Yeni Doğan Bebeklerde Sarı Kusmuk Neden Olur Nasıl Geçer Tedavisi Ne

5 Temmuz 2021
0 Yorum
yeni dogan bebeklerde sari kusmuk neden olur nasil gecer tedavisi ne

Bebeklerde sarı renkte kusma görülmesi birçok nedene bağlı olabilir.

Bebeklerde sarı renkte kusma görülmesi birçok nedene bağlı olabilir. Bebeğin yediği bazı hazır mamalar veya anne sütünün fazla gelmesi, sıvı eksikliği veya ilaç kullanımı gibi durumlarda bebeğin midesi bunları kabul etmez ve vücut kusarak kendini savunmaya alır. Bebekler sindirim sistemi enfeksiyonu veya bağırsak tıkanıklığı gibi durumlarda da sarı renkte kusarlar ve bu kusma sağlık sorununu işaret eder. Bebek uzun zamandır sarı renkte kusuyorsa bunun nedeni öğrenmek için doktora görünmeli ve bazı durumlarda bebeğin gözetim altında tedavi uygulanması gerekebilir.

Bebeklerde Sarı Kusma Neden Olur?

Bebeklerde sarı renkte kusma genellikle anne sütünün fazla verilmesi veya hazır mamanın bebeğin midesine yaramadığında meydana gelir. Bu durum kısa sürerse bir sorun teşkil etmeyecektir. Hatta bebeklerin 1 yaşına kadar sarı kusması normaldir. Bu süreçte bebeğin bünyesi ve midesi yedikleri besinlere alışmaya başlar ve bir yaşına gelene kadar sarı renkli kusmalar görülebilir. Ancak bebeğin sarı kusması uzun sürüyorsa bebekte belli başlı sağlık sorunu olduğuna işaret edebilir. Bu duruma ateş ve ishal gibi durumlarda eşlik ederse doktora görünmeli ve sarı renkli kusmanın nedenini öğrenmeli, tedavi edilmelidir.  

Yeni Doğan Bebeklerin Sarı Kusmasının 10 Nedeni

Bebekler zaman zaman kusabilir ve bu durum normaldir. Anca kusmanın rengine göre altında yatan nedeni değişkenlik göstermektedir. Yeni doğan bebeklerin sarı kusmasının bazı nedenleri şunlardır;

Bebek maması; 

 Bebeklerin sarı renkte kusması, emzirilmeyen bebeğe verilen bebek mamalarından kaynaklanabilir. Bazı bebek mamalarının bebeğe faydalı olmadığı, bebeğin sarı renkte kusmasından anlaşılabilir. Bu durumda bebek mamasının markası değiştirilmelidir.

Sindirim sistemi enfeksiyonları;   

Bebeğin sarı kusmasının bir diğer nedeni ise bebeğin sindirim sistemiyle alakalı olarak iç enfeksiyon ve dış enfeksiyon meydana gelebilir. Bu enfeksiyonlar da bebeğin sarı kusmasına neden olabilir. İlaç kullanımına bağlı olarak sarı renkli kusmanın önüne geçilebilir.

Adaptasyon süreci;

Doğumdan sonraki süreçte bebeğin sindirim sistemi anne sütüne adapte olmaya çalışır. Bu adaptasyon sürecinde ise bebek de sarı renkte kusma görülebilir.  

Bazı enfeksiyonlar;   

İdrar yolu enfeksiyonları, kulak iltihabı enfeksiyonu menenjit, böbrek enfeksiyonu ve pnömoni gibi sorunlar da bebeğin sarı kusmasına sebep olabilmektedir. Bebeklerin besinleri sağlıklı bir şekilde tükettiği kusmuk renginin şeffaf olmasıyla anlaşılır. Ancak sarı renkli kusmuk, bebeğin enfeksiyona maruz kaldığını gösterecektir.

Sarı besinler tüketmek;  

Bebekler sarı renkli gıdalar tükettiğinde sarı kusma görülebilir ve kaygılanacak bir durum değildir.  Örneğin mısır veya havuç gibi besinler tüketmek sarı kusmuğa neden olabilir. Çünkü kusulan besin artıkları, mideye indiği zaman ki rengine dönecektir.

Bağırsak tıkanıklığı;

Bebeklerde sarı renkte kusma görülmesi, bağırsak tıkanması sonucu olabilir. Bebekte hazımsızlık ve karın ağrısı görülebilir. Bu durum bebeğin sindirim sistemini önlendiğinden bebekte şişkinlik, gaz ve sarı renkli kusma meydana gelebilir. Bebeği hastaneye götürmeli ve doktorun reçete ettiği ilaçları kullanmalıdır.

Sıvı eksikliği;

Bebeklerde sıvı eksikliğinden dolayı da sarı renkli kusma görülür. O yüzden bebeklere belli aralıklarla su verilmeli, günlük su ihtiyacının gerektiği kadar karşılamalıdır.

Anne sütü;

Bazı bebekler annelerinin sütünü istemeyebilir ve içtikten sonra da sarı kusmaya başlayabilir. Demek oluyor ki bazı anne sütleri bebeğine pek faydalı değildir, kusmasına neden olur. Bu durumda doktor kontrolü altında bebek anne sütünden kesilir ve böylece sarı kusmuğun önüne geçilmiş olur.

Soğuk algınlığı;

Bebeklerin sarı kusmasının nedeni bazı durumlarda soğuk algınlığı geçirmesiyle alakalı olabilir. Doktorun verdiği ilaçla sarı renkli kusma önlenebilir.

Gıda alerjisi;

Bazı bebekler gluten, buğday, yer fıstığı ve süt gibi besinler tükettiğinde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu besinleri sindiremezler, bunun sonucunda bağışıklık sistemi devreye girer ve tüketilen besinler kusmukla beraber dışarı atılır.  Bu gibi alerji sebebiyle tüketilen besinler, sarı renkli kusma olarak çıkacaktır.

Bebeğin Sarı Kusması Nasıl Tedavi Edilir?

Yeni doğan bebeklerde sarı renkte kusmanın tedavisi, altta yatan nedenine bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda sarı renkte kusma çok önem teşkil etmiyorken bazen de önemli sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bebeğin sarı kusması enfeksiyona bağlı bir durum ise doktor antibiyotik şurup verir. Şayet bebeğin sarı kusması ciddi bir boyut aldıysa, doktor bebeğin hastanede kalmasını ve serum tedavisi görmesini isteyebilir.