Üşüme Hamilelik Belirtisimi, Hamileyim Üşüyorum, Nasıl Geçer?

27 Kasım 2016
0 Yorum
usume hamilelik belirtisimi hamileyim usuyorum nasil gecer

Üşüme en sık karşılaşılan gebelik belirtilerindendir. Diğer gebelik belirtileri ise bulantı, kusma, baş dönmesi, sık idrara çıkma, aşerme, mide ekşimesi

Üşüme en sık karşılaşılan gebelik belirtilerindendir. Diğer gebelik belirtileri ise bulantı, kusma, baş dönmesi, sık idrara çıkma, aşerme, mide ekşimesi ve halsizlik yer alır. Peki, hamilelikte üşüme neden olur ve nasıl geçer? İşte bu konuda doktorların verdiği bilgiler:

Hormonlardaki değişim

Hamilelikte kadınlarda progesteron ve östrojen hormonunun salgılanması artar. Bunun sonucunda çoğu gebelerde sık terleme ve sıcak basması gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Ancak hormonlardaki bu değişim kimi gebelerde üşümeye de yol açabilir.

Tiroid hastalığı

Boynunuzun ön tarafında bulunan tiroid, yaklaşık 15 gram ağırlığında olan küçük bir bezdir. Trioid bezi, belli miktarda tiroid hormonu üretmek ve bu trioid oranını dengede tutmak için beyninizden sinyaller alır. Ve ana hormon tiroksin veya T4’tür. Tiroid hastalığı, vücudunuzdaki tüm süreci etkiler ve tiroid hormonunu, özellikle T4 seviyelerini değiştirebilir. T4 seviyeniz düştüğünde üşüme, halsizlik, uyku hali gibi belirtiler yaşarsınız. Hamilelikte üşümenizin bir diğer nedeni de tiroidlerinizde meydana gelen bu değişimdir.

Vitamin eksikliği

Hamilelikte üşümeyle birlikte halsizlik, yorgunluk gibi gebeliğin diğer semptomlarını yaşıyorsanız, bu durum, vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri yeterli miktarda almadığına işaret eder. Hamilelik döneminde bulantı ve kusmadan yahut iştahsızlıktan muzdaripseniz, az yemenin neticesinde vitamin eksikliği yaşamanız doğaldır. Mineraller, vitaminler, proteinler ve karbonhidratlar açısından zengin gıdalar tüketmek, vitamin eksikliğini giderip sizi üşümekten kurtaracaktır.

Enfeksiyon

Hamilelikte üşümenin bir diğer nedeni de, vücutta enfeksiyonel yani iltihabik hastalıklardır. Gebelerde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte kadın vücudu hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelir. Özellikle idrar yolu ve böbrek enfeksiyonu, hamilelik döneminde sık karşılaşılan hastalıklardandır. Gebelikte enfeksiyon da, mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik ve üşüme gibi semptomlara yol açabilir.

Anemi

Hamilelikte kansızlık özellikle demir eksikliği sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Vücudunuzda yeterli miktarda demir olmazsa, oksijen taşınması için yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretimi gerçekleşmeyecektir. Bu durum da metabolizma hızınızı yavaşlatıp, üşüme hissine yol açacaktır.

Kilo verme

Gebelikte ilk 3 ayda bir miktar kilo kaybı normal kabul edilir. Bunun nedeni birinci trimester denilen ilk üç ayda kadınlarda sıklıkla bulantı ve kusma sorunu görülüp, yeme problemlerinin ortaya çıkmasındandır. Netice olarak yağ depolarınız tükenmeye başlar, enerji kaybı meydana gelir ve bunun sonucunda vücudunuz normal ısısını koruyamayıp sıklıkla üşüme hissi yaşarsınız.

Hamilelikte üşüme nasıl geçer?

  1. Hamilelikte üşümekten muzdaripseniz ilk yapmanız gereken bir kadın doğum uzmanına başvurmak olmalıdır. Doktorunuz size tiroid testi, kan testi ve çeşitli vitamin testleri uygulayacaktır. Şayet durumunuz vitaminsizlikten yahut kansızlıktan kaynaklanıyorsa, gebeler için kullanımı güvenli olan ilaçları reçete edecektir. Keza enfeksiyonel bir hastalık söz konusuysa hamilelerin kullanabileceği antibiyotiği yazıp, iltihabın tedavisine yönelik bir tedavi uygulayacaktır.
  2. Gebelik boyunca karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve mineraller, özellikle de kalsiyum ve folik asitten zengin sağlıklı bir beslenme programı uygulayın. Çeşitli gıdaları yiyin, tek taraflı beslenmeyin.
  3. Tiroid hastalığınız varsa doktorunuzun bildireceği ilaçları kullanın.
  4. Yürüyüş yapmak, doktorunuzun uygun bulduğu egzersizlere devam etmek de, vücudunuzu ısıtıp üşüme hissiyle mücadeleye yardımcı olur.
  5. Ihlamur, rezene, papatya, zencefil ve kuşburnu gibi hamilelikte tüketilmesi güvenli olan çaylardan günde 1-2 bardak içmek de içinizi ısıtacaktır.

Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız