MasterChef programıyla gündeme gelen Van’ın yöresel yemeği Keledoş nasıl yapılır püf noktaları nelerdir? İşte detaylı reçetesi…
Tv8 ekranlarında yayınlanan MasterChef programıyla gündeme gelen Keledoş yemeği Van’ın yöresel bir yemeği olarak dikkat çekiyor.
MasterChef’in dün akşamki programında Doğu yemeklerine yer verildi. Lezzetiyle ön plana çıkan doyurucu bir lezzet olan Keledoş yemeği tarifi haberimizde yer alıyor.
Van, Hakkari ve Ağrı illerinin ünlü yemeklerinden olan Keledoş buğdayın öğütülmüş halinden yapılır. Baharatlarla isteğe göre zenginleştirilen bu yemek acılı ya da acısız olarak servis edilebilir.
Keledoş yemeği özellikle Ağrı’da sık sık tüketilen bir lezzettir. Peki MasterChef Keledoş yemeği nasıl yapılır? detaylı reçetesi…
Malzemeler:
– Yarım kilo dana/kuzu eti (kuşbaşı doğranmış olacak)
– 1 su bardağı buğday
– 1 su bardağı yeşil mercimek
– 1 su bardağı nohut
– 1 orta boy kuru soğan
– 2 su bardağı çökelek ( veya süzme yoğurt)
– 3 yemek kaşığı tereyağı
– Pazı otu
– 3 -4 diş sarımsak
– Tuz, pul biber ve karabiber
Yeşil mercimek ile buğday büyük boy bir tencerede haşlanır. 1 kuru soğan, 3 yemek kaşığı tereyağ ile kavrulur.
Soğanlar kavrulur ve kuşbaşı doğranmış kırmızı et kavrulur. ( Et önceden haşlanırsa daha pratik olacaktır.)
Eti yaklaşık 10-15 dakika kavurduktan sonra içerisine buğday, nohut, yeşil mercimek ve doğranmış pazı otu eklenir. Ardından tuz, karabiber ve yemeğin üzerini geçecek kadar su eklenir.
Yemek düdüklü tencerede yapılacaksa 35-40 dakika düdüklüde pişirmeye bırakılır.
Piştikten sonra ocaktan alınan yemeğin içerisinde 2 su bardağı çökelek (peynir olanı değil yoğurt kıvamında olanı kullanılır, yoksa süzme yoğurt) ile 3 diş sarımsak eklenir. Yemek bu malzemeler ile tekrar karıştırılır.
Yemek servis edilmeden önce yağda kızdırılmış pul biber ile servis edilebilir.
Keledoş yemeğinde normalde 2 avuç ak pancarla 2 avuç heliz otu da kullanılıyor. Ancak bu otlar her zaman bulunmayabilir. Tarifte bu nedenle bu otlar bulunmuyor.
Çökelek veya süzme yoğurt yerine yöresel olarak normalde kurut kullanılıyor. Yoğurdun süzülmüş ve küçük topçuklar halinde kurutulup saklandığı haline Kurut deniyor. Kurut yemeklerde kullanılmak istendiğinde de biraz suyla eritilip ekleniyor.