Yazın bebekler nasıl giydirilmeli? Bebeklerin sıcak havalarda giyimi

23 Haziran 2024
0 Yorum
yazin bebekler nasil giydirilmeli bebeklerin sicak havalarda giyimi

Yaz sıcaklarında bebeğin nasıl giyinmesi gerektiği annelerin en çok düşündükleri konulardan biri. Bir çok anne bebeğin üşüdüğünü düşünüp kalın giydirme eğiliminde oluyor. Bu da isilik gibi hastalıkların önünü açıyor ya da sürekli ağlayan huzursuz bebek sorununa neden oluyor. Peki yaz aylarında bebekler nasıl giydirilmeli? Uzmanlar cevapladı..

Yaz aylarında bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiğine dair birçok fikir var. Bazıları bebeklerin kalın giydirilmesini, bazıları ise bebeklerin ince giyindirilmesi gerektiğini savunuyor. Peki bu konuda uzmanlar ne diyor? Yaz aylarında bebek giyimi ile ile ilgili yapılması gerekenler anneler için araştırdık. 

Uzman Doktor İkbal Durak Türk Hekimleri adlı YouTube kanalında yaz aylarında bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiğini anlattı:

  • Yaz sıcaklarında evde klima açarak oda sıcaklığını 24 derecede tutmaya çalışın.
  • Kullanılan klimanın temiz hava vermesi için mutlaka klima filtre bakımlarının yapılmış olması gerekir. 
  • Oda sıcaklığını düşürmek için tavan vantilatörlerinden de faydalanılabilir.  Burada önemli olan asıl kısım soğuk havanın bebeğin üzerine doğru üflenmemiş olmasıdır.
  • Odada hava sirkülasyonunun devam etmesi için kapının ya da pencerenin bir miktar açık bırakılması gerekir. 
  • Oda sıcaklığını oda termometresiyle ölçmeye çalışın ve 24 derecenin üstüne çıkarmamaya çalışın.
  • Bebekleri giydirirken mutlaka uzun kollu ve bacakları kapalı olacak şekilde giydirin.
  • 24 derece sıcaklıkta siz ne giyiyorsanız çocuğunuza da onun bir kat daha fazlasını giydirin.

 

hfgyhjmy

ÜŞÜR DEYİP KALIN GİYDİRMEYİN 

Bebekler ilk doğduklarında sıcak ya da soğuk havaya karşı aşırı derecede duyarlıdırlar. İlk bir ay boyunca bebeğinizin özellikle kafasını ince bir bereyle kapatın. İlk bir aydan sonra siz nasıl giyiyorsanız bebeğinizi de o şekilde giydirin. Çocuğunuzu üşür diye kat kat kalın giysiler giydirmek ona yarardan fazla zarar sağlayacaktır. Böyle durumlarda bebeğinizin isilik gibi sıcak havaya bağlı hastalık geçirme olasılığı çok yüksektir. 

Yaz aylarında bebeğinizin kafasına mutlaka bir şapka takın. Giydirdiğiniz kıyafetlerin açık renkli ve bol olması sıcağa karşı daha korunaklı olacaktır. Gündüzleri tek katlı ve mümkünse uzun kollu kıyafetler giydirmek yeterli olacaktır. Bebeğinizi böcek ve arı sokmalarından korumak için çok renkli, desenli ya da çiçekli kıyafetler giydirmemeniz gerekir. Düz desenli ve açık renkte kıyafetler tercih etmelisiniz. 

ghfkjoliuolp

PAMUKLU GİYSİLER KULLANIN

Bebeğinize nasıl bir kumaş giydirdiğiniz en az ne giydirdiğiniz kadar önemlidir. Bebek ve çocuk giysilerinde tercih edilmesi gereken kumaş türleri pamuk ve ketendir. % 100 pamuklu kıyafetler, derideki terlemeyi emer ve isilik, pişik gibi sorunların önüne geçer. Giydirdiğiniz pamuk ya da keten kumaş yaz sıcaklarından etkilenmeyecek kadar ince yapılı olmalıdır. Özellikle son zamanlarda çıkan rengarenk ve çiçekli sentetik kıyafetlerden uzak durmalısınız.

Bebeklerin en çok terleyen kısımları boyun ve sırt kısmıdır. Bu yüzden bu bölgelerde bebeğin cildini tahriş edebilecek olan etiketli, baskılı giysiler tercih edilmemeli ya da kesilmelidir. Son olarak giydirilen pamuklu giysilerin kolay giydirilip çıkarılmalı ve düğme gibi bebeğin yutabileceği parçalarının olmamasına dikkat edilmelidir. 

İSİLİK VE PİŞİK OLMA İHTİMALİNE KARŞI ÖNLEM ALIN

İsilik ve pişik özellikle yaz aylarında terlemeye bağlı olarak bebeklerin cildinin kabararak tepki göstermesidir. Bebeklerin terlemeleri sonucunda gözenekleri tıkanabilir ve kızarıklıklar, nokta şeklinde lekeler oluşabilir. Bunun için yaz aylarına bebeklerinize giydirdiğiniz kıyafetler ince yapılı, bol ve pamuklu kumaşlar olmalıdır. Yaz aylarında bebeğinizi sık sık yıkamak, onu hem rahatlatacak hem de gözeneklerinin açılmasını sağlayacaktır. 

ghfkjyoo

DİREKT GÜNEŞ IŞIĞINDAN KORUYUN 

Yaz aylarında direkt güneş ışığına maruz kalan bebeklerde güneş çarpmaları meydana gelebiliyor. Güneş çarpmasını önlemenin en iyi yolu, belli saat aralıklarında güneşe çıkmak ve gerekli önlemleri almaktır. Örneğin saat sabah 10.00 ile öğleden sonra 16.00 arasında bebeğinizi dışarıya çıkarmamalısınız. Güneşe çıktığınız saatlerde ise mutlaka bebeğinize yüksek korumalı bir güneş kremi sürmeli, başına da geniş bir şapka takmalısınız. 

KORUYUCU AKSESUARLARDAN YARARLANIN

Yaz aylarında bebeğinizi dışarıya çıkarırken mutlaka bir şapka, gözlük gibi koruyucu aksesuarlardan yararlanmalısınız. Bebeğinizin kullanacağı şapkanın mutlaka organik kumaşlardan üretildiğine emin olmalısınız. Piyasada üretilen çiçekli ya da dikkat çekici gözlüklerden almamalı, yüksek UV korumalı gözlükleri tercih etmelisiniz. Bebeklere genellikle yaz aylarında ayakkabı giydirilmese de, pamuklu çorap ya da temiz içeriğe sahip terliklerden giydirebilirsiniz.