Evde, iş yerinde ya da herhangi bir ortamda istemsizce bir kaza sonucu meydana gelen yanıklar; hissettirdiği can yakıcı durumdan dolayı üzücü olabilmektedir. Acısı bir yana yanan ten üzerinde bıraktığı hasar ayrı bir yana oldukça can sıkıcı bir hal alan bu yanık izlerini doğru zaman ve müdahalelerle iyileşme sürecini hızlandırabilmeniz ise elbette mümkün. Ancak, buradaki asıl önemli nokta; yanık izinin iyileşme süreci ve cilt üzerindeki kalıcılık oranı yanığın şiddetine göre fark edebilmektedir.
Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse; eğer kişinin cildi az miktarda bir kaynar suya maruz kalıp kısa süreli yandıysa, elbette yoğun kimyasalın etkisi altında kalarak oluşan bir yanık izine göre çok daha kolay ve çabuk iyileşecektir. Dolayısıyla da yanıklar arasında da iyileşme hızı ve yanığa sebep olan faktöre göre uygulanacak tedavi farklılık taşımaktadır.
Bu sebepten dolayı yanma sonrası ilk müdahaleye uzman karar vermeli daha sonra yanık izi kaçıncı dereceden oluşmuşsa ona yönelik bir tedavi uygulanmalıdır.
Evde başınıza gelen talihsiz bir kaza sonucunda vücudunuzda beliren yanık izi her ne kadar can sıkıcı bir durum olsa da dikkatli ve bilinçli bir müdahaleyle yanık izini en kısa sürede geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Eliniz, kolunuz, ayağınız, bacağınız ya da vücudunuzdaki herhangi bir uzvunuz ani bir refleks sonucu yanmaya maruz kaldıysa ilk olarak yapabileceğiniz bazı müdahaleleri sizlere araştırdık. Yanık durumlarında evde adım adım izleyebileceğiniz yanık tedavisi aşamaları…
Cildiniz üzerindeki yanmış bölgeyi, akan soğuk su altında ya da su dolu bir kovanın içinde yaklaşık 10 ila 20 dakika boyunca tutarak soğumasını sağlayın. Yanık olan bölgeyi soğuk suda tutmak; yanığın derinleşmesini önler ve duyulacak ağrıyı minimum seviyeye düşürerek acıyı hafifletir.
Cildinizin hasar alan yanmış yerini hafif sabun ve su ile kibarca çok ovalamadan yıkayın. Temizleme sırasında yanık yeri ovuşturmadan bunun yerine sadece üstten üstten olacak şekilde hafifçe dokunarak arındırın. Eğer yanmadan dolayı kabarcıklar meydana gelmişse sakın bunları patlatmaya kalkmayın! Aksi takdirde bu davranışınız enfeksiyona yol açabilir.
Temiz ve kuru kalan yanık alanını hijyeninden emin olduğunuz bir gazlı bezle üzerini örtün. Bu durum yanık alanın enfeksiyon kapma riskini azaltmaya yardımcı olur ve yanık alanını zararlı dış etkenlerden korur.
Gazlı bezin yanan yere yapışmaması için araya merhem, nemlendirici ya da aloe vera jel gibi yanık için olumsuz bir etkisi olmayan organik ürünler tercih edilebilir.
Cildinizde yanık izinin bıraktığı hasarı yakından düzenli bir şekilde takip edin. Eğer yanık alanında kızarıklık, iltihap, kötü koku gibi enfeksiyon işaretleri varsa ya da hiçbir iyileşme görülmüyorsa bir sağlık kuruluşuna gitmek iyi olabilir.
İyileşen ya da iyileşmekte olan yanık yeri direkt olarak güneş ışığına sakın maruz bırakmayın! Çünkü yeni iyileşen cilt UV ışınlarına karşı oldukça hassas olmaktadır. Dışarıda işleriniz varsa güneş kremi ya da yanık alanın güneş görmeyecek şekilde kapatılarak dışarı çıkmanız daha uygundur.
1. Derece Yanık meydana gelmişse; yalnızca üst deri katmanı etkilenir. Bu durumda buz tutmak, aloe vera bazlı kremler ya da antibiyotikli yanık merhemleri işe yarayabilir.
2. Derece Yanık meydana gelmişse; Derin katmanları da etkileyebilir ve kabarcıklar halinde su toplayabilir. Steril bir bandaj ile korunmalı ve uzman kontrolüne görünülmelidir.
3. Derece Yanık meydana gelmişse; Tüm deri katmanlarını etkiler, kesinlikle tıbbi müdahale gerektirir.