Uyurken ağızdan kan gelmesi zaman zaman yaşanabilecek bir sağlık sorunu. Bu durum reflü, mide ülseri gibi sindirim sistemi sorunlarına bağlı görülebileceği gibi akciğer hastalıkları, koagülasyon (pıhtılaşma) bozuklukları, mide-bağırsak sistemi hastalıkları ve üst solunum yolu hastalıkları gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.
Nadiren de olsa kanser ağızdan kan gelmesine yol açabiliyor fakat kanser hastalığında yalnızca ağız kanaması değil, istemsiz kilo verme, aşırı halsizlik gibi başka semptomlar da eşlik edebiliyor. Uyurken ağızdan kan gelmesinin yaygın nedenleri şöyle:
Uyurken ağızdan kan gelmesiyle karşılaşan çoğu kişi ister istemez panik yapar, bunun neden olduğunu hemen internet üzerinden araştırır. Uzmanlar uyurken ağızdan kan gelmesinin yaygın nedenlerini şöyle sıralıyor:
MİDE HASTALIKLARI
Mide hastalıkları uyurken ağızdan kan gelmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden. Özellikle mide ülserlerinde kanın ağızdan geldiği bilinmektedir. Peptik ülser olarak da bilinen mide ülseri midenin iç kısmında yahut ince bağırsağın üst bölümünde açık yara anlamına geliyor. Mide hastalıklarına bağlı olarak ağızdan koyu kırmızı yahut kahverengi renk kan gelebiliyor.
BOĞAZ TAHRİŞ
Boğazın çeşitli nedenlerden tahriş olması veya boğazda yara bulunması da uyku esnasında ağızdan kanama olarak belirti verebiliyor. Boğazdaki hasar çoksa kanama da o oranda artıyor. Kuvvetli bir şekilde öksürmek de ağızdan kan gelmesini tetikleyebiliyor.
REFLÜ HASTALIĞI
Reflü, mide içeriğinin, midede bulunan yiyecek ve içeceklerin yemek borusuna geri kaçmasıyla meydana geliyor. Reflü hastalığı da zamanla boğazı tahriş ederek uyurken ağızdan kan gelmesi gibi belirtilere neden olabiliyor.
KOAGÜLASYON BOZUKLUĞU
Koagülasyon (pıhtılaşma) bozuklukları kanın pıhtılaşma yeteneğini olumsuz etkiliyor. Hemofili, Von Willebrand hastalığı, pıhtılaşma faktörü eksiklikleri, hiper pıhtılaşma durumları ve derin ven trombozu pıhtılaşma bozuklukları arasında yer alıyor. Uyurken ağızdan kan gelmesi kanda pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, and Oral Radiology’de yer alan “Klasik hemofilide oral kanama” adlı çalışmada hemofili tanısı almış vakaların yüzde 13,6’sında kalıcı ağız kanaması tespit edildi.
ÜST SOLUNUMU YOLU HASTALIKLARI
Üst solunum yolu hastalıkları ve akciğerden kaynaklanan verem, zatürre gibi hastalıklar da ciğeri tahriş edip uyurken ağızdan kan gelmesi olarak belirti verebiliyor.
DİŞ ETİ KANAMASI
Diş eti iltihabı, vitamin eksikliği, protezin dişe tam oturmaması, kan sulandırıcı gibi ilaçların kullanımı diş etlerinde kanama yapabiliyor. Diş eti kanaması uyanıkken görülebileceği gibi uykudayken de diş etleri kanayabiliyor. Uyku boyunca devam eden mini kanamalar ağızda birikip ağızdan kan gelmesine yol açabiliyor.
İLAÇ YAN ETKİLERİ
Antikoagülan ilaçlar gibi kullanılan bazı ilaçlar da yan etki olarak uykuda ağızdan kan gelmesi yapabiliyor. The Lancet’de 1996 ‘da yer alan “Oral antikoagülan tedavisinin kanama komplikasyonları” adlı çalışmada antikoagülan ilaçların en önemli komplikasyonunun kanama olduğu görüldü.
HAMİLELİK
Hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler de uyurken ağızdan kan gelmesi olarak belirti verebiliyor. Hamilelik dışında menopoz dönemi gibi homonal değişimlerin yaşandığı dönemde de bunla karşılaşabilirsiniz.
DİŞ GICIRDATMA
Uyurken ağızdan kan gelmesi bruksizm olarak da adlandırılan diş gıcırdatmaya bağlı da görülebiliyor. Dişlere sürekli baskı yapılması ve sıkılması diş etlerini de olumsuz etkileyerek diş etlerinin tahriş olmasına ve kanamasına yol açabiliyor.
SİGARA İÇMEK
Sigara içmek de uyurken ağızdan gelen kanın başka bir muhtemel nedenidir. Sigara içmek ağzınızdaki dokuları tahriş edip kanamaya yol açabiliyor. Sigara içiyorsanız, bırakmanız önerilir.
KANSER
Bazı durumlarda uyurken ağızdan kan gelmesi kanser gibi ciddi bir sağlık problemine işaret edebiliyor. Yalnız ağızdan kan gelmesi yeterli bir bulgu değildir, ağızdan kan gelmesinin yanı sıra istemsiz kilo kaybı veya aşırı halsizlik gibi başka semptomlar da varsa ihmal etmeden doktora başvurmalı.
Uyurken ağızdan kan gelmesi sorunu yaşıyorsanız öncelikle Diş Hekimine gitmelisiniz. Problem dişten kaynaklanmıyorsa Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurmalısınız.
Uyurken ağızdan kahverengi kan gelmesi reflü, mide ülseri gibi sindirim sistemi problemlerinden kaynaklanabiliyor.
UYURKEN AĞIZDAN KAN GELMESİNİN DİĞER NEDENLERİ
Uyurken ağızdan kan gelmesinin tedavisi için sırayla Diş doktoru, Kulak Burun Boğaz doktoru ve Dahiliye doktoruna gidip sorunun nedeni teşhis edilmeli. Tedavi, sorunun nedenine göre şekillenecektir.
Uyurken ağızdan kan gelmesi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ise doktor antibiyotik reçete edebilir. Reflü ve mide ülseri gibi sindirim sistemi hastalıkları varsa bu hastalıklara yönelik ilaçlar ile sorun tedavi edilir. Hamilelik, menopoz gibi hormonlarda değişime bağlı olarak gelişen ağız kanamasında ise bu dönemlerin atlatılmasıyla uyurken ağızdan kan gelmesi kendiliğinden geçecektir.