Yeni Doğan Kabızlık Yeni Doğan Bebek Kakasını Yapmazsa Ne Yapılmalı?

5 Ekim 2018
0 Yorum
yeni dogan kabizlik yeni dogan bebek kakasini yapmazsa ne yapilmali

Kabızlık doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca birçok yeni doğanın karşı karşıya geldiği bir problemdir. Bazı bitkisel tedaviler bu durumu gidermeye ve bebeğin bağırsak hareketlerini düzenlemekte yardımcı olabilir.

Yeni Doğan Bebek Kabız Olursa Ne Yapılmalı? Yeni Doğan Bebek Büyük Tuvaletini Yapamıyor

Kabızlık doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca birçok yeni doğanın karşı karşıya geldiği bir problemdir. Bazı bitkisel tedaviler bu durumu gidermeye ve bebeğin bağırsak hareketlerini düzenlemekte yardımcı olabilir.

Kabızlık yeni doğan bebekler için ciddi bir problem olabilir. Tedavi edilmezse ameliyat gerektirebilen bağırsak tıkanmasına neden olabilir. Yeni doğan bebeğinizdeki kabızlığı nasıl fark edeceğinizi ve nasıl tedavi edeceğinizi bilmek bu yüzden önemlidir. Neyse ki bebeğinizin kabızlıktan kurtulması için alabileceğiniz birçok önlem vardır. 

Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

  1. Bebeğinizin dışkısını inceleyin. Bebeğiniz dışkı üretse bile kabızlık problemi yaşıyor olabilir. Bebeğinizde kabızlık problemi olup olmadığına karar vermek için aşağıdaki özellikleri arayın, bebeklerde kabızlık belirtileri şunlardır:
  2. Bebeğin karın bölgesinin sert ve gergin olması
  3. Bebeğin devamlı huzursuz olması
  4. Küçük, taneciğe benzer dışkı
  5. Koyu renkli, siyah ya da gri dışkı
  6. Nemli olmayan kuru dışkı parçaları

Yeni Doğan Bebekler Neden Kabız Olur?

Yeni doğan bebeklerde kabızlığın ana 2 nedeni vardır;

  1. Bebeğin gelişmekte olan minik bedeninin, bağırsaklarının sindirim sistemlerinin besinlerin sindirilmesinde yetersiz kalması
  2. Anne sütünün kesilip bebeğin mama ile beslenmeye başlanması

Yeni doğan Bebeklerde Kabızlığın Geçmesi İçin Ne Yapmalı?

Anne Sütü İle Beslenme

Anne sütü doğal müshil olarak bilinir, bu yüzden bebeklerde kabızlığı tedavi etmenin en iyi seçeneği anne sütüyle beslemektir. Anne sütü doğal besin dengesine sahiptir ve dışkıyı yumuşatır. Anne sütünde bulunan motilin hormonu bebeklerdeki bağırsak hareketlerini canlandırır.

Zeytinyağı

Bebekte kabızlık durumunda, bir kulak çubuğu zeytinyağına iyice batırılır ve bu çubuk ile ileri geri ve dairesel hareketlerle bebeğin makatına uyarı yapılabilir. Ancak yeni doğan bebeğe bunu yapmadan mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Karın Masajı

Kabızlık ve gaz problemini rahatlatmak için bebeğe nazik bir karın masajı yapılabilir. Karın masajını yapmak için önce bebeğinizi sırt üstü yatırın. Göbek deliğinden saat yönünde hareketlerle nazikçe ovalayın, sonra ters yöne hareket edin. Bu yardımcı olursa bacaklarında bisiklet hareketini deneyin.

Bacak Bisiklet Egzersizi

Yeni doğanlarda kabızlığı rahatlatmak için kullanılan nazik bir egzersizdir. Bunun için bebeğinizi sırt üstü yatırın, ayakların kaldırın ve nazikçe dizlerinden kıvırın. Şimdi bebeğin bacaklarını sanki bebeğiniz bisiklet sürüyor gibi nazikçe hareket ettirin.

Bebeğinizin sıvı tüketimini arttırın

Kabızlık genellikle sindirim yolundaki sıvı eksikliğinden kaynaklanır. Normalden daha sık anne sütü veya mama vermeye çalışın.

Gliserin fitili kullanın

Eğer kabızlık çok şiddetliyse, dışkıyı kayganlaştırmaya yardım edebilen ve geçişi kolaylaştıran fitillerle ilgili doktorunuzla konuşun. Eğer beslenme değişiklikleri etkili olmadıysa gliserin fitili kullanmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin makatına nazikçe yerleştirilir ve dışkıyı yumuşatmaya yardım eder. Ancak bebeğinizin sağlık uzmanıyla görüşmeden uygulamayın.

Bebeğinize ılık duş aldırın

Ilık duş, bebekte dışkı kanalının yeterince gevşemesini sağlar. Kabızlık çeken bebeği ılık-sıcak arası su ile duş aldırmak kabızlığı gidermeye yardımcı olacaktır.

Su

Bebekler susuzluktan kabız olabilir. Bebeğinizin sıvı tüketim miktarını arttırmak için yeni doğan bebeğe su verip veremeyeceğinizi doktorunuza danışın. Eğer doktorunuz izin verirse, az miktarda kaynayıp soğuyan suyu bebeğinize içirebilirsiniz. 

İlaç Kullanımı

Yeni doğan bebeklerde kabızlık durumunda doktorun vereceği ilaçları bebeğinize içirebilirsiniz.