Tıp dilinde ‘Herpes Simpleks’ virüsünün neden olduğu uçuklar; estetik açıdan göze rahatsızlık verdiği gibi kimi zaman hissettirdiği acı ile de istenmeyen bir durumdur. Özellikle de havada nemin yeterince olmadığı soğuk ve kuru iklimlerde, daha yaygın bir şekilde rastlanan uçukların ortaya çıkmasındaki etkili durumlardan birisi de dudak bölgesinde yağ bezlerinin olmamasından kaynaklanmaktadır.
Dudaklarda, ağız etrafında ya da burun kenarlarında küçük su kabarcıkları halinde kendini gösteren bu viral enfeksiyon; çoğu zaman stresli anlarda, bağışıklık sistemi zayıflayıp savunmasız düşüldüğü anlarda ve kışın en sert soğuk havalarında ortaya çıkmaktadır. Peki uçuğu geçirmek için ne yapılmalıdır? Uçuğa iyi geldiği söylenen vazelin gerçekten uçuğu geçiriyor mu? İşte vazelinin uçuk geçirmedeki etkisi…
Halk arasında uçuk geçirmeye yönelik yaygın inanışlardan birisi de vazelin kullanımına yöneliktir. Çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan uçuk rahatsızlığında evde hemen şipşak geçirebileceği yönünde öne atılan ürünlerden birisi de gündelik hayatta pek çok farklı kullanımı olabilen vazelinlerdir.
Nemlendirici özelliği olan vazelin, uçuk bölgesine sürüldüğünde uçuk üzerindeki yarayı yumuşatabileceği için uçuk geçirme konusunda etkili olabilmektedir. Vazelin, bakterilerden koruduğu ve yarayı yumuşattığı için uçuğun meydana getireceği kaşıntısını azaltıp iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Normalde uçuk kremi olmayan ancak uçuklu yere sürüldüğünde iyileştirici özelliği ile uçuk sorununa iyi gelen vazelin ayrıca kuru havalardan dolayı dudaklarda yol açabilecek olan çatlamalara karşı da iyi gelecektir.
Vazelin, deri üzerinde meydana gelebilecek olan çatlak ve kırışık görünümlerin ortadan kalkmasında etkili olan en etkili ürünlerden birisidir. Evimizde pek çok alanda kullanabileceğimiz vazelin özellikle de hoş koku seven kimselerin kullandıkları kokuları sabitlemede oldukça işini görmektedir. Boyun ve bilek bölgesine az miktarda sürülebilecek olan vazelin ile gün boyunca daha kalıcı bir parfüm elde edilmesine yardımcı olunabilmektedir.
Daha sağlıklı ve ışıl ışıl görünümlü bir cilt için dudağınıza süreceğiniz vazelin ile hem dudakların daha parlak ve dolgun görünmesini sağlayabilir hem de çöl gibi kesik kesik görünen çatlamış dudaklarınızdaki o istenmeyen görüntünün önüne geçebilirsiniz.
Ayrıca vazelinin bir diğer kullanımlarından birisi de yaralar üzerindeki iyileştirici özelliğidir. Vücudunuzda yara olarak beliren herhangi bir uzvunuza az miktarda vazelin sürüp iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
VANİLYA ÖZÜ:
Kokusuyla bir büyüleyen vanilyayı sadece mutfakta yiyeceklere lezzet ve aroma katması için değil aynı zamanda uçuk yaraları gibi viral enfeksiyonlarını iyileştirmek için de kullanabilirsiniz.
Tamamen, yüzde 100 saf vanilya özünden belirli bir miktarını pamuklu çubuğa veya steril gazlı beze birkaç damla kadar dökün. Her 6 saatte bir uçuk üzerinde bu işlemi tekrarlayın.
ÇAY AĞACI YAĞI:
Cilt yaralarını iyileştirmede bir numaralı doğal yağlardan olan çay ağacı yağı; antifungal, antiseptik, antibiyotik ve antiviral özellikleri bakımından çok zengindir. Bu sayede büyük olan uçuğun boyutunda gözle görülür ufalmalar olacaktır.
NANE YAĞI:
Uçuğu geçirme konusunda etkili olduğu bilinen yöntemlerden birisi de nane yağıdır. Tamamen doğal ve zengin kalitede tercih edilecek bir nane yağını, temiz suyla temizlenen yara bölgesine doğrudan bir şekilde sürebilirsiniz.
Uçuktaki yarayı ve tahrişi azaltmak için yağa biraz su ilavesinde bulunulabilir.
UÇUĞUN EN YAYGIN BELİRTİLERİNİ İSE KISACA ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ;
-Kaşıntı
-Ateş
-Dudaklarda karıncalanma
-Kuru, tahriş olmuş ve pul pul görünen bir cilt
-Yüzde ve ağız içinde küçük kabarcıklar
-Şişmiş lenf bezleri
-Kas ağrısı
-Su toplaması
-Kızarıklıklar