Yaşlandıkça zaman zaman unutkanlıklar başgösteriyor mu? Hafızanızın eskisi kadar keskin olmadığını mı hissediyorsunuz? Beyniniz sizden daha hızlı yaşlanıyor demektir. İlacı ise beyin egzersizleri, yani onu çalıştırmak. İşleyen demir ışıldar misali beyin çalıştıkça gençleşiyor ve yaşlanmaya karşı koyuyor. Yaşlanma belirtileri ortaya çıkmadan erken yaşlarda da alınacak önlemler, yaşlılıkta da işe yarayacaktır. İşte beyni gençleştirmenin ve hafızayı güçlendirmenin yolları…
Yaşlandıkça beyin sağlığını korumak hayat kalitenizin nasıl olacağını da belirler. Zihinsel fonksiyonlar yaş ilerledikçe azalır ve bunu yavaşlatmak hatta önlemek mümkündür. Beyninizi sağlıklı ve aktif tutmanın birçok yolu vardır. Sizler için yaşlanma sürecinde beyin sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak 16 etkili yöntemi anlattık. Bu önerileri uygulayarak yaşam boyu zinde ve sağlıklı bir beyne sahip olabilirsiniz.
IQ seviyenizi ölçmek ve beyninizi güçlendirmek için çeşitli zekâ testleri ve beyin egzersizleri yapabilirsiniz. Zekâ testleri, mantık yürütme, problem çözme, hafıza ve dikkat gibi becerileri ölçerek zihinsel yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Beyin egzersizleri ise beyin sağlığını korumanın yanı sıra bilişsel fonksiyonları güçlendirir ve zihinsel keskinliği artırır. Bu tür aktiviteler arasında bulmacalar çözmek, yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek, dil öğrenmek veya strateji tabanlı oyunlar oynamak yer alabilir. IQ seviyenizi ölçerek beyninizi güçlendirmek için bu tür etkinliklerden faydalanabilirsiniz.
Beyin IQ seviyenizi ölçebileceğiniz bazı siteler bulunuyor. Bunların arasından Mentalup IQ testi ve IQ Test Akademisi sitelerinden bu işlemi yaptırarak öğrenebilirsiniz. Beyin sağlık durumunuzun raporuna bakarak geliştirmeniz gereken yerleri öğrenerek daha sağlıklı bir beyine ulaşabilirsiniz.
Daha sağlıklı bir beyin için hayatımızda yapabileceğimiz birçok önemli adım bulunuyor. Dengeli beslenme alışkanlıkları, düzenli fiziksel aktivite, zihinsel egzersizler, sosyal ilişkiler ve stres yönetimi gibi dikkat edilecek noktalar ve uygulamar sağlıklı bir beyin için büyük önem taşıyor. Bu beş anahtarı doğru şekilde uygulayarak yaşam boyu zinde ve sağlıklı bir beyne sahip olmak mümkün. İşte beyninizi daha canlı tutmanızı sağlayacak yöntemler…
Egzersiz birçok yararı beraberinde getirir. Bunlar arasında daha fazla dayanıklılık, güç, stres kontrolü ve bağışıklık sistemi fonksiyonunun iyileşmesi bulunur. Özellikle beyin üzerindeki pozitif etkisi, sinir hücrelerinin işleyişini ve büyümesini teşvik eden büyüme faktörlerinin uyarılması ve inflamasyonun azaltılmasından kaynaklanır. Bu bakımdan aerobik egzersizler oldukça önemlidir. Gupta, her gün iki dakika yürümek bile beden sağlığı için faydalı olduğunu söylüyor.
“İyi uyumak, beyin fonksiyonlarınızı ve yeni bilgileri öğrenme ve hatırlama yeteneğinizi geliştirmenin en kolay ve etkili yollarından biridir” diye kitabında yazıyor. Bu durumun sebebi, uykunun beyni birikmiş ve problem oluşturabilecek kalıntılardan temizliyor gibi görünmesidir. Dinlenmenin önemini vurgular ve stresi hafifletmek için gündüz uykularının doğa yürüyüşleri ya da meditasyon seansları ile yer değiştirmesini tavsiye eder.
Bulmacaların bilişsel bozulmayı çözecek bir çare olmadığını, öğrenme ve keşif yoluyla beynimizi aktifleştirmemiz gerektiğini ifade ediyor. Öğrenme, yeni sinir bağlantıları oluşturarak beyin direncini güçlendirip Alzheimer’a bağlı beyin plaklarının oluşumu durumunda dahi demansın (örneğin hafıza kaybı) belirgin semptomlarını gidermeye yardımcı olabilir.
