Vişne Reçeli Yapımı Tarifi Ve Püf Noktaları

20 Haziran 2019
0 Yorum
visne receli yapimi tarifi ve puf noktalari

“En sevilen reçel çeşitlerinden biri de vişne reçelidir. Bu makalemizde vişne reçeli tarifinden ve vişne reçeli yaparken dikkat etmemiz gereken püf noktaları bildireceğiz.”

“En sevilen reçel çeşitlerinden biri de vişne reçelidir. Bu makalemizde vişne reçeli tarifinden ve vişne reçeli yaparken dikkat etmemiz gereken püf noktaları bildireceğiz.”

Zeytin ve peynirden sonra kahvaltıda en çok tüketilen besinin reçel olduğu bilinen bir gerçektir. Bazen tereyağının bazen de beyaz peynirin üzerine sürülerek yenilen, kahvaltı sofralarını süsleyen ve birçok çeşidi bulunan reçel evde kolaylıkla yapılabilir.

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Gereken malzemeler:

1 kilogram vişne

1,5 kilogram toz şeker

1 çay kaşığı limon tuzu

Vişne çekirdeklerini temizlemek için temiz bir çengelli iğne ya da pipet

Büyük boy tencere

Yapılışı:

Reçel yapımına başlamadan önce vişnenin yeşil sapları temizlenir. Daha sonra vişneler fazla sıkılıp ezilmeden bir çengelli iğne yardımıyla vişnelerin çekirdekleri çıkarılır. Yahut vişne çekirdeğini çıkarmak için pipet kullanabilirsiniz. Vişnelerin pipetle temizlenmesi oldukça basit bir işlemdir. Yıkanıp sapları ayıklanan vişnelerin sap kısımlarının içine pipet sokularak vişnelerin içindeki çekirdekler çıkarılır. Bu işlemi yaparken vişnelerin az da olsa suları çıkacağı için bu işlemin bir tencerenin içinde yapılması çıkan vişne sularının ziyan olmasına engel olur.

Daha sonra vişneler tencerenin tabanına yayılarak üzerine şeker eklenir. Vişneler tencerede bu şekilde bir gün boyunca bekletildikten sonra tencere ocağa alınarak kaynamaya bırakılır. Kaynarken reçelin yüzeyinde oluşan pembe köpüklerin taşmaması için bu köpüklerin üstten kaşıkla alınması gereklidir. Reçelin istenilen kıvama ulaşıp ulaşmadığını anlamak için reçel suyundan kaşıkla bir miktar alınarak bir porselen ya da cam tabağa bir iki damlatılır. Reçel suyu hemen dağılmıyor ve akmıyor ise reçele bir limonun suyu eklenerek 5 dakika daha kaynatılır. Son olarak reçel soğuduktan sonra kavanozlara aktarılarak saklanır.

 Vişne Reçeli Yapmak İçin Püf Noktaları Nelerdir?

Vişne reçeli yapılırken dikkat edilecek ilk nokta vişnelerin olabildiğince az ezilmiş ve sıkılmış olanlarını seçmektir. Diğer bir nokta ise reçel kavanozlarının ve kapaklarının sıcak suda kaynatılmasıdır. Eğer reçeller kış mevsimi için saklanacak ise reçel kaynadıktan sonra  sıcakken kavanozlara doldurulmalı ve kavanozların ağzı kapatıldıktan sonra ters çevrilerek bir gece boyunca soğumaya bırakılmalıdır. Böylece kavanoz kapaklarında vakum etkisi oluşur ve kavanoz hava almadığı için reçel aylarca bozulmadan muhafaza edilir.

Reçeli büyük bir kavanoza koymak yerine daha küçük boyutta kavanozlara paylaştırarak konulması reçelin muhafaza edilmesini ve tüketilmesini daha kolay bir hale getirecektir.

Reçel yapıldıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmeyecekse reçel kaynadıktan sonra 10 dakika içinde kavanozlara boşaltılarak kapaklarının iyice sıkılması ve ters çevrilmesi gereklidir. Yapılan bu işlem reçelin bozulmadan daha üzün süre muhafaza edilmesini sağlamaktadır. Eğer reçel hemen tüketilecekse kavanozlara boşaltıldıktan sonra kapaklarının kapatılması için reçelin tam olarak soğumasını beklemek gerekir. Aksi takdirde reçel küflenerek bozulabilir.

Reçel yapılırken başka bir işle meşgul olunmamalı ve reçel sık sık kontrol edilerek yüzeyinde oluşan köpükler kaşıkla alınmalıdır.

Vişne reçelini yaparken dikkat edilecek püf noktalardan birisi de vişnelerin mevsiminde alınmış olmasıdır. Evde kendi reçelini yapanların sırrı, her meyvenin kendi mevsiminde tam olarak olgunlaşmasını beklemekten geçer. Böylece bu meyvelerden yapılan reçeller daha taze ve lezzetli olur. Vişne yaz mevsiminde yetişen bir meyve olduğu için, vişne reçeli yapmak için en ideal zaman temmuz ağustos aylarıdır.

Vişne reçelinin kıvamı ne kadar koyu olursa reçel o kadar uzun süre bozulmadan saklanabilir. Bunu sağlamak için ise “1-1” kuralı uygulanır. Bu kural, kullanılan malzemelerin miktarlarının birbiriyle eşit olması anlamına gelmektedir. Reçel için bu oran meyve-şeker miktarı ile alakalıdır. Yahut 1 litre vişne, 1.5 litre şeker şekilde vişne reçeli yapabilirsiniz.