Yaz aylarının kabusu ayak kokusu nasıl geçer? En etkili 6 doğal çözüm

27 Ağustos 2023
0 Yorum
yaz aylarinin kabusu ayak kokusu nasil gecer en etkili 6 dogal cozum

Ayak kokusu özellikle yaz aylarında yaygın karşılaşılan hem kendimizi hem de çevremizi rahatsız eden bir problem. Neyse ki ölümden başka her derdin devası var! İşte ayak kokusuna çözüm olabilecek en etkili doğal yöntemler:

Ayak kokusu genellikle ayaklarda terleme, mantar, kullanılan ilaçların yan etkisi, hamilelik-ergenlik gibi hormonal değişimlerin yaşanmasına bağlı ortaya çıkan bir durum. Genetik yatkınlık da ayak kokusunun ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor. Ayak kokusu için Cildiye doktorunun vereceği krem ve spreyleri kullanabilirsiniz yahut karbonat, limon, ceviz yaprağı gibi doğal yöntemlerle ayak kokusundan kurtulabilirsiniz. Ayak kokusuna en pratik, kesin çözümler için buyurun devam edelim:

AYAK KOKUSUNA NE İYİ GELİR, KESİN ÇÖZÜM NEDİR?

Ayak kokusu tıbbi olarak bromodoz adlandırılır, sıklıkla ayakta ter ve bakteri birikmesinden kaynaklanır. Ayak mantarı gibi enfeksiyonlar da ayakta koku oluşumunu tetikleyebilir. Sebep her ne olursa olsun doğal yöntemler ile bu problemden kurtulabilirsiniz. İşte ayak kokusu için en etkili çözümler:

KARBONAT

Wikihow’ın haberine göre karbonat ile ayak kokusuna çözüm bulabilirsiniz! Karbonat kokuya neden olan bakterileri öldürüyor, anti-mikrobiyal içeriği sayesinde nemi ve kokuyu absorbe ediyor… Ayak kokusundan kurtulmak için küçük bir leğene ılık su koyun, içerisine 1/4 su bardağı karbonat ekleyin. Dilerseniz içerisine limon suyu da katabilirsiniz. Ayaklarınızı her gün, günde en az 15 dakika bu suda bekletin. Karbonat ayaklarınızdaki bakterileri öldürmeye yardımcı olurken aynı zamanda ayaklarınızı yumuşatarak ölü derinin daha kolay çıkarılmasını sağlayacaktır. Kullandığınız ayakkabıların içerisine 1-2 yemek kaşığı karbonat serpmek de kokuyla mücadelede etkili olacaktır. Çorap içine her birine birer çay kaşığı karbonat koyup çoraplarınızı böyle giyin.

ayak kokusu 4

SUMAK

Büyük bir tencerede su kaynatın. Leğene veya geniş bir kaba bu suyu koyun. İçerisine taze yapraklı ve bol tohumlu sumak bitkisini atın. Dayanabileceğiniz kadar sıcakken içinde ayak bileklerine kadar içinde tutun. Ancak ayaklarınızı haşlamayın, ne kadar sıcak olursa o kadar etkili. Bir kaç gün boyunca buna devam edin. Her seferinde sumak dalını yenileyin. Dal küçük olmasın. Yaprak ve tohumu bol olsun. Bu yöntemle ömür boyu ayağınız yıkamasanız da hiç kokmuyor. Tecrübeyle sabittir.

LAHANA

Beyaz veya karalahanayı sıcak suda haşlayın, soğumaya bırakın. Her gün bu suyla ayaklarınızı yıkayın. Her seferinde yeni lahana haşlayın.

CEVİZ YAPRAĞI

Tencereye su koyun. İçerisine yeşil taze ceviz yapraklarını atıp kaynatın. Ocaktan alıp leğene boşaltın, ayağınızın dayanabileceği sıcaklığa gelince ayaklarınızı bu suda bekletin.

ayak kokusu 5

LİMON

Limonu ortadan kesip üzerine karbonat serpin, ayaklarınıza ve parmak aralarına sürün. 5 dakika sonra yıkayın. Yumuşak ve tertemiz olur. 2 ve 3 gün bunu deneyin.

KURU DUT

Tencereye su ve kuru dutu atıp kaynatın. Leğene bu suyu boşaltın. Ayaklarınızın dayanabileceği ısıya geldiğinde ayaklarınızı bu suya sokun. 1 saat bekletin.2-3 defa yapmanız bile sorununuza çözüm olacaktır.

ayak kokusu 6

AYAK KOKUSUNDAN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım ayak kokusundan kurtulmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Ayaklarınızı her gün sabah akşam antibakteriyel veya mantar önleyici sabunlu suyla yıkamak kokuyla mücadelede etkili bir yöntemdir.
  • Sentetik ve naylon çoraplar yerine pamuklu, yumuşak ve teri emen çoraplar tercih edin. Her gün mutlaka çoraplarınızı değiştirin.
  • Aynı ayakkabıyı 2 günden fazla giymeyin. Ayakkabılarınızı 1 gün havalandırın.
  • Ayakkabı satın alırken hava alan ya da havalanan bir malzemeden yapılmış olanları tercih edin.
  • Ayak kokusunu önlemek için antibakteriyel sprey veya koku önleyici pudra kullanın.
  • Ayağınızda hiperhidrozis denilen aşırı terleme durumu varsa, tedavi olun ve terlemeyi azaltan kremler kullanın.
  • Ayaklarda oluşan terleme sorununu gidermek için botoks uygulama, iyontoforez ve klipsli ETS gibi tedavi yöntemleri uygulanabiliyor, bu yöntemler terlemeyi kontrol altına almaya yardımcı oluyor.