Özellikle de sosyal medyada vakit geçiren annelerin ek gıda tariflerinde sürekli olarak karşısına çıktığı yaban mersini son zamanların en popüler besin kaynaklarından biridir. Faydalı olmasının yanı sıra damakta hoş bir tatta bırakan yaban mersinini ek gıda dönemindeki bebeklerde uzman onayı alınması halinde gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Peki yaban mersininin bebekler üzerindeki olumlu etkileri neler? İşte yaban mersininin bebeklere yararları…
Bebeklerde vücut gelişimlerinin tamamlanmasına yardımcı olmasının yanı sıra hastalıklara karşı da koruyuculuk etkisi bulunan yaban mersini şifa dolu bir meyvedir. Tazesi ve kurusu olmak üzere iki farklı halde rastlamak mümkün iken genellikle tazesinin tüketilmesi uzmanlar tarafından daha çok önerilir.
Sebebi ise; mevsimi dışında tüketilebilecek olan kuru yaban mersinlerinin üzerinde çoğunlukla şekerleme yapılmasından kaynaklanmaktadır. Bebek ve çocukları gereksiz şeker alınımından korumak gerekir. Taze yaban mersinine ilişkin yapılan çalışmalar ise içerisinde çok sayıda minerali bir araya topladığını gösteriyor. Bunlara örnek olarak; Selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gösterilebilir.
Bahsedilen tüm bu mineral kaynakları bebeklerde beyin sağlığı bakımından önemli bir etkiye sahiptir.
Ayrıca lifli olması bebeklerde meydana gelebilecek kabızlık gibi bağırsak sorunlarına karşı oldukça iyi gelecektir.
Kabız olan bebeğinize ‘tazesini’, ishal olan bebeğinize ise ‘kuru’ yaban mersini vermeniz rahatsızlığın kısa zamanda kaybolmasında etkili olacaktır.
Halk arasında bir diğer adıyla ‘Likapa’ olarak da ismini duyduğumuz Yaban mersini, sağlık açısından son derece faydalıdır. Hem faydalı hem de besleyici özelliği yüksek olan bu meyve eğer alerji riski yoksa ek gıda dönemine geçen bebeklerle muhakkak tanıştırılması gereken meyvelerin arasında gelir.
Uzman önerilerine göre 9. aydan itibaren bebeklerde tüketilebilecek olan yaban mersini özellikle de sindirim problemi yaşayan bebekler için oldukça yararlıdır. Farklı formlarda bebeğinize sunabileceğiniz en lezzetli yaban mersini tariflerini sizler için bir araya sunduk. İşte ek gıda döneminde yaban mersini ile yapılabilecek tarifler…
6. ayına giren bebeğinize verebileceğiniz bu karışım sayesinde, kendinden şekerli bir meyve olan muzu yaban mersini ile özdeştirip adeta bir lezzet patlaması yaşatabilirsiniz.
½ küçük muzu, taze veya dondurulmuş halde olan yaban ¼ fincan yoğurtla beraber blender’dan geçirip bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz.
NOT: Doktor onayı almadan denemeyiniz!
1 avuç yaban mersini
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı ucu ile tarçın
2 yemek kaşığı tam buğday unu
Yarım çay bardağı su
Saf zeytinyağı
Tam buğday unu yumurta sarısı ve yaban mersini kaseye konur ve üzerine su eklenir. Kek kıvamı yakalayıncaya kadar çırpılır. Bir çay kaşığı ucu miktarında tarçın serpilir.
Tavada önlü arkalı pişirin. Eğer tavaya yapışma durumu olursa çok hafif zeytinyağı damlatabilirsiniz.
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tam buğday unu
5-6 tane yaban mersini
1 tatlı kaşığı pekmez
1 çay bardağı kadar suya yabanmersini ve 1 tatlı kaşığı unu koyup kaynayana kadar karıştırın. Pişince ve ılıdıktan sonra süzgeçten geçirip el rondosundan çektirilir. 1 tatlı kaşığı pekmezle tatlandırarak afiyetle tüketilebilir.
-1,5 yemek kaşığı irmik unu
-1 bardak su
-1 yemek kaşığı yaban mersini
-1 tatlı kaşığı labne
-1 tatlı kaşığı hurma özü
Öncelikle irmik unu su ile pişirilir ve peşine labne eklenir. Farklı bir yerde yaban mersini çok az su ile pişirilmeye devam edilir. Ardından çataldan yardım alarak ezilir üstüne hurma özü ilave edilir. Üzerine sos olarak istenilen şekilde meyve püresi eklenebilir.