Uzun ömrün sırrı 4 kaşık zeytinyağında

12 Ağustos 2024
0 Yorum
uzun omrun sirri 4 kasik zeytinyaginda

Yaşlanmak, doğal bir süreç ama sağlıklı olmadığı zaman hastalıklarla geçen kabus yıllarına dönüşebilir. Doğru beslenme ile bu süreci yavaşlatmak ve hayat kalitesini korumak mümkün. Son araştırmalar zeytinyağının bu noktada bilinenden çok daha önemli olduğunu ortaya koydu.

Beslenme, genetik özellikler ve egzersiz, yaşlılık döneminde sağlığı ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen faktörler.  

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme, yaşlanma sürecinde kritik rol oynar; vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin bir diyet, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kronik hastalıkların riskini azaltır. Genetik faktörler de yaşlanma sürecini etkiler, ancak sağlıklı yaşam alışkanlıkları genetik yatkınlıkları dengeleyebilir ve yaşam süresini uzatabilir. Egzersiz, yaşlılıkta fiziksel ve zihinsel sağlığı korumanın anahtarıdır. Özellikle kuvvet antrenmanları, örneğin squat hareketleri, kas kütlesini ve kemik yoğunluğunu artırır, denge ve koordinasyonu geliştirir. İşte uzun yaşamın bilimsel olarak kanıtlanmış ve son araştırmalara dayanan sırları… 

HAFTADA 4 KAŞIK ZEYTİNYAĞI ÖMRÜ UZATIYOR 

Frank. B. Hu’nun Journal of Medicine’daki araştırması, sağlıklı yaşlanma ve uzun ömrü teşvik eden diyet stratejilerini ortaya koyuyor. Buna göre araştırmada, Akdeniz diyetini uygulayan katılımcılar, kontrol grubuna kıyasla felç, kalp krizi, kardiyovasküler ölümler, tip 2 diyabet ve meme kanseri risklerinde belirgin bir azalma gösterdi. Ayrıca, zeytinyağı tüketiminin nispeten düşük olduğu bölgelerde bile, haftada dört veya daha fazla yemek kaşığı tüketenler, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve ölüm risklerinde önemli derecede düşüş gösterdi.

yasli 2

AEROBİK EGZERSİZ VE KUVVET ANTRENMANI ÖMRÜ UZATIYOR 

Smith, Williams ve Jones’un  Journal of Epidemiology and Community Health’te yayınlanan çalışmasında, egzersiz ve yaşam süresi arasındaki ilişki ortaya konuyor.Çalışma, düzenli fiziksel aktivitenin yaşam süresini uzatma üzerindeki etkilerini vurguluyor. Araştırmalar, egzersizin kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıkların riskini azalttığını, genel sağlık durumunu iyileştirdiğini ve yaşlılık döneminde yaşam kalitesini artırdığını gösteriyor. 

Makale ayrıca, aerobik egzersizler ile kuvvet antrenmanlarının her ikisinin de yaşlanma sürecini olumlu yönde etkilediğini ve egzersizin sıklığının ve yoğunluğunun sağlık yararları üzerinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Sonuç olarak, egzersizin sadece fiziksel sağlık değil, genel yaşam kalitesi için de kritik bir faktör olduğu sonucuna varılıyor. Tabi bütünsel sağlık açısından beslenme ve düzenli uykunun önemi de vurgulanıyor.

yasli 3

SQUAT EGZERSİZİ YAŞLILIKTA KEMİKLERİ KORUYOR 

Smith ve arkadaşları tarafından yapılan başka bir çalışmada, yaşlı bireylerde squat egzersizlerinin kas gücü, kemik yoğunluğu ve fonksiyonel kapasite üzerindeki etkileri incelendi. Randomize kontrollü bir deneme olarak gerçekleştirilen araştırmada, squat egzersizlerinin düzenli olarak uygulanmasının yaşlı bireylerin genel fiziksel sağlığını önemli ölçüde iyileştirdiği bulundu. Çalışma, squat egzersizlerinin yaşlılık dönemindeki kas kaybını azaltma, kemik sağlığını koruma ve günlük yaşam aktivitelerinde iyileşme sağlama gibi faydalarını vurguluyor.

yasli 4

İKİZ KARDEŞLER DAHA UZUN YAŞIYOR 

Larissa Smulders ve Joris Deelen, genetik faktörlerin uzun yaşam üzerindeki etkilerini anlamak için yaptıkları araştırmayı Journal of Medicine’da yayınladı. Araştırmaya göre, uzun ömürlülüğün kalıtım derecesi net olarak tahmin edilememekle birlikte, ikiz ve soyağacı temelli çalışmalarda yaşam süresinin kalıtım derecesinin yüzde 10 ila yüzde 30 arasında olduğu öngörülüyor. Hatta bu uzun ömür fenotipi en az iki sonraki nesil boyunca aile üyelerinin yüzde 20’sine aktarılıyor.