Üzüm sirkesi üzüm meyvesinin fermantasyonu, mayalanması ile elde edilir. Üzüm sirkesini marketlerden hazır olarak satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz de üzüm sirkesi yapabilirsiniz.
Üzüm sirkesi üzüm meyvesinin fermantasyonu, mayalanması ile elde edilir. Üzüm sirkesini marketlerden hazır olarak satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz de üzüm sirkesi yapabilirsiniz.
Üzüm Sirkesinin Faydaları
Üzüm Sirkesi Yüze Sürülür mü?
Üzüm sirkesi sivilce tedavisi için yüze sürülebilir. Güzellik Uzmanı Suna Dumankaya’nın üzüm sirkesi ile sivilce tedavisi için bildirdiği yöntem şöyledir; Birer tatlı kaşığı şap tozu, kırmızı üzüm sirkesi ve maden suyunu karıştırın. Bu karışımı, pamuk yardımıyla sivilceli bölgelerinize yayın. Ardından yarım patatesin suyunu çıkarın. Bu suyu sivilcelerinize sürüp, sabaha kadar bekletin. Bu formülü her gün uygulayın.
Evde Üzüm Sirkesi Yapma Tarifi
Malzemeler
Yapılışı: Üzümlerin saplarınızı ayıklayıp yıkadıktan sonra cam kavanozu ağzına kadar üzümle doldurun. Üzümleri blender yardımıyla püre haline gelmeden kabaca parçalayın. Bu parçalama sonunda kavanozdaki üzüm seviyesi yarıya düşecektir. Kavanozun kapağını kapatmayın, tülbentle yahut hava alan ince bir bezle örtüp lastik geçirin. Posa önce kavanozun ağız kısmına yakın bir bölgede birikir. 10-15 gün sonra dibe çöker. Sirkenin olgunlaşmasını hızlandırmak için posa dibe çöktükten sonra dilerseniz evde yapılmış doğal sirkeden 1-2 kepçe ekleyebilirsiniz. 1-2 ay boyunca serin bir yerde bekletin. Günde 3-5 kere kaşıkla sirkeyi karıştırın.1-2 ay sonunda üzüm sirkeniz hazır! Üzümler sirkeye dönüştükten sonra temiz bir tülbent yardımıyla sirkeyi süzün. Posayı da iyice sıkın, kupkuru kalsın. Kalan artığı hayvanlara atabilirsiniz.
Hazırladığımız üzüm sirkesinin bozulmaması için ne yapmalı?
Posasını süzdüğünüz 5 litrelik kavanoz için bir kibrit kutusu boyutunda ekmek içi, 15 tane kuru nohut ve 1 silme tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Bu miktardaki tuz sirkenizi korur, bozulmasını önler.
Dr. Ümit Aktaş’dan Evde Üzüm Sirkesi Yapma Tarifi
Malzemeler:
Yapılışı: Üzümleri iyice yıkayın ve derin bir cam kase içerisinde ezin yahut blenderdan geçirin ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun (kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı kalmasına dikkat edin)üzerine balı ilave edip karıştırın. Cam kavanozun üzerine ince bir tülbent bez koyup lastik geçirin. Güneş alan bir yer varsa cam kenarına yakın yoksa ılık ve loş ortama koyun. İlk haftalarda 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta kaşıkla karıştırın ve tekrar tülbentle sarın. 4-6 hafta kadar zaman geçince sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşur. Bu sirke fermantasyonun başladığının işaretidir. Sirke yapının buu aşamada üzüm suyunu posasından ayırmak için temiz Tülbentten yada ince delikli kevgirden ilk süzme işlemini yapın. 8-10 hafta sonra dibinde tortular oluşacak tekrar temiz bir tülbent bezden süzün. 4-6 hafta dinlendirin. Bu işlem sirkenin tadı damak tadınıza uygun olacak şekilde 3-6 ay boyunca devam edebilir. Normal lezzette bir üzüm sirkesi 4-6 ayda olur. En son süzme işleminden sonra şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatarak serin bir yerde muhafaza edin