Kurucuları arasında dünyanın en zengin adamı Elon Musk’ın da olduğu OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, yapay zekâ tabanlı bir sohbet robotu. Kapsamlı özellikleriyle ilgi çeken bu teknoloji, hem yapay zekâ ile sohbet amaçlı kullanılabiliyor hem de çeviri, matematik problemleri çözme, metin üretme ve yazılım gibi birçok işlevi yerine getiriyor. Peki, ChatGPT nedir, ne işe yarar? ChatGPT’de neler yapılabilir, nasıl kullanılır? Detaylar haberimizde…
Yapay zeka konusundaki çalışmalarıyla dünya gündeminde olan OpenAI firmasının yeni Chatbot’u ChatGPT üst seviye bir yapay zeka teknolojisi içeriyor. Son günlerde sosyal mecralarda çok fazla karşımıza çıkan ve sürekli herkesin bahsettiği, bir şeyler üretmeye çalıştığı ChatGPT milyonların gündeminde. Bilgi edinmeden metin yazmaya, kod yazmadan yemek tarifi bulmaya kadar çok fazla alanda işlevsel bir şekilde kullanılan ChatGPT ile neler yapılabilir? İşte, ChatGPT hakkında merak edilen tüm detaylar:
Son zamanlarda tüm dünyada sıkça konuşulan ve herkesin ilgisini çekmeyi başaran CahtGPT, OpenAI tarafından eğitilmiş büyük bir dil modeli. Bu model, yapay zeka ve dil işleme teknolojileri kullanarak kullanıcının sorduğu soruya cevap verebiliyor ve metin üretebiliyor.
Çok yönlü bir yapay zeka uygulaması olan ChatGPT; soruları cevaplamak, matematik denklemlerini çözmek, metin yazmak, hata ayıklamak, kod düzeltmek, diller arasında çeviri yapmak, metin özetleri oluşturmak, önerilerde bulunmak, bir şeyleri sınıflandırmak gibi bir dizi farklı işlevi vardır.
ChatGPT, insan dilini anlayabilen ve oldukça ayrıntılı bir şekilde metinler üreten yapay zekâ sohbet robotu olarak karşımıza çıkıyor. ChatGPT’yi kullanmak için 18 yaşından büyük olmanız ve bir OpenAI hesabınızın olması gerekir.
OpenAI ChatGpt’yi kullanmak için takip etmeniz gereken adımlar şöyle:
ChatGPT ile özgün bir şiir yazıp, zorlu bir matematik problemini çözebileceğiniz gibi bulamadığınız bir kaynağı onun sayesinde kolayca bulabilirsiniz. ChatGPT’yi metin içeren her şeyde kullanabilir ve deneyebilirsiniz. Bazı kullanım fikirleri şöyle:
San Francisco merkezli araştırma şirketi olan OpenAl tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yapabilecekleri ise neredeyse sınırsız. ChatGPT, doğal dil işleme (natural language processing) görevleri için kullanılabilir.
METİN ÜRETME: ChatGPT modeli, verilen bir prompt metinle başlayarak devam eden metinler üretebilir. Örneğin, “Bir hikaye anlat” diye başlayan bir prompt metinle hikaye oluşturabilir.
CEVAP VERME: ChatGPT modeli, verilen bir soruya cevap verebilir. Örneğin, “Hangi ülkenin başkenti Paris’tir?” diye bir soruya “Fransa” cevabı verebilir.
METİN ÖZETLEME: ChatGPT modeli, verilen bir metin içinden önemli bilgileri özetleyebilir. Örneğin, bir haber makalesinden önemli bilgileri özetleyebilir.
DİL ÇEVİRİSİ: ChatGPT modeli, verilen bir metnin bir başka dilde çevirisini yapabilir. Örneğin, “Merhaba” diye bir metnin “Hello” olarak çevirisini yapabilir.
SOSYAL MEDYA YAZILARININ ANALİZİ: ChatGPT modeli, sosyal medya yazılarının tonunu, duygularını veya kişilerin düşüncelerini analiz edebilir.
CHATBOT OLARAK KULLANILABİLİR: ChatGPT modeli, kullanıcıların sorularına doğal dil kullanarak cevap verebilir.
Yukarıda verdiğimiz örnekler sadece ChatGPT’nin yapabileceklerinden bazılarıdır, gerçekte çok daha fazlasını yapabilecek özelliklere sahiptir.
Yapay zekâ tabanlı sohbet robotu olan ChatGPT şimdilik ücretsiz. Ancak gelecekte şirket, ücretli/ücretsiz bir model olabilir.
ChatGPT İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Türkçe, Rusça ve diğerleri dahil olmak üzere çok çeşitli dillerde metin oluşturabiliyor. Ancak, modelin performansının oluşturulan metnin diline ve karmaşıklığına bağlı olarak değişeceğini unutmamak gerekir.
ChatGPT Türkçe olarak kullanmak istediğinizde Türkçe soru sormanız ya da herhangi bir şey yazmanız yeterli olacaktır. Henüz İngilizce dilindeki kadar geliştirilmemiş olsa da karşılık olarak Türkçe cevap verecektir.
Dünyanın en zengin adamı Elon Musk’ın Sam Altman ile birlikte kurduğu bağımsız bir araştırma kuruluşu olan OpenAI, Kasım 2022’nin sonunda Chat GPT adlı bir sohbet robotunu başlattı ve hizmet sadece bir hafta içinde 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.
#haber#