Yeni Evlilerde Hamile Kalma Süresi Ne Kaç Ay Sonra Hamile Kalınır

3 Temmuz 2021
0 Yorum
yeni evlilerde hamile kalma suresi ne kac ay sonra hamile kalinir

Hamile kalmanın kolay olup olmamasında pek çok faktör rol oynar. 20’li yaşlardaysanız ve sağlıklıysanız, eşinizin ve sizin üreme sisteminizde herhangi bir problem yoksa 1 sene içinde kolaylıkla hamile kalırsınız. Sağlıklı ve genç yeni evlilerde

Hamile kalmanın kolay olup olmamasında pek çok faktör rol oynar. 20’li yaşlardaysanız ve sağlıklıysanız, eşinizin ve sizin üreme sisteminizde herhangi bir problem yoksa 1 sene içinde kolaylıkla hamile kalırsınız. Sağlıklı ve genç yeni evlilerde 1 yıl içinde hamile kalma oranı %85’dir.1 aylık denemede gebe kalma ihtimali %38’dir.

Hamile Kalmak Sanıldığı Kadar Zor mudur?

Sağlıklı bir kadın vücudunda yumurtalıkların ürettiği yumurta sayısı sabittir. Yani, yumurtalık belirli bir dönemde belirli sayıda yumurtalık üretmektedir. Öte yandan, erkek vücudunsa ise bu durum tam tersidir. Erkekler ömür boyunca sperm üretmektedir. Bunu, 60’lı ve 70’li yaşlarda çocuk sahibi olabilen erkeklerde görebilirsiniz. Bu yaştaki kadınların doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali yok denecek kadar azdır.

20’li yaşta hamile kalma ihtimali:

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki hamilelik için en uygun ve sağlıklı yaşlar 20’li yaşlardır. Çünkü bu yaşlardaki kadınların doğurganlığı en yüksek seviyededir.  Bu durum tüm 20 yaş için geçerlidir yani 20’li yaşların sonundaki insanların da doğurganlığı çok yüksektir. Dahası, bu yaştaki hamileliklerde kadınlarda yumurtalıkların genetik anormallik taşıma ihtimali de çok düşüktür ve buna bağlı olarak da bebeğin Down Sendromu ve Talasemi gibi bir genetik bozukluğu olma riski en düşüktür. Bu yaştaki hamileliklerde düşük yapma riski sadece % 10’dur ve ayrıcaprematüre bebek ihtimali de çok düşüktür. Ek olarak bu yastaki anne adayında gestasyonel diyabet ya da hipertansiyon benzerihastalıkları da diğer yaşlara göre daha nadirdir. 

30’lu yaşta hamile kalma ihtimali;

30’lu yaşlarda hamile kalmak isteyen sağlıklı kadınların hamile kalma ihtimalleri her ay %15-20 arasındadır. Uzmanlar yaptığı araştırmalar sonucunda, 30’lu yaşlarda hamile kalmak isteyen kadınların ilk denemelerinde başarılı olma ihtimali %30 olduğunu bildirdiler. Şunu da belirtmek de fayda vardır ki, 35 yaşına gelen kadınların yumurtakalitesi ve yumurta miktarının azalmasına bağlı olarak doğurganlıkları da giderek azatmaktadır. Kadınlarda 35 yaştan sonra doğal yollarla desteksiz şekilde hamile kalma ihtimali en düşük seviyededir.

30’lu yaşlarda hamilelik durumunda görülebilecek riskler şunlardır:

  1. Normal doğum değil de sezeryan ile doğurmak ihtimali yüksektir.
  2. Doğum sonrası yenidoğan bebeklerde genetik problemler olma riski yüksektir.
  3. Düşük yapma ihtimali yüksektir.
  4. Bebeğin ölü doğma ihtimali yüksektir.
  5. Gebeliğin yüksek ektopik olma riski çoktur.

40’lı yaşlarda ve sonrasında doğurganlık:

Kadınlarda 40’lı yaşlarda da hamilelik mümkündür. Fakat şunu bilmek gerekir ki, bu yaşta kadın vücudundaki her yumurtlama döngüsü esnasında hamile kalma ihtimali düşmektedir: 40 ila 44 yaş arası için %5’e ve 45 yaş için ise ihtimal %1 kadar düşmektedir. 

Cinsel İlişkide Hamile Kalma Oranı Nedir?

Genellikle sağlıklı bir kadının hamile kalması için herhangi bir doğum kontrolü ve destek gerekmeden yalnızca bir kerelik cinsel ilişkiye girmesi yeterlidir. Nadir de olsa cinsel ilişkiye doğum kontrolü olmadan giren kadınların %85’i bir yılda hamile kalmaktadır. Uzmanların kısırlık konusunda yaptığı araştırmalar göstermiştir ki, cinsel ilişkiye girilen ilk ayda hamile kalma ihtimali %30’dur. Ancak herhangi bir doğurganlık problemi olmayan kişilerin %85’i bir senede hamile kalabilmektir.

346 kadın üzerinde yapılan araştırmada;

  1. Bir aylık denemeden sonra, %38’i hamile kaldı
  2. Üç aylık denemeden sonra, %68’i hamile kaldı
  3. Altı aylık denemeden sonra, %81’i hamile kaldı
  4. 12 aylık denemenin ardından %92’si hamile kaldı
  5. 346 kadından 310’u hamile kaldı; kalan %10,4 hamile kalamadı

Çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten 15’inde 1 yıllık çabalarına rağmen gebelik oluşmamaktadır. Bu durumdaki çiftlerin doktora gidip muayene olarak doğurganlık problemi olup olmadığını öğrenmeleri gerekmektedir. Doktor gerekli tetkikleri yapacaktır ve eğer gerekirse çiftlere uygun bir tedavi uygulayacaktır. Hamilelik için çifler mutlaka sabırlı olmalıdır çünkü bu bazen sanıldığı kadar kolay gerçekleşmeyebilir. Örneğin, 35 yaş üzerindeki kişiler 6 ay, 35 yaş altındaki kişiler ise 12 ay denemelerine rağmen hamilelik oluşmadıysa doktora gitmeleri iyi olacaktır.

İncir Kürü İbrahim Saraçoğlu Tarifi Kolay Hamile Kalmanın Yolları Tıklayınız