Ramazan ayının son günlerine sayılı zaman kaldı. Bu yıl 1 Mart tarihinde başlayan Ramazan’ın arefe günü 29 Mart’a denk geliyor. Ramazan Bayramı bu yıl 30-31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde kutlanacak. Sosyal medya fenomeni diyetisyen Büşra Çalışkan, Ramazan boyunca tutulan oruçların insan bünyesine sağladığı faydalara değindi.
Diyetisyen Büşra Çalışkan, oruç tutmanın insan sağlığına sağladığı faydalara ilişkin yapılan çalışmalardan bahsetti. Bilimsel olarak yapılan çalışmalar, orucun insan bünyesinde olumlu değişiklikler sağladığını ortaya çıkardı.
İnsan vücudu, kendi tamir edebilme özelliği de bulunan bir yapıya sahiptir. Belirli koşullar sağlandığında ya da doğal ek takviyeler alındığında vücudumuz kendi kendini tamir edebiliyor. Diyetisyen Büşra Çalışkan oruç tutmanın vücutta tamir hormonunu artırdığını ifade etti. Çalışkan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yapılan araştırmalarda aralıklı açlığın vücutta tamir hormonu olarak görev yapan growth hormonunu artırdığı kanıtlandı.” dedi.
Oruç tutmak vücudu tamir eden hormonları ortaya çıkarmanın yanı sıra birçok faydayı da beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar neticesinde, oruç tutan kişilerin Ramazan öncesi ve sonrası kan tahlilleri karşılaştırıldığında kan şekerlerinde düşüş, metabolizmalarında hızlanma ve bağışıklığında güçlenme görüldü.
Konuya ilişkin açıklama yapan diyetisyen Büşra Çalışkan, “Oruç tutan kişilerin Ramazan öncesi ve sonrası kan tahlilleri karşılaştırıldığında kan şekerlerinde düşüş, metabolizmalarında hızlanma ve bağışıklığında güçlenme görülmüştür.” ifadelerini kullandı.
Oruç tutmanın vücuda sağladığı faydalar sıralamakla bitmiyor. İnsan vücudunun dinlenmeye alınmasını sağlayan oruç vücudun iyileşmesinde büyük rol oynuyor.
Yapılan çalışmalarda Ramazan ve sonrasındaki birkaç ay süresince kötü kolesterol LDL’nin düştüğü, iyi kolesterol HDL’nin ise yükseldiği gözlendi.
Orucun insan bünyesine sağladığı faydalara ilişkin açıklamalarda bulunan diyetisyen Büşra Çalışkan, “Oruç tutmanın kan değerlerinizi yükselttiğini biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalarda aralıklı açlığın vücutta tamir hormonu olarak görev yapan growth hormonunu artırdığı kanıtlandı. Ayrıca oruç tutan kişilerin Ramazan öncesi ve sonrası kan tahlilleri karşılaştırıldığında kan şekerlerinde düşüş, metabolizmalarında hızlanma ve bağışıklığında güçlenme görülmüştür. Yapılan çalışmalarda ramazan ve sonrasındaki birkaç ay süresince kötü kolesterol LDL’nin düştüğü, iyi kolesterol HDL’nin ise yükseldiği gözlenmiştir.” ifadelerini kullandı.