İç mekânlarda severek yaygın olarak kullanılan çiçeklerden birisi dua çiçeğidir. Dua çiçeğinin Latince adı Calathea’dır. Bu nedenle çiçek Kalatya çiçeği ve Calathea çiçeği olarak da bilinir. Dua çiçeği nasıl bakılır? Dua çiçeği (Kalatya çiçeği) nasıl çoğaltılır? İşte detaylar…
Dua çiçeği evlerde ve ofislerde en çok bakılan çiçeklerden…Dua çiçeği; gece saatlerinde dua eden bir insanın şeklinde göründüğü için bu isimle anılmakta. Eve iyi enerji yayan bu çiçeğin 20 çeşidi var. Peki dua çiçeği (kalatya çiçeği) nasıl bakılır, çiçek açar mı, saksısı ve toprağı nasıl seçilmeli? İşte merak edilen soruların cevapları:
DUA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Dua çiçeği; dal oluşturarak büyümektedir ve bu sayede de çoğaltılması kolay olmakta. Bunun için bir dalını temiz bir bıçakla kesin ve ardından bu dalı suyun içinde 1 hafta bekletin. Bu sayede dalın köklendiğini fark ettiğinizde humuslu toprağa dikebilirsiniz. İşte dua çiçeğini çoğaltmak bu kadar kolay!
DUA ÇİÇEĞİ ÇİÇEK AÇAR MI?
Dua çiçeği uygun ortamda bakıldığında yılda 1-2 defa açık pembe renkli mini çiçekler açacaktır.
DUA ÇİÇEĞİ SUYU SEVER Mİ, NE ZAMAN SULANIR?
Dua çiçeği, diğer bitkilerde olduğu gibi yazın daha fazla suya ihtiyaç duyarken, kışın ise dua çiçeği su ihtiyacı azalır. Dua çiçeğini sularken soğuk su değil oda sıcaklığında su vermeniz önemli. Suyun oda sıcaklığında olması bitkinin sağlıklı şekilde gelişmesine katkı sağlayan önemli bir faktör
DUA ÇİÇEĞİNİN SAKSISI ve TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR?
Dua çiçeği yetiştirirken şu hususlara dikkat etmeniz önemlidir:
Dua çiçeğinin konulduğu saksı geniş olmalı çünkü köklerin rahat etmesi önemli. Seçilen saksının boyutu ise çiçeğin boyundan biraz daha büyük olmalı. Çok büyük saksılar tercih edilmemeli. Ek olarak saksının altının delikli olmasını tercih ederseniz dua çiçeği çok daha sağlıklı şekilde büyüyecektir.
DUA ÇİÇEĞİ YAPRAKLARI NEDEN KURUR?
Dua çiçeğinin kurumamasının yahut büyümemesinin birçok farklı sebebi olabilir. Bunların başında bulunduğu ortama adapte olamaması ve aşırı sulanması gelmekte. Kış aylarında hatalı bakımla çok sulanan dua çiçeğinin yaprakları haliyle kuruyacaktır. Ayrıca, dua çiçeği aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamda kalırsa kurur. Bu nedenle tüm bunlara dikkat edip bakımını yapmalı.
DUA ÇİÇEĞİNİN (CALATHEA’NIN) TÜRLERİ NELERDİR?
Calathea Ecuadoriana: Dua çiçeğinin bu türü tropikal nemli dağ ormanlarında yetişmekte. İri yapraklı olup üst kısımları koyu yeşil ve alt kısımları ise koyu kırmızı renktedir.
Calathea Lancifolia: Yaprakları ince ve uzun olan bu tür dua çiçekleri 45 cm kadar uzayabilir. Yapraklarının üst kısımları koyu yeşil desenlerde olurken alt kısımlarında morluklar bulunmakta.
Calathea Louisae: Dua çiçeğinin bu türünün boyu ortalama 80 cm’ye kadar uzar ve yapraklarında hem koyu hem de açık yeşil renkte çizgiler yer alır.
Calathea Makoyana: Boyları yaklaşık 45 cm’e kadar uzayan bu bitkinin zemininde soluk renkli desenler ve üzerinde ise mürekkep lekesi gibi koyu renkli şekiller bulunmaktadır.
Calathea Ornata: Bu tür dua çiçeklerinin yaprakları ince ve uzun formdadır. Ek olarak üzerinde şerit halinde ince çizgili desenler yer almakta. Bitki soluk yeşil tonda bir renge sahiptir.
Calathea Orbifolia: Yaprakları iri ve yuvarlak olup beyaz ve açık yeşil renktedir. Bulundukları ve yetiştikleri bölgenin en sevilen bitkilerindendir.
Calathea Roseopicta: Büyük yapraklara sahip bu tür dua çiçeklerinin yapraklarının alt kısımları kırmızı renkte olup damarları ise pembe-beyaz tonlarda. İpeksi yapıdaki yaprakları iç mekanlarda oldukça güzel görüntü oluşturmakta. Bu tür çiçeklerin boyu 50 cm kadar uzadığı görülmektedir.
Calathea Veitchiana: Tropikal iklimlerde yetişen dua çiçeğinin bu türü; geçtiğimiz senelerde Richard Pearce isimli bir bitki koleksiyoncusu tarafından keşfedildi. Kelebeğe benzeyen yapraklarında açık ve koyu renkli desenler bulunmakta.
Calathea Warscewiczii: Dua çiçeğinin bu çeşidinde sarı ve beyaz renkli çiçekler açar ve çiçek, koyu yeşil renkli geniş yapraklara sahiptir.