Vajinada yara neden olur? Vajina yarası için çözüm önerileri

10 Eylül 2018
0 Yorum
UN 65

Vajinada yara kadınlar arasında sık karşılaşılan bir durumdur. Vajinada yara, rahim yarası ya da rahim ağzı yarası olarak da bilinir. Vajinada yaraya vajinal akıntıda artış, anormal olan vajinal kanama, vajina yanması, ilişki sırasında ağrı, ilişki sonrasında kanama ve kaşıntı, idrar yaparken yanma ve bel ağrıları da eşlik edebilir.

VAJİNADA YARA OLUŞUMUNUN NEDENLERİ NELERDİR

Enfeksiyon problemleri: Vajina yarası çoğu zaman birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye giren kişilerde görülmektedir. Bu durumdaki insanlarda enfeksiyon sonucu yara oluşur.

Vulva problemleri: Kadın vücudundaki vulva bölgesinde oluşacak herhangi bir enfeksiyon vajinada yara oluşumuna yol açmaktadır.

Sinirsel sebepler: Vajinadaki sinirlerin cinsel ilişki veyahut darbe sonucu zarar görmesi vajinada yara oluşmasına yol açabilir.

Mantar enfeksiyonu: Kadınlarda cinsel organda oluşan mantar enfeksiyonları ilerlediği durumlarda vajinada yara oluşumuna yol açabilir. Bu sebepten ötürü vajinada oluşan mantar enfeksiyonu tedavisi çok önemlidir.

Kimyasal maddeler ile temas: Vajina bölgesini temizlemek için kullanılan kimyasal maddeler (deterjan, sabun ve diğer hijyen ürünleri) yarardan çok zarara sebep olacaktır. Bu sebeple kadınların bu tür kimyasalları kullanmaması önerilir. Bu tür maddelerin yerine çamaşırlar doğal ürünler, bitkisel deterjanlar ile yıkanmalıdır.

Menopoz: Menopoz dönemindeki kadınlarda kuruluğa bağlı olarak vajina yaraları sık sık görülmektedir.

Cilt problemleri: Kadınlarda görülen vajina bölgesindeki cilt problemleri vajinada yara oluşumuna yol açabilir. Bunun dışında; endometriozis, yumurtalık kistleri, rahim miyomu, tümörler ve doğum kontrol hapları kullanmak da vajina yarasına sebep olabilmektedir.

UN 63

VAJİNADA YARA OLUŞUMUNA NEDEN OLAN DİĞER SEBEPLER;

Cinsel yol ile bulaşan enfeksiyonlar
Vajinusmus hastalığı
Cinsel istismar sakatlanmaları
Vulvovaginit (vulva ve vajina iltihabı)
Kontakt dermatit  (kimyasallara, deterjanlara ve parfümlere karşı duyarlılık)
Atopik dermatit (alerjilerin neden olduğu deri iltihabı)
Kist
Cilt kanseri
Genital herpes
Genital siğiller
Chancroid (bir bakteri hastalığı)
Frengi
Molluskum kontagiozum (nodüllü viral deri enfeksiyonu)

VAJİNADA YARA İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİ?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoruna gidilmelidir.

VAJİNADA YARA NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Vajina yaralarının sebebini anlamak için öncelikle fiziksel muayene yapılır. Doktor, hastaya pelvik muayene yapacak ve sağlık gecmişini soracaktır. Doktor ayrıca kan tahlili ve kültür gibi testler yaparak yaraların sebebini araştırabilir. Kültür testinde yara bölgesinden doku örneği alınarak bakteri olup olmadığı kontrol edilecektir.

Sebebi belli olduğunda ise doktor kişiye özel tedavi planı ayarlayacaktır.

VAJİNADA YARA NASIL GEÇER?

Vajinadaki yaranın tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Örneğin bu durum iltihaptan kaynaklandıysa doktor size antibiyotik reçete edecektir.  Mantar enfeksiyonu vajinada yaraya neden olduysa doktor antifungal ilaç yazacaktır. Ayrıca şu ilaçlarda yazılabilir:

Antibiyotik
Antiviral ilaçlar
Ağrı kesiciler
Kortikosteroidler
Hidrokortizon veya diğer kaşıntı ilaçları

UN 64

VAJİNADA YARA İÇİN DOĞAL VE BİTKİSEL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ;

Soğuk Kompres

Temiz bir havlu içine bir avuç buz koyun.
Bunu vajina bölgesinde bir müddet bekletin.

Yoğurt

Yoğurt vajinadaki yanma ve kaşıntı için etkili bir diğer doğal yöntemdir. İçinde bulunan aktif kültürler vücuttaki enfeksiyonun kontrol edilmesini sağlar. Aynı zamanda vajinada bakteri üremesi için müsait ortam oluşturan mantar bakterilerini öldürür.

Biraz pamuğu yoğurda batırın ve vajina içerisinde 2 saat bekletin. Bu yöntemi günde iki kez tekrarlayın.
Aynı zamanda günde 2 kâse yoğurt tüketmelisiniz.

Sarımsak

Sarımsakta bulunan antibiyotik ve antibakteriyel özellikler mantarın ve diğer bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Aynı zamanda sarımsak vücutta bağışıklık sistemi için de çok faydalıdır.

Sarımsak yağını biraz E vitamini yağı ile sulandırın. Sonrasında vajina yaraları üzerine sürün ve 10-15 dakika bekletin. Ardından sıcak su ile bölgeyi yıkayın. Bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayın.
Günlük olarak 2-3 diş sarımsak tüketin veya doktorunuza danışarak sarımsak takviyesi kullanın.

Bal

Balda bulunan mantar karşıtı ve antibakteriyel özellikler vajinada yaraya yol açan enfeksiyonu dindirir.

Balı merhem şeklinde vajinaya sürün ve 25-30 dakika bekletin. Sonrasında vajinayı sıcak su ile yıkayın. Bu işlemi de günde 2 kez tekrarlayın.
Aynı zamanda günlük 1-2 kaşık bal tüketin.

Kızılcık suyu

Dondurulmamış (taze) kızılcık suyunun içilmesi vajina yarasını iyileştirmeye yardımcı olur,kaşıntı ve tahrişi geçirir. Bakteri ve mantar oluşumunu durdurmaya yardımcı olan asit ortamını oluşturur. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları ve mesane ile ilgili diğer virüslerin önlenmesine yardımcı olur.

Vajinadaki kaşıntılar tamamen geçinceye dek günde 2-3 bardak kızılcık suyu için.
Kızılcık suyu yoksa, günde 2 kez kızılcık takviyesi alabilirsiniz. Ancak doğru miktarı için doktorunuza danışın.