Belki bir arkadaşınızla doğa yürüyüşüne çıkabilir, yeni bir hobi edinebilir veya yerel bir topluluk kursuna katılabilirsiniz. Hatta neden bir takım sporuna katılmayasınız ki? Sadece formunuzu korumanın harika bir yolu olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma ve belki de farklı yaş gruplarından insanlarla sosyalleşme şansı verir.
Ayrıca her zaman sanal olarak da bağlantı kurabilirsiniz. İdeal olmasa da, uzakta yaşıyorsanız ve çok fazla sosyal destek yoksa, online iletişim hayat kurtarıcı olabilir. Kendinize biraz daha zaman ayırın ve bu etkinlikleri deneyin; sonuçlarını fark edebilirsiniz.
Egzersiz, zihinsel sınırların genişlemesine ve sinir ağlarının güçlenmesine katkı sağlayabilir. Özellikle metin yazmak veya teknolojik cihazları kullanmak gibi aktivitelerde bulunanlar için, el ile yazmanın da beyin üzerinde yenileyici bir etkisi olabilir.
Kelime dağarcığını genişletmek, zihinsel kapasiteni de geliştirir. Beyinde canlandırıcı bir etki oluşturmak için basılı veya dijital bir sözlükten bir kelime seçip anlamını öğrenerek ve günlük hayatta kullanarak pratik yapabilirsiniz.
Telefon veya televizyon bulunmayan bir odaya geçin. Hiçbir gürültü veya dikkat dağıtıcı unsurlar olmasın, sadece 10 dakika boyunca gözlerin kapalı ya da açık şekilde kendi başınıza kalın. Bu pratik, sempatik sinir sistemini yatıştırmaya yardımcı olabilir, zihinsel kontrol hissi ile duygusal denge sağlamak için faydalı olabilir.
Görselleştirme egzersizleri zihinsel gücü artırmak ve stresi azaltmanın ötesinde, ruh halini olumlu etkileyebilir, iş, spor ve diğer alanlarda performansınızı artırabilir. Hayatındaki bir durumu en iyi senaryo ile zihninde canlandırarak geleceğe odaklanan görselleştirme yöntemini kullanabilirsiniz. Düşüncelerinizi yönlendirerek ve hayal gücünü kullanarak, ileriyi görselleştirebilirsiniz.
Çağrıştırma testi, hafıza gücünüzü artırmada yardımcı olabilecek basit bir uygulamadır. Eşyaların veya rakamların bulunduğu bir liste hazırlayın, bunları aklınıza kazıyın ve birkaç saat sonrasında hatırlamaya çalışın. Geniş kapsamlı bir liste oluşturmak veya örneğin Latin isimlerini İngilizce isimlere çevirme gibi karmaşık unsurlar içeren listeler, bu testin etkinliğini daha da artırır.
Badminton ya da golf gibi, hem zihni hem bedeni çalıştıran yeni bir egzersiz türüne şans verebilirsiniz. Skorlarınızı takip etmek sadece zihninizi canlandırmakla kalmaz, aynı zamanda egzersizin vücut şekillendirme konusunda da size yardımcı olacağını görebilirsiniz.
Eğer zihinsel kapasitenizi ve belleğinizi nasıl geliştireceğinize dair bir fikriniz yoksa bu teknik size destek olabilir. Mevcut bir kokuyu yeni bir durumla bağdaştırarak beyinde yeni sinirsel bağlantılar oluşturabilirsiniz. Mesela, uyanıklık ve dikkatli olma durumunu çikolata kokusuyla birleştirerek deneyebilirsiniz.
Yeni bir masa oyunu deneyimi, beyin kapasitenizi geliştirmenin hem kolay hem keyifli bir yoludur. Yeni yönergeleri öğrenme süreci düşünce yeteneğinizi tazeleyebilir ve oyunlar el ile göz arasındaki koordinasyonunuzu güçlendirebilir.
Beyninizi uyanık tutmak için, günlük rutinlerinizi zıt şekilde gerçekleştirmeye çalışın. Çok kullanmadığınız elinizle iş yapmaktan, kıyafetleri farklı sırada giymeye kadar çeşitli aktiviteleri içerebilir. Örneğin, sağ elinizle dişlerinizi fırçalıyorsanız bu sefer sol elinizle denemeyi düşünebilirsiniz.
Birçok araştırma tarafından desteklenen ve aktörler tarafından uzun süredir kullanılan bir teknik. Bir metni hareket halindeyken ezberlemeye çalışmak, bilginin zihinde daha kalıcı olmasını sağlayabilir. Örneğin bir sunum yapmanız gerekiyorsa, bir sınava hazırlanıyorsanız veya yapacağınız bir işi iyice kavramanız gerekiyorsa, düşüncelerinizi yürürken ya da dans ederken tekrarlamayı deneyebilirsiniz.
Omega 3’ün hafızayı güçlendirmek ve yoğun stres altında bile zihinsel performansı artırmak gibi işlevleri mevcut.