Kars’ın verimli yaylalarında beslenen ineklerin sütünden üretilen gravyer peyniri, adeta sabırla işlenmiş bir sanat eseri gibi raflardaki yerini aldı. Yapımı tam 9 ay süren, peynirlerin şahı olarak bilinen bu şahane lezzetin fiyatı dudak uçuklatsa da faydalarını duyan paraya kıymayı göze alıyor. Peki Kars gravyerinin faydaları neler? İşte tüm detaylar…
Yüksek rakımlı Kars yaylalarından toplanan sütlerin mandıralarda özenle işlenmesiyle ortaya çıkan Kars gravyeri coğrafi işaretle koruma altına alınan besinlerden birini oluşturuyor. Yapımı tam 9 ay süren Kars gravyerinin faydalarını duyan şaşırıp kalıyor. En pahalı peynirler listesinde başı çeken gravyer peyniri neden bu kadar pahalı? Gravyer peyniri nasıl tüketilmeli, sağlığımıza ne gibi faydaları var? İşte Kars’ın gururu gravyer peyniri hakkında her şey…
Kars yaylalarından toplanan sütler, bakır kazanlarda kaynatılıp parçacık haline getirildikten sonra kalıplara dökülüyor. Ancak bu işin sırrı sadece üretim sürecinde değil, beklemesinde saklı. Gravyer peyniri, kalıplarda 48 saat dinlendirildikten sonra 6 ila 9 ay arasında serin odalarda olgunlaştırılıyor. Peynirin bu kadar süre beklemesi kendine has sert ve yoğun aromalı yapısının oluşmasını sağlıyor. Kars gravyer peynirinin faydalarına gelin birlikte bakalım.
Kemik sağlığı için en önemli minerallerden biri olan kalsiyum, Kars gravyerinde yüksek oranda yer alır. Özellikle çocukların ve yaşlıların düzenli tüketimi, kemik hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir. Gravyer peyniri içerisinde, A, D ve B12 vitaminleri bulunmaktadır. Bu vitaminlerde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra fosfor, çinko ve selenyum gibi mineraller de barındıran Kars gravyeri vücut için gerekli olan ihtiyacı karşılar ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olur.
Bu eşsiz peynir, özellikle kahvaltılarda ve peynir tabaklarında tercih edilir. Ancak, eriyebilir yapısı sayesinde makarna ve pizza gibi yemeklerde de kullanılabilir.
Kars gravyeri, pizza, makarna ve fondü gibi eriyen peynir isteyen tariflerde kullanılabilir. Sabah kahvaltılarında demlenmiş çayın yanına, tereyağı ile de tüketmek şahane bir öneri olacaktır.
Gravyer peynirini buzdolabında, hava almayan kaplarda saklamak en iyisidir. Böylece peynirin aroması korunur ve bozulma riski azalır.
Kars’ta her yıl yaklaşık 250 ton üretilen gravyer peyniri hem Türkiye’de hem de dünyada büyük ilgi görmeye devam ediyor. Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Bozan’ın belirttiği gibi, Avrupa pazarında da coğrafi işaret almayı hedefleyen Kars gravyeri, gelecekte küresel bir marka olmaya aday!