Yediğimi bile unutuyorum diyenlerin hafızasını pırıl pırıl yapıyor, beyni gençleştiriyor (Mind diyeti nasıl yapılır, neler yenir?)

25 Aralık 2023
0 Yorum
yedigimi bile unutuyorum diyenlerin hafizasini piril piril yapiyor beyni genclestiriyor mind diyeti nasil yapilir neler yenir

Yaşınız ilerledikçe hafıza sorunları yaşamak istemiyor ve günlük yaşamınızda daha dinç olmak istiyorsanız bu diyet tam size göre… MIND diyeti (hafıza diyeti) olarak da anılan bu diyet bilişsel gerilemenizin de önüne geçmeyi sağlıyor. Peki Hafıza diyeti nasıl yapılır?

Beslenmenizle hafızanız arasında bir ilişki olduğunu biliyor muydunuz? Dün ne yediğini bile unutanlar için çok işe yarayacak bu diyet ile artık hafızanız daha güçlü olacak. 

Akdeniz ve DASH diyetlerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan MIND diyetinin açılımı ”Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay” yani ”Nörodejeneratif Gecikme için Akdeniz-DASH Müdahalesi” olarak biliniyor. 

MIND diyetinde programı hazırlayan araştırmacılar Akdeniz ve DASH diyetlerinde beyin fonksiyonlarına iyi geldiği bilinen gıdaları bir araya getirdi. MIND (hafıza) diyetinde kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler arasında tereyağı, peynir, kırmızı et ve hamur işi yemekler yer alıyor. 

HAFIZA/ZİHİN DİYETİ NEDİR?

Zihin diyeti yaşlanmaya bağlı olarak beyin fonksiyonlarında ortaya çıkan gerilemeyi engellemeye yönelik yapılan bir beslenme planını ifade eder.  “Nörodejeneratif gecikme için Akdeniz-DASH müdahalesi” şeklinde isimlendirilen bu beslenme modeline kısaca MIND diyeti denir. İlk kez 2015 yılında ortaya çıkan MIND Diyeti çeşitli araştırmalara konu olarak Alzheimer riskini azalttığı konusuyla dikkat çekmiştir. 

Hafıza diyetini uygulayanların yüzde 53’lük kısmında riskin azaldığını anlatan Doç. Dr. Güngen, diyetin kısmen uygulandığında dahi riski yüzde 35 azalttığını söylüyor.

Hafıza diyetinin temel prensiplerini anlatan Doç. Dr. Güngen, bu diyetin günlük olarak zeytinyağı tüketimini önerdiğini belirtiyor. 

Bu diyetin içinde tam tahıllar, sebzeler, meyveler, baklagiller, süt ve süt ürünleri, kuru yemişler, balık ve az miktarda et bulunuyor. Dikkat etmemiz gereken besinler arasında ise kırmızı et, rafine şeker içeren tatlılar, doymuş yağlar yer alıyor. 

haber ici dusunen kadin

HAFIZA DİYETİ NASIL YAPILIR? HAFIZA İÇİN NE YEMELİ?

Hafıza diyeti yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç kural vardır. İşte bilişsel gerilemeyi önleyen hafıza diyetinin 7 kuralı!

Doç. Dr. Güngen, MIND diyetinin uygulanması için 7 kuralı şu şekilde sıralıyor:

Yeşil yapraklı sebzeler: Haftanın en az 6 porsiyon olarak şekilde yeşil sebze tüketilmesi öneriliyor. Diğer sebze gruplarının da günlük olarak eklenmesi gerekiyor.

Meyveler: Haftada en az 2 porsiyon meyve tüketmeye dikkat etmek gerekiyor. Özellikle antioksidan içeriği yüksek meyveler tercih edilmelidir. 

Kuru yemişler: Haftada 5 porsiyon kuru yemiş tüketmek gerekiyor. Farklı türleri eklemek de besin değerini artıracaktır. 

Tahıllı gıdalar: 3 porsiyon kadar tam tahıllı gıdayı günlük olarak tüketmek önerilir. Kinoa, esmer pirinç,  yulaf ezmesi gibi seçenekler de eklenebilir. 
 
Zeytinyağı: Zeytinyağını günlük olarak tüketmek önerilmektedir. 

Baklagiller: Haftada 3-4 öğün baklagil tüketilmesi önerilmektedir. 

Balık ve et tüketmek: Haftada 2 kez organik tavuk veya hindi, bir kez balık tüketmek önerilmektedir. Ayrıca kırmızı etin tüketimi de haftada 2 porsiyonu geçmemelidir. Tercihen sığır ya da kuzu eti yenebilir. 

HAFIZA DİYETİ YAPARKEN DİKKAT EDİLECEKLER 

Hafıza diyeti yaparken yemememiz gereken besinler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Güngen, kızarmış yiyecekler, doymuş yağlar, haftada 2 günden fazla kırmızı et, rafine şeker içeren tatlı ve içeceklerden kaçınmak gerektiğini belirtiyor. 

Doç. Dr. Güngen, dikkat edilmesi gereken besinlerin belki haftada 1 veya 2 defa tüketilmesini öneriyor. 

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihten önceki bilimsel araştırmalara ya da uzman görüşlerine dayanmaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.