Yaz ve Kış Mevsiminde Hangi Meyveler Yenir Yaz, Kış Meyvesi Listesi

8 Haziran 2021
0 Yorum
yaz ve kis mevsiminde hangi meyveler yenir yaz kis meyvesi listesi

Mevsimine göre sebze ve meyve tüketmenin tadı bir başka olmaktadır.

Mevsimine göre sebze ve meyve tüketmenin tadı bir başka olmaktadır. Hem lezzeti, tazeliği bakımından hem de hava değişikliğine vücudumuzun adapte olması açısından çok önemlidir. Bol vitamin, mineral içeren ve adeta şifa deposu olan bu kıymetli sebze ve meyvelerin hangi mevsimlerde yetiştiği hakkında detaylı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaz Mevsiminde Yetişen Meyveler Nelerdir?

Vişne:

Güçlü antioksidan kaynağı olan vişne, antienflamatuar ve antidiyabetik etkilere sahiptir. Vişnede bol miktarda, E Vitamini, A Vitamini, B grubu, K vitamini ve K Vitamini bulunur. Aynı zamanda kalsiyum, potasyum, fosfor, sodyum, magnezyum ve bakır bulunmaktadır.

Kiraz:

Lif bakımından oldukça zengin olan kirazın idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Antioksidan kaynağı, A ve C vitamini ve karbonhidrat bakımından zengindir. Ayrıca melatonin içerir.

Kayısı:

A, E, K, C  ve niasin vitamini tarafından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Potasyum, magnezyum, fosfor, bakır, fosfor ve zengin mineraller içerir. Kayısı kabızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları tedavi eder.

Dut:

Protein, şeker, yağ, malik asit, karışık asit, , A,C, B1 ve B2 vitamini, sodyum, demir, kalsiyum, antosiyanin, potasyum, magnezyum, fosfor ve karoten  gibi değerli besin bileşenleri içerir. Tatlı olan bu meyve su bakımından da oldukça zengindir.

Çilek:

Bol miktarda kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum, fosfor, potasyum, manganez, sodyum içerir. Ayrıca lif kaynağı yüksek meyveler arasında yer alır.

Yeşil erik:

A ve C vitamini, lif, fosfor ve potasyum bakımından zengin bir besindir. Ekşi olan bu güzel meyve demir emilimini artırır böylece kansızlığa iyi gelir.  

Armut:

Vitamin, lif ve potasyum açısından oldukça zengindir. İçerisinde A, B1, B2, K ve bol miktarda C vitamini bulunur. Armut, vücudun su dengesini koruyarak tansiyonu dengeler.

İncir:

C, K, B2, B3, B6 vitaminleri tarafından zengindir. Sodyum, magnezyum potasyum ve lif içerir.

Şeftali:

A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Kemik ve diş sağlığını korur. Kolesterolü dengeler.

Karpuz:

İçerisinde A, C, B1, B3, B5, B6 ve B92 vitaminleri bulunur. Ayrıca potasyum, fosfor, manganez, demir, kalsiyum, bakır, magnezyum, çinko ve mineraller içerir.

Kavun:

İçerisindeki A vitamini ve Beta- karoten sayesinde göz sağlığını korur.

Yaz Mevsiminde Yetişen Sebzeler Nelerdir?

Domates:

A, C,E, K, B6, niasin vitaminleri ve manganez, magnezyum, folat, bakır, demir, kalsiyum ve fosfor mineralleri yönünden oldukça zengindir.

Patlıcan:

İçerisinde bol miktarda C, K, B6 vitaminleri, tiamin, niasin, magnezyum, bakır, lif, manganez, folik asit, potasyum fosfor ve diyet lifi içerir.

Bamya:

A,C ve  B-6 Vitamini, niasin, tiamin, pantotenik asit ve vitaminleri bakımından zengin içeriklidir. Kalsiyum, demir, manganez ve magnezyum gibi mineraller içerir. Bamyanın içerindeki pektin, maddesi LDL’yi veya kötü kolesterolü düşürür. Böylece kalp fonksiyonunu iyileştirir.

