Yazın hararetinizi alsın, ağzınız tatlansın: İşte 3 dakikada Sirkengebin şerbeti!

21 Nisan 2022
0 Yorum
yazin hararetinizi alsin agziniz tatlansin iste 3 dakikada sirkengebin serbeti

İbn-i Sina’nın birçok hastalığın şifası için önerdiği Sirkengebin şerbeti sıcak havalarda vazgeçilmeziniz olacak! Peki, sirkengebin nedir? Sirkengebin nasıl hazırlanır? Sirkengebin faydaları neler? İşte İbn-i Sina’nın Sirkengebin şerbeti yapımı ve faydaları…

Osmanlı dönemine ait enfes Sirkengebin şerbeti, günümüze kadar ulaşmayı başarmış bir lezzet ve şifa deposu. Sirkengebin şerbetinin vücuda dinçlik verdiği, harareti kestiği, kanı temizlediği ve bunlarla beraber birçok faydası biliniyor. Farsça kökenli bir kelime olup ballı sirke anlamına gelen sirkengebin şerbetini, elinizin altında bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

SİRKENCÜBİN (SİRKENGEBİN) NEDİR?

Sirkencübîn veya sirkengübîn ismiyle de bilinen sirkengebin şerbeti; bal, sirke, su ve çeşitli baharatlar ile hazırlanan ve Osmanlı sarayında en çok tüketilen geleneksel bir şerbet.  Şerbetin ilk yapılışının bin yıldan daha fazla geçmişe dayandığı söylendiği gibi, Mevlana Celaleddin Rumi’nin en sevdiği içeceklerden biri olduğu da rivayet edilir. Osmanlı zamanından günümüze miras kalan bu şerbetin halen sevilerek sofralarda yer almasının nedeni de elbette lezzeti ve şifası… Aynı zamanda İbn-i Sina tarafından tüketilmesi önerilen bir şifa deposu. O halde buyurun sirkengebin şerbeti tarifi ve saymakla bitmeyecek faydaları:

şerbet(4)(3)

SİRKENCÜBİN (SİRKENGEBİN) TARİFİ

Bu özel ve geleneksel şerbetin yapımı ve sofralarda sunumu bin yıl öncesine dek uzanır. Tarifin en önemli püf noktalarından biri kullanılan bal ve sirke oranının birbirine eşit miktarda olmasıdır.Sirkengebin şerbeti için malzemeler şöyle:

Malzemeler:

  • 1 litre su
  • 1 su bardağı elma sirkesi (tercihen ev yapın elma sirkesi)
  • 2-3 yemek kaşığı çiçek balı
  • 4-5 adet tane karanfil
  • 1 kabuk çubuk tarçın

şerbet(3)(2)

SİRKENCÜBİN (SİRKENGEBİN) ŞERBETİ NASIL HAZIRLANIR?

Sirkencübin şerbeti için sürahi veya karıştırma kabına 1 su bardağı sirkeyi alın. Üzerine tahta kaşıkla balı ekleyerek karıştırın. Ardından 1 litre suyu ilave edip karıştırma işlemine devam edin. Dilerseniz içine çubuk tarçın, karanfil gibi lezzetler de ilave edebilir, damak tadınıza daha uygun bir hale getirebilirsiniz. (Eğer reflü, ülser vb. gibi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız içindeki sirke zarar vereceğinden böyle bir durumda doktorunuza danışmadan içmemenizi öneririz.)

şerbet(2)(2)

SİRKENCÜBİN (SİRKENGEBİN) FAYDALARI NELERDİR?

Sirkencübin şerbeti, yazın ağzı tatlandırsın ve harareti alsın diye yapılır. Bunun yanı sıra hazımsızlığa iyi gelir ve sindirimin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olur. Sirkencübin şerbetinin diğer faydalarına göz atalım:

  • Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu sayede uzun süre tokluk hissi verir.
  • Antioksidan özelliğiyle düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
  • Sirkencübin şerbetinin bir diğer faydası da detoks etkisi yaparak vücudun temizlenmesini sağlar.
  • Sabahları aç karnına içildiğinde zayıflamaya yardımcı olduğu biliniyor.
  • Gaz problemi yaşayanlara da destek olan bu nefis şerbet; şişkinlik ve hazımsızlık yaşayanlara destek olur.
  • Ağız kokusu şikayeti olanlarda ağız kokusunu da hafifletir.
  • Yüksek tansiyon problemi yaşayanların tansiyonunun dengelenmesini sağlar.
  • Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Özellikle kötü kolesterolü yüksek olanlara iyi gelir.