Uyurken ağızdan salya akması hemen hemen birçoğumuzun yaşadığı bir durumdur. Salya akması genellikle zararsız bir durum olup, basit faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ancak, bu durum sıkça gerçekleşiyor ve günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa, bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Peki uyurken salya akması neden olur? Merak edilen sorunun cevabı içeriğimizde…
Genellikle yorgun bir günün sonunda kendimizi yatağa attığımızda, nasıl uyuduğumuzu bilmediğimiz anlarda geceleri ağzımız açık uyuyabiliyor ve ağzımızdan salya gelebiliyor. Ağızdan uyurken salya gelmesi aslında zararsız bir durumdur. Fakat bu durum eğer süreklilik kazanıyorsa altında sağlık problemi yatıyor olabilir. Peki uyurken ağızdan salya gelmesi neden olur? İşte cevabı…
Salya akması, tıbbi terimde siyalore olarak adlandırılır. Bu durum, ağızdan istemsiz tükürük kaybı yaşanması anlamına gelir. KBB uzmanı Dr. Harshad Nikte, “Tükürüğün aşırı üretildiği veya ağız çevresindeki kasların tükürüğü tutamadığı durumlarda bu sorun ortaya çıkar” diyor. Tükürük, ağız hijyenini sağlamak ve sindirime yardımcı olmak gibi önemli görevler üstlenirken, istemsiz akması soruna neden olabilir.
2014 yılında Oral Science dergisinde yayımlanan bir inceleme, iki yaşına kadar olan çocuklarda salya akmasının normal olduğunu belirtmektedir. Ancak daha büyük bireylerde aşırı salya akması, altta yatan sağlık sorunlarına işaret edebilir. Ve bu durum ciddiye alınması gereken bir durumdur. Eğer geceleri uyurken ağzınızdan salya akıyor ve bu her gece devam eden bir duruma dönüşüyorsa mutlaka önlemini almalısınız.
Bebeklerde salya akması sıkça karşılaşılan bir durumdur ve genellikle normal gelişimin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak, yetişkinlerde görülen aşırı salya akması, bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Yetişkinlerde ortaya çıkan ağızdan salya gelmesi durumu yorgunluk, uyku pozisyonu ve diğer faktörler gibi sebeplerden ortaya çıkabilmektedir. Aşırı salya akmasının altında yatan sebeplerden bazıları, Gastroözofageal Reflü Hastalığı veya nörolojik bozukluklar gibi durumlar olabilir. Bu nedenle eğer bu sorun, süreklilik arz eden bir durumsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.
Uyku pozisyonu
Karnın üstünde veya yan yatan bir pozisyonda uyumak, yerçekimi nedeniyle tükürüğün ağız kenarlarına doğru akmasına sebep olabilir. Rahat bir pozisyonda uyumak, salya akmasına neden olabilir.
Ağızdan nefes alma
Burun tıkanıklığı durumunda ağızdan nefes almak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum, ağız kuruluğuna ve tükürüğün kontrolünün kaybolmasına yol açarak salya akmasını artırabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
Mide asidinin yemek borusuna geri akması, tükürük üretimini artırabilir. Bu ekstra tükürük uyku sırasında birikirse, salya akmasına neden olabilir.
Yutma problemleri
Bazı bireyler, tükürüklerini yutmakta zorluk yaşayabilir. İnme veya Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozukluklar, normal yutma yeteneğini etkileyerek tükürüğün ağızda birikmesine yol açabilir.
İlaç kullanımı
Bazı ilaçlar, özellikle sakinleştiriciler, normal kas kontrolünü etkileyerek salya akmasını artırabilir.
Obstrüktif uyku apnesi (OSA)
Uyku sırasında hava yolunun tıkanması, ağızdan nefes almayı zorunlu kılarak salya akmasına sebep olabilir.
Büyümüş bademcikler veya geniz etleri
Büyümüş bademcikler, hava yolunu tıkayarak ağızdan nefes alma gereksinimini artırabilir.
Uyurken salya akmasını durdurmak istiyorsanız ilk iş olarak yatış pozisyonununuzu değiştirmeyi deneyin. Sırt üstü yatmak genellikle tükürüğün boğazda kalmasını ve kolayca yutulmasını sağlar. Bu pozisyonda rahatça uyuyabilmek için yastık desteği alabilirsiniz.
Burun tıkanıklığını gidermek, ağız solunumunu azaltarak salya akmasını önleyebilir. Burun tıkalı olunca, kişiler ağzı açık uyuyacağından bu durum yine salya akmasına neden olacaktır. Bunun için antihistaminikler veya burun spreyleri kullanmak faydalı olabilir.
Salya akması yeni bir ilaç kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıktıysa, doktorunuza danışarak farklı bir ilaç seçeneği değerlendirebilirsiniz.
Horlama tedavisinde kullanılan ağız içi cihazlar, salya akmasını kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Botulinum toksin enjeksiyonları, salya akması semptomlarını hafifletmekte etkili olabilir. Bu, tükürük bezlerine uygulanan geçici bir yöntemdir.