Yakacak yardımı, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara devletin odun, kömür vermesi, doğalgaz kullanan ailelere ise aylık doğalgaz parası vermesi demektir. Peki yakacak yardımına nasıl ve nereden başvurulur? Ne zaman verilir? Yakacak yardımı sorgulaması nereden yapılır?
Yakacak yardımı, sosyal devlet anlayışı gereği yoksul kişilere yapılan odun, kömür ve doğal gaz fatura ödeme desteğidir. Yakacak yardımı ile dikkat çekici ve çoğu kişinin bu yardımı alamamasına neden olan durum ise bu yardımı alacak kişinin SSK’sının olmaması, hatta o ev halkından hiçbirinin sigortasının olmamasıdır. Peki yakacak yardımı için diğer şartlar neler?
Kış aylarında dar gelirli ve yoksul vatandaşlar ve ailelerine belediyeler, kaymakamlar ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca dağıtılan odun ve kömür yardımları yakacak yardımı kapsamına girmektedir. Yakacak yardımı ile ihtiyaç sahibi ailelerin daha iyi ısınmaları ve hastalıklardan korunmaları amaçlandığından aile yardımlarının en önemlilerindendir.Yakacak yardımı olarak sobalı evlere odun, kömür desteği verilirken, doğalgazı olan evlere ise aylık 300-400 TL verilir.
Yakacak yardımından faydalanmak için e-Devlet kapısı hizmetleri kullanılarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sunmuş olduğu yardımlara başvuru yapılabilir. Yakacak yardımı için aşağıdaki alternatif kuruluşlara başvuru yapabilirsiniz:
Belediye gibi yetkili kurumlar her yıl yakacak yardımı yapılacak gerçek ihtiyaç sahiplerini belirler. Belediyeler dışında yukarıda sıraladığımız kurumlar aracılığıyla bu yardım için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yapan vatandaşın ihtiyaç durumu belediye ekipleri tarafından incelenir ve tespit edilir. Bunun sonucunda aileye yakacak yardımı yapılıp yapılmayacağı belirlenir.
Yakacak yardımına başvurulması için belli kriterler vardır. Bu kriterlere sahip vatandaşlar tespit edilmesi için fırsat eşitliği gözetilir. Yakacak yardımına başvurmak için gerekli şartlar şunlardır:
Yakacak yardımına başvurmak için ilk kriterlerden birisi kişinin ailesinde veya kendisinin SGK’sı olmamalıdır. Hanede yaşayan herhangi birinde SGK olması durumunda kişinin yakacak yardımı talebi reddedilir.
Yakacak yardımına başvuru yapılması için kişinin herhangi bir gelire sahip olmaması veya gelirin muhtaçlık sınırının altında olması gereklidir. Buna ek olarak, kişnin herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gereklidir. Dolayısıyla sosyal güvenceye sahip olan memurlar yakacak yardımı gibi sosyal yardımlar alamazlar.
Yakacak yardımına başvurduktan sonra sonuçlarını başvuru yapılan kuruma bizzat giderek veya e-Devlet üzerinden öğrenmek mümkündür. Başvuru sonuçlarına kimlik bilgisi ile kolayca erişilebilir.
Alternatif olarak, yakacak yardımına başvuruların sonuçları ALO 144 Sosyal Yardım çağrı hattı ile öğrenilebilir ve anlık olarak takip edilebilir.
Vatandaşların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına yapmış oldukları başvurunun sonuçlandıktan sonra yakacak yardımının dağıtım işlemleri başvuru bitiminden 2 ay içinde tamamlanmaktadır.
Yakacak türlerinden biri olan doğalgaz da yakacak yardımı kapsamında değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda doğalgaz ile ısınan muhtaç vatandaşlar doğalgaz yardımına başvurabilir. Bu başvuruları da yakacak yardımı gibi e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Alternatif olarak, belediyelere veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına doğalgaz yardımı almak için başvuru yapılabilir.
Doğalgaz faturasını %50’ye kadar azaltacak 9 öneri Tıklayınız