileri neler, ne kadar sürer, ağrı yapar mı, yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır, bebeğe zarar verir mi? Konuları hakkında bilgiler vereceğiz.
Üstüne görme, implantasyon kanaması ve yerleşme kanaması olarak da bilinir. Erkek üreme hücresi olan sperm, kadın üreme hücresi olan yumurtayı döllemesiyle embriyo meydana gelir. Bu döllenmenin ardından yumurta, fallop tüplerinden geçerek rahim duvarına yerleşir. Bu yerleşme sırasında hafif bir kanama gerçekleşebilir. Bu kanamaya üstüne görme, implantasyon (yerleşme) kanaması denir. Yerleşme kanaması yaşayanlar üstüne görme döneminde çeşitli belirtiler gördüğünü bildiriyor. Üstüne görmek gebeliğin başlarında rahim iç tabakası diye adlandırılan bölüme fetüsün (bebeğin) yerleşmesinin neden olduğu kanamadır. İmplantasyon kanaması kısaca gebeliğin erken dönemlerinde dölenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi sonucu ortaya çıkan vajinal kanama diyebiliriz.
Üstüne görme nedir?
Bu soruya Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu şu cevabı veriyor: (Gebelik boyunca bazı hamile kadınlarda kanama meydana gelebilir. Gebe kadın bu kanamayı normal adet kanaması zannedebilir. Ancak bu tür kanamalar aslında adet kanaması değil üstüne adet görmek olarak adlandırılan bir kanama türüdür. Çünkü gebe kalmş bir kadın HCG hormonu üretmeye başlar ve adet kanamaları kesilir. Kadının gördüğü kanamalar adet kanamaları değildir, üstüne görme kanamasıdır. Üstüne görme kanaması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.)
Hamilelik döneminde kadınlarda görülen kanamalar genel olarak üstüne görme olarak adlandırılır. Bu kanamaların üstüne görme şeklinde adlandırılmasının nedeni ise, bu kanamanın hamile olunmasına rağmen adet kanaması görüldükten sonra yani adetin üstüne görülmesidir.
Üstüne Görme Belirtileri
Üstüne görmen ağrı yapar mı, kaç gün sürer, bebeğe zarar verir mi, regl kanamasından farkı nedir? Tüm bu soruların cevapları 2. sayfamızdadır.
Üstüne Adet Görme Ne Zaman Gerçekleşir?
Üstüne adet görme adet tarihinden birkaç gün önce, adet tarihiyle aynı zamanda ve adet tarihinden birkaç gün sonra meydana gelebilir. Üstüne görme kanaması genellikle cinsel birliktelikten 10-12 gün sonra ortaya çıkar, ancak 2 hafta sonra ortaya çıktığı da nadiren görülür.
Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme, İmplantasyon Kanaması) Ağrı Yapar mı?
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Meryem Uslu yerleşme kanamasının ağrıya neden olabileceğini bildiriyor.
Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme, İmplantasyon Kanaması) Kaç Gün Sürer?
Yerleşme kanaması bazı kadınlarda birkaç saat sürerken bazı kadınlarda 3 güne kadar sürdüğü görülebilir.
Yerleşme Kanamasından Kaç Gün Sonra Test Yapılır?
İmplantasyon kanaması gerçekleştikten sonraki 3 gün içerisinde hamilelik tespit edilememektedir ve bu nedenle bir gebelik testi yapmadan en az 3 gün beklemek doğru olacaktır.
Gebelikte Üstüne Görme Neden olur?
Gebelikte üstüne adet görmenin genel olarak sebebi hormonaldır. Ayrıca gebelikte çeşitli nedenler kanamaya sebep olabilir. Hamilelikte kanamaya yol açabilen diğer nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz; düşük tehlikesi kanaması, yaralara bağlı kanama, dış gebelik, bebeğin rahim yatağına yerleşmesi ve servikal enfeksiyondur.
Yerleşme Kanamasının Regl Kanamasından Farkı Nedir?
Düzenli adet döngüsü ile aynı zamanda karşılaşılır, ancak yerleşme kanamasının rengi daha pembemsi veya kahverengidir ve çok daha şiddetsiz geçer. Diğer yandan adet kanamasına göre daha kısa sürmesi de önemli bir farktır.
Üstüne Görme Bebeğe Zarar Verir mi?
Gebeliğin meydana gelmesi sonucunda oluşan üstüne görme kanaması, bebek ve anne adayı için herhangi bir zarara yol açmaz. Bu kanamanın tek olumsuz yanı anne adayının adet gördüğünü düşünmesi ve gebe olduğunu daha geç fark etmesi olabilir. Bu aşamada gebeliğe zarar verecek şekilde davranışlar sergileyebilir. Buradaki olumsuzluk gebeliğin farkında olmayan annenin radyasyona maruz kalabilme ve uygun olmayan ilaçları tüketebilme ihtimalinin doğuracağı olumsuz sonuçlardır. Böyle bir durum söz konusu ise ya da bir şüphe duyuluyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve bebeğin durumu kontrol edilmelidir.
Gebelikte Kanama, Hamilelikte Kan Gelmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamileyken Adet Olunurmu, Görülür mü? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız