Üşüten Soğuk Algınlığı Olan Bebek Nasıl Kusar Ne Yapmalıdır?

21 Mayıs 2021
0 Yorum
usuten soguk alginligi olan bebek nasil kusar ne yapmalidir

Bebeklerin bağışıklık sistemleri yetişkinlere oranla güçsüz ve savunmasızdır. Bu yüzden üşütme problemi bebeklerde çok sık görülmektedir. Bu durumun sebebi ise genellikle yüzden fazla virüs türünün yol açtığı burun ve boğaz enfeksiyonudur.

Bebeklerin bağışıklık sistemleri yetişkinlere oranla güçsüz ve savunmasızdır. Bu yüzden üşütme problemi bebeklerde çok sık görülmektedir. Bu durumun sebebi ise genellikle yüzden fazla virüs türünün yol açtığı burun ve boğaz enfeksiyonudur.

Bebeklerde Üşütme, Soğuk Algınlığında Kusma Nasıl Olur?

Bebekler üşüttüğünde veya soğuk aldıklarında yaşanan belirtiler çok çeşitlidir. Örneğin bu durum bebekte burun akıntısına yol açabileceği gibi aynı zamanda vücutta ateşin yükselmesine veya bebeğin kusmasına da sebep olabilir. Üşüten bebeklerde geniz akıntısı olur bu da kusmayı tetikler. Bebeklerde üşütmenin ana belirtisi bebeğin balgamlı kusmasıdır. Bebekler üşütünce kötü ve ekşi kokulu şekilde de kusabilir. Bebeklerde soğuk algınlığı fışkırarak kusmasına da sebep olabilir. Bebekte öksürüğün akciğeri tahriş etmesi sonucunda soğuk algınlığında kanlı balgamlı kusma da görülebilir

  1. Doktorun verdiği ilaçları kullanmak üşütmeye bağlı kusmayı kısa sürede kesecektir.
  2. Doktora danışıp bebeğe nane limon çayı içirmek midesini yatıştırıp kusmayı durdurmaya yardımcı olur.

Bebeklerde Üşütme Nasıl Anlaşılır?

Bebekler üşüttüklerinde çoğunlukla kusma görülmektedir ve bu durum olması beklenen belirtilerin başında gelmektedir. Kusma dışında aşağıda sıralanan belirtiler de bebeklerde üşütmenin habercisi olabilir:

  1. Ateş
  2. Yüksek ateş
  3. Uykusuzluk ya da huzursuzluk
  4. Anne sütü ya da devam sütünü içmeyi reddetme
  5. Halsizlik ve bitkinlik
  6. Mide bulantısı
  7. İştahsızlık
  8. Öksürük
  9. Burun akıntısı
  10. İshal olma
  11. Hapşırma
  12. Burun tıkanıklığı
  13. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma
  14. Burundan sarı veya yeşil renk akıntı gelmesi
  15. Cildinin sıcak ve terli oluşu
  16. Yüz, eller ve ayakların pembe renk alması
  17. Uykusuzluk

Bebeklerde Üşütme ve Üşütüp Kusma Nasıl Geçer?

Bebeğinizi sağlık ocağına veya çocuk doktoruna götürün. Doktor gerekirse üşütmeye karşı ilaç, şurup veya antibiyotik verebilir.

Bol sıvı verin: Bebeklerde üşütme durumunda ilk yapılacak şeylerden birisi vücutta sıvı kaybını olabildiğince engellemektir. Bunun için bebeğe aşırıya kaçmadan normal oranda sıvı verilmelidir. Eğer emen bir bebekse, emzirilmeye devam edilmelidir. Çünkü anne sütü bebeğin vücudunu güçlü kılarak mikroplara karşı çok yüksek oranda korumaktadır.

Vicks kullanın: Bebeğiniz üşüttüğünde uygulanabilecek bir diğer yöntem ise Vicks BabyRub kullanımıdır. Viksi bebeğinizin sırtına, göğsüne ve ayak tabanlarına yumuşak hareketlerle masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu durumda bebeğiniz gece daha iyi bir uyku çekecek ve soğuk algınlığı azalacaktır.

Tavuk suyu çorba içirin: Eğer çocuğunuz 1 yaşından büyükse, öksürük ve soğuk algınlığı için tavuk suyu çorbasını yedirebilirsiniz. Çünkü yapısında bulunan güçlü antioksidanlar sayesinde tavuk suyu çocuğunuz için hem çok besleyici hem de çok hafiftir. Tavuk suyu çorbası çocuğunuzun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Anne sütü verin: Anne sütünün önemi ve değeri herkesçe bilinmektedir. Özellikle de eğer çocuğunuz hastaysa, anne sütünün önemi daha da çok olmaktadır. Çünkü anne sütü, vücutta enfeksiyona karşı bir koruma kalkanı oluşturarak, hastalık durumunda vücudun daha çabuk toparlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, anne sütüne eş değerde etkili herhangi bir yöntem yoktur. Bebeklerde öksürük ve soğuk algınlıkları durumunda, anne sütü çok sık verilmelidir.