İşletmeler aynı zamanda tüketiciler için de 7 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu getiriliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin (Sıra No: 459) değiştirilmesine yönelik taslak hazırlayarak kamuoyunun görüşüne sundu.
Düzenleme yürürlüğe girerse, nihai tüketiciler de tevsik zorunluluğu kapsamına dahil edilecek. Bu kapsamda olan kişilerin, 7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilat işlemlerini banka, PTT veya aracı finansal kurumlar üzerinden gerçekleştirmeleri gerekecek.
Örneğin, bir kamu çalışanı evine almak için 20 bin lira değerinde bir buzdolabı satın aldığında, bu tutar 7 bin lirayı aştığı için ödemenin mutlaka banka veya finansal aracı kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu olacak.
Her türlü alışverişte 7 bin lirayı aşan ödemeleri, ödemeyi elden yapan yani finansal kuruluşlar aracılığıyla yapmayan kişilere, nihai tüketiciler de dahil olmak üzere, her bir tespit için ödeme tutarının yüzde 10’u kadar ceza kesilecek. Nihai tüketiciye uygulanacak ceza tutarı 5 bin liranın altında olamayacak.
Örneğin, bir spot mağazadan 10 bin liralık buzdolabı alan nihai tüketici, ödemenin elden yapıldığı tespit edildiğinde, ödeme tutarının yüzde 10’u olan 1.000 lira, asgari ceza olan 5 bin liranın altında kaldığı için, 5 bin lira özel usulsüzlük cezası alacak. Eğer alışveriş 60 bin lira tutarında olursa, kesilecek ceza 6 bin lira olacak.
Nihai tüketici ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi izleyen 5 iş günü içinde kendiliğinden yetkili makamlara bildirirse herhangi bir özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak.