‘Evlilik sağlık raporu’ evlilik başvurusu için gerekli belgeler arasında. Çiftlerin evlenmelerine engel herhangi bir hastalığın olup olmadığı bu rapor ile anlaşılıyor. Peki, evlilik sağlık raporu ne? Evlilik sağlık raporu nereden ve nasıl alınır? Detaylar haberimizde…
Evlilik ve nikâh işlemlerine başlayan çiftlerin bu süreçte bazı prosedürleri uygulamaları istenir. Türk Medeni Kanunu’na göre ‘evlilik sağlık raporu’ resmi nikâh başvurusu için gerekli belgeler arasında yer alıyor. Çiftler ise sağlık raporunun nereden ve nasıl alınacağını merak ediyor. Peki, evlilik sağlık raporu için gerekli testler neler? Evlilik sağlık raporu hakkındaki tüm soruların cevabı haberimizde!
Evlilik sağlık raporu, resmi nikâh başvurusu için gerekli belgeler arasında yer alıyor. Evlenmek isteyen çiftlerin, cinsel yolla bulaşan hastalıklarının olup olmadığını tespit etmek için yapılıyor. Eşlerin taşıyıcı durumunda olduğu bulaşıcı hastalıkları varsa, bu hastalıklar için evlilik öncesi tedbir almalarını sağlıyor. Aynı zamanda kan uyuşmazlığı gibi sorunları önceden teşhis etmek amacıyla evlilik sağlık raporu şart koşulmakta.
Evlilik için sağlık raporu almak isteyenler; aile ve toplum merkezinden, özel ya da devlet hastanelerinden ve sağlık ocaklarından başvuru yapılarak alınır.
Sağlık ocakları ile aile toplum sağlığı merkezleri gibi küçük sağlık merkezlerinde yeterli derecede teçhizatlar bulunmadığından çiftler daha kapsamlı testlerin yapılması için farklı bir sağlık kuruluşuna sevk edilir. Örneğin; kan testleri sağlık ocağında yapıldıktan sonra akciğer grafiğinin çekilmesi için verem savaş merkezlerine ya da devlet hastanesine gidilmesi gerekebilir.
Bu kurumlarda gerekli tetkikler yaptırılabilir. Ancak raporu aile hekimi düzenliyor. Bu nedenle, tetkiklerin sonuçları ile birlikte aile hekimine giderek, raporunu düzenletebilirsiniz.
Devlet kurumlarında yapılan testler ve sonrasında verilen sağlık raporu tamamen ücretsizdir. Bu işlemler devlet hastanesinde yaklaşık 1 gün sürer.
Evlilik sağlık raporu için istenilen tetkiklere vakit ayıramayan çiftler özel hastaneleri tercih edebiliyor. Haliyle özel hastanelerde evlilik sağlık raporu alınır mı? Sorusuna da cevap arıyorlar.
Özel hastanelerde devlet hastanelerinde uygulanan prosedürlerle aynı. Gerekli tahliller özel hastanede yapılsa bile sonuçlar alındıktan sonra aile hekimine onaylatılması ve raporun aile hekimine düzenletilmesi gerekir. Ayrıca özel hastaneler evlilik sağlık raporu için ayrıca ücret isteyebilir.
Evlenmek isteyen çiftlerin sık sorduğu sorular arasında ‘Evlilik sağlık raporu için gerekli testler nelerdir?’ sorusu da yer alıyor.
Evlilik sağlık raporu için gerekli testler şöyle:
Kan tahlilinde kan grubunun belirlenmesinin yanında, hepatit, AIDS ve frengi gibi hastalıkların olup olmadığına bakılıyor. Evlenmeden önce çiftlerin kan tahlili yaptırması, çiftlerin kan uyuşmazlığına sahip olması halinde çocuk yapmadan önce bazı önlemlerin alınması açısından büyük önem taşımakta.
Evlenmeden önce yapılması gereken testler arasında Akdeniz anemisi testi de yer alıyor. Bazı belediyeler sağlık raporunun yanı sıra çiftlerden ayrıca Akdeniz anemisi için kan alındı belgesi de istiyor.
50 yaş üzeri kadınlar ve evleneceği erkeklerden Akdeniz anemisi testi istenmiyor.
60 yaş üzeri çiftlerde evlilik sağlık raporunun heyet raporu olarak düzenlenmesi gerekiyor. Bazı belediyeler 60 yaş ve üzeri için akıl sağlığı raporu da isteyebilir.