Sevimli dostlarımız köpeklerde iç parazitler en sık rastlanan hastalıklardan biridir.
Sevimli dostlarımız köpeklerde iç parazitler en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Hayvanların sağlığına zararlı olan iç parazitler aynı zamanda insanlara da geçebilmektedir. Tabi parazitler çok çeşitli olduğundan her türü bulaşıcı değildir. İç parazitler şunlardır; askaritler (ince bağırsakta oluşan kıl kurtları), tenyalar, kalın bağırsak kurtları ve kancalı kurtlar. Bu parazitler köpekler için özellikle yavru köpekler için ciddi sorunlar oluşturur. Köpeklerde, zehirlenme, kansızlık ve ölümcül sorunlara yol açar. Bu nedenle parazitlerin hangisinin yaygın veya tehlikeli olduğunu bilmek ve erken teşhisi etmek önemlidir. Yavru köpeklerde iç parazit, veterinerden alınacak iç parazit hapı ile tedavi edilebilir.
Köpeklerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?
İç parazitler, dış parazitlere göre daha tehlikelidir. Ancak iç parazitlerin oluşması yine dış parazitlerin etkisiyle oluşmaktadır. Aşağıdaki belirtilerden bir kaçı köpeğinizde bulunuyorsa derhal bir veterinere götürmenizi tavsiye ederiz.
Köpeklerde iç parazitin en sık belirtilerinden biri de köpeğinizin kansızlık yaşamasıdır. Peki köpeğimin kansız olduğunu nasıl anlarım diyorsanız, köpeğinizin diş etlerine bakabilirsiniz. Eğer normalden daha açık ve solgun renkte ise hatta beyaza yakınsa kansızlık yaşadığını anlamanız mümkündür.
Karın şişmesi;
Yavru köpeğinizde iç parazit oluşumunun en önemli belirtilerinden biri karın şişmesidir. Genellikle köpeğin kilo aldığı düşünülse de karın şişkinliği iç parazitlerin belirtisi olabilir.
İshal;
Yavru köpeklerde iç parazit oluşumu köpeğin sindirim sistemi rahatsızlığına yol açtığından, ishal iç parazit belirtilerinin en sık rastlanan belirtilerdendir. Özellikle de yavru köpekler çok sık ishal olur. Ayrıca dışkı üzerinde beyaz ya da açık sarı renkli, pirinç benzeri parazitlerin görülür.
Zayıflama;
İç parazitler, köpeklerin sindirim sisteminde oluşurlar ve köpeğinizin yediği besinlerden faydalanmasına engel olurlar. Bu da köpeğinizin kilo almasını etkiler aksine kilo kaybettirir. Keza iç parazitlerin en belirgin özelliklerinden biri de köpeğinizin kilo vermesidir.
Sık aralıklarla gaz çıkarma;
Karın şişkinliğiyle birlikte sürekli gaz çıkarması da iç parazit belirtilerindendir.
Karın bölgesinde hassasiyet;
İç parazitlerin bir diğer belirtisi ise yavru köpeğiniz elinizi karnına götürdüğünüzde tepki vermesidir. Ayrıca köpeğinizin halsizleşmesi de bu belirtiler arasındadır.
Sümüksü ve kanlı ishal;
İç parazitler köpeklerin ve özellikle de yavru köpeklerin bağırsaklarında kanamaya neden olabilir. Bu da dışkının kanlı olmasına veya kanlı ishale neden olabilir. Ayrıca ishal mukuslu yani sümüksü bir görünümde olabilir. Ayrıca köpeğin anal bölgesinde ip benzeri cisimler ve kaşıntı görülebilir.
Ayrıca bazı parazit türlerinde kusma, halsizlik, tüylerinde sertleşme ve matlaşma görülmektedir.
İç Parazit Türleri Nelerdir?
Kancalı Kurtlar:
Bu parazit türü daha çok yavru köpeklerde görülür. Kancalı kurtlar kancalı dişleri sayesinde yavru köpeğin bağırsağını deler ve kanamaya yol açar. Eğer 50 ile 100 arası kancalı kurt, yavru köpeğin bağırsağını işgal etmişse çok tehlikeli, ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu parazit türü çıplak gözle görünmez, mikroskobik incelemeyle anlaşılır. Bu parazitin belirtileri arasında dışkıda kan, kusma ve ishal vardır.
Askaritler (İnce bağırsak kıl kurtları):
Bu tür parazitler anneden doğmamış yavrusuna geçebilen türdendir. Çıplak gözle görülmek mümkündür. Bu parazitler yavru köpeklerde gelişiminde bozukluk meydana getirir. Bu parazitin en belirgin belirtileri ishal ve kusmadır.
Kalp Kurtları:
Parazit çeşitlerinin en korkutucu kalp kurtlarıdır. Bu parazitler, sivrisineklerin ısırması sonucunda vücuda girer ve kalbin fonksiyonları yavaşlatır. Solumun rahatsızlıklarına neden olur. Ne yazık ki tedavisi çok başarılı sonuçlar vermez.
Kalın Bağırsak Kurtları:
Ağız yoluyla bulaşan bir parazit türüdür. Ağızdan girerek alt sindirim sistemini bozar. Belirtileri arasında kusma ishal ve kilo kaybına yol açar. Bu parazitler çıplak gözle görünmez, mikroskobik incelemeyle anlaşılır.
Tenyalar (Yassı Kurtlar):
Bu parazit türü genelde anüs çevresindeki kıllarda görünür. Anüsten içeri girerek bağışıklık sistemini bozar, ishal ve kilo kaybına neden olur. Köpeğin yattığı yerde, gezdiği alanlara da dökülen bu parazitler, köpek temizlense bile o alanlar temizlenmedikçe kurtuluşu yoktur. Bu parazitler çıplak gözle görünür, beyaz renklidirler.
Köpeklerde İç Parazit Tedavisi Nasıl Olur?
İç parazitlerin türü belli olduktan sonra, veteriner parazitin türüne göre uygun antelmentik ilaçlar verir. Parazit tedavisinde veteriner 1 hafta arayla 2 doz şeklinde ilaç verir. Ancak yavru köpekler daha hassas olduğu için daha farklı bir biçimde ilaç tedavisi uygulanabilir. Tedavi sürecinde veterinerin dediklerini uygulamalı, dediklerinin dışına çıkılmamalıdır.