Vişne nasıl saklanır? Püf noktalarıyla buzlukta, dondurucuda vişne saklama yöntemi

22 Temmuz 2023
0 Yorum
visne nasil saklanir puf noktalariyla buzlukta dondurucuda visne saklama yontemi

Vişne, Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilen yaz aylarının en faydalı meyvelerinden. Ülkemizde Afyonkarahisar vişne üretiminde birinci sırada yer alıyor. Vişnenin görünüşü güzel, tadı mayhoş, ancak ömrü çok kısa… Bu nedenle satın alındıktan sonra buzluğa atmak en doğrusu. Peki vişne buzlukta nasıl saklanır? Püf noktalarıyla derin dondurucuda vişne saklama yöntemi

Vişne, A Vitamini, C Vitamini, b6 vitamini, kalsiyum, karbonhidrat, magnezyum, protein, demir gibi mineral ve vitamin içeriği sayesinde en sağlıklı meyveler arasında yer alıyor. foodnetwork.com’da yer alan içeriğe göre güçlü antioksidan içeriği ile iltihaplanmayı önlüyor, kalp sağlığına iyi geliyor, ağrıları kesiyor ve kasları güçlendiriyor. Hepimizin malumu vişnenin hasat zamanı çok kısa yaz aylarında yalnızca en fazla 3-4 hafta tezgahlarda yerini alıyor. Bir daha sene boyunca vişneye hiçbir yerde rastlanmıyor. Bu nedenle en mantıklı çözüm vişneyi buzluğa kaldırmaktır. İşte püf noktalarıyla vişneyi buzlukta saklama yöntemi:

BUZLUKTA VİŞNE SAKLAMA

Vişne sene boyunca olan bir meyve değil. Yalnızca Temmuz ve Ağustos’ta satışta oluyor. Bu nedenle vişneyi buzluğa kaldırıp dilediğimiz zaman kullanmak en mantıklı yöntem. Vişneyi buzluğa kaldırmak için yapmanız gerekenler şunlardır:

Malzemeler

  • Dilediğiniz miktarda vişne
  • Buzdolabı poşeti veya kapaklı buzluk kabı
  • Pipet (poşetin havasını almak, vakum yapmak için kullanacağız)

YAPILIŞI

Vişneleri saplarıyla beraber güzelce yıkayın. Yıkarken suyunun çıkmaması, ezilmemesi için nazikçe ve bastırmadan yıkamalı. Ardından saplarını çıkarın. Dilediğiniz miktarda vişneyi buzdolabı poşetlerine doldurun.

Nefisyemektarifleri.com’da yer alan içeriğe göre vişneyi buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırmadan önce pipetle poşedin havasını almalı. Bunun için poşetin ağız kısmını avucunuzun içine alıp içine bir pipet sokun, poşedin içindeki havayı pipet ile çekin. Nefesinizi içeri çekerek bu şekilde doldurduğunuz poşetleri vakumlayın. Vakumlama yöntemi ile vişneler buzluğunuzda daha az yer kaplayacaktır. Ardından içine hava kaçırmadan ağzını güzelce bağlayın. Bu vişneleri dilediğinizde çıkarıp vişne suyu, vişne kompostosu, vişne tartı yapabilir, hamur işlerinizde kullanabilirsiniz.

visne saklama 4

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

Diyetisyen Fazile Yılmaz vişnenin faydalarını şöyle sıraladı:

  • Güçlü antioksidan içeriği, A, E ve C vitaminlerinden zengin olması, glisemik indeksinin düşük olması ile yaz aylarının faydalı meyveleri arasında yer alıyor.
  • Kolesterolü ve kan basıncını dengeleyip kalp damar sağlığını destekliyor.
  • Alzheimer, kanser gibi çeşitli hastalıklardan kişiyi koruyor.
  • Kan şekerinde ani yükselme yapmadığından şeker hastalarının yiyebileceği meyveler arasında yer alıyor.
  • Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir mineralleri içeriği ile mineral eksikliğini önlemeye yardımcı oluyor.
  • Fazla üre ve ürik asidin vücuttan atımında etkili olduğundan özellikle gut hastaları için önerebileceğim bir besin.
  • Uyku problemi yaşayanlara da vişne tüketimi önerilir. Vişne melatonin içeriği sayesinde uyku kalitesini artırıyor, uykuları düzenliyor.
  • Yapılan çalışmalarda dengeli beslenme ve düzenli spor ile beraber bel bölgesindeki fazla kiloların neden olduğu karaciğer yağlanmasının azalmasında rolü olduğu görülmüştür.
  • Anti-aging etkisi sayesinde cildi güzelleştiriyor, yaşlanmayı geciktiriyor.
  • Vişne sapı ile çay yaparsanız idrar söktürüyor, ödem attırıyor.

Vişne ile komposto yapılabilir, yoğurda katılabilir, tatlı ve pasta malzemesi olarak kullanılabilir. Mevsiminde dondurucuya koyularak kış aylarında da tüketimi sağlanabilir.