Börülce:

Lif bakımından oldukça zengin olan börülcenin tok tutma özelliği vardır. Bolca A vitamini bulunduğundan görme duyuların daha iyi çalışmasını sağlar.

Kabak:

Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir bakımından da oldukça zengin bir sebzedir.

Taze fasulye:

K ve A vitamini, silikon içerir. Yüksek miktarda flavonoidler bulunur. Bunlar sayesinde kalp hastalıkları riski azalır.

Bezelye:

A ve C vitamini, demir, magnezyum, potasyum, folik asit ve küçük sağlıklı yağlar içerir. Diyet lifleri açısından yüksek olan bezelyenin tok tutma özelliği bulunmaktadır.

Kış Mevsiminde Yetişen Meyveler Nelerdir?

Portakal:

Bol miktarda C vitamini başta olmak üzere A, B ,D ve E vitaminleri bakımından tam biir sağlık deposudur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Greyfurt:

A, C, E ve K vitaminlerini, niasin tiamin riboflavin pantotenik asit ve piridoksin barındırmaktadır. Ayrıca demir, manganez, magnezyum, fosfor, selenyum ve çinko gibi mineraller içermektedir.

Armut:

Bolca potasyum, C vitamini, K vitamini, fenolik bileşikler, folik asit, diyet lifi, bakır, manganez ve magnezyum bulunur. Lif, vitamin ve mineral açısından zengin bir meyve olan armut aynı zamanda şekeri dengeleme özelliği ile şeker hastalarına da sıkça önerilir.

Nar:

 C, E ve K vitamini, çinko, fosfor, magnezyum ve demir bileşenleri sayesinde oldukça faydalı bir meyvedir. Yüksek oranda lif ve protein içerir.

Mandalina:

Kış mevsiminin olmazsa olmazı mandalina, C vitamini başta olmak A ve B vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor içermektedir.

Cennet Hurması:

Cennet hurması, mide sorunlarına iyi gelmektedir.İçeriğinde A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, karbonhidrat, potasyum, fosfor, protein, sodyum, demir ve selüloz barındırır.

Kivi:

C, K ve E vitamini, folat, potasyum ve lif açısından oldukça zengin olan kivi, antioksidanlar bakımından tam bir sağlık deposudur.  

Kış Mevsiminde Yetişen Sebzeler Nelerdir?

Pazı:

A, C ve K vitamini ve folik asit açısından oldukça zengindir.

Brokoli:

Folat, demir, potasyum, kükürt, kolin, manganez, fosfor gibi mineraller içerir. İçerisinde yüksek miktarda lif, protein, C ve K vitaminleri barındırır. Flavonoid içeren sebzeler arasında yer alır.

Havuç:

Bol miktarda A vitamini ve B, C, D ve E vitaminleri bulunur. Karoten, şeker ve fosfor içerir. Vitaminler sayesinde karaciğeri güçlendirir.

Turp:

E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. İyi bir antioksidan kaynağı olan turp çinko, magnezyum, bakır, manganez, kalsiyum, potasyum, demir ve lif bakımından zengindir.

Karnabahar:

İçerisinde bol miktrda K ve C vitamini, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir ve lif barındırır.

Balkabağı:

A,B ve C vitaminleri nişasta, çinko, yağ, şeker ve magnezyum açısından oldukça zengin içeriklidir.

Brüksel lahanası:

E, K, B6 ve B1 bulunur. Manganez ve Omega3 yağ asitleri içerir. Beta karoten, fosfor, kalsiyum, folik asit, kolesterol ve lif bakımından oldukça zengindir.

Ispanak:

Bol miktarda karotenoid, C ve K vitamini, folik asit, demir ve kalsiyum barındırır.

Pırasa:

C vitamini, manganez, demir, ve folat gibi mineraller açısından çok sağlıklı bir sebzedir.

Pancar:

A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri fosfat ve potasyum gibi mineraler bulunur. Böylece kansere karşı koruyuculuk yapar. Ayrıca içerisinde betalain denilen fitonutrientler bulunmaktadır.