Yenidoğan bebek beslenmesinde ilk tercih anne sütü olmalıdır. Bebek 2 yaşına gelene kadar anne sütüne devam etmeli. Anne sütünün yetmediği veya hiç olmadığı durumlarda bebeklere mama verilebilir. Peki yenidoğan bebeğe ne kadar ve ne sıklıkla mama vermeli?
Yenidoğan bebeklerin büyümesi, gelişmesi, enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korunması için beslenme çok önemlidir. Bebeğin beslenmesine azami dikkat etmeli, aşağıda bildireceğimiz ölçülerde mama vermeye dikkat etmelidir.
Yenidoğan bebeğin mide kapasitesi, ilk günlerde 5-7ml (Bir kiraz tanesi büyüklüğündedir).
3’üncü gün 20-25ml (Kabuklu ceviz büyüklüğündedir).
Bir haftalıkken 45-60ml (Bir kayısı büyüklüğündedir).
Bir aylıkken 80-150ml’ye (Yumurta büyüklüğünde) ulaşıyor. Bebeğin midesinin bu boyutu hesaba katılarak bebek aşırı beslenmemelidir. Ancak bebekler özellikle 3’üncü aya kadar sık sık, ne zaman isterlerse o zaman beslenmelidir.
Bebeğinize bu şekilde 3-4 saatte bir mama verebilirsiniz.
Yenidoğan bir bebeğin beslenmesi sağlıklı ve zamanında gelişimi için çok mühim bir konudur. Dolayısıyla yenidoğanlara uygun mamalarda bebeklerin gelişimini destekleyen besin değerleri zengin içerikler yer almaktadır. Bebeklerde doğumdan 2 yaşına kadar verilen devam sütleri bebek vücudunun gereksinim duyduğu besinleri içerdiğinden bebeklerin bağışıklık sistemini destekleme özelliğine sahiptir.
Yenidoğan bebeklerde mama hazırlarken şu hususlar konusunda dikkatli olmalısınız:
Yenidoğan bebeklere verilen başlangıç mamasında bulunan protein, karbonhidrat bileşimi ve süt şekeri (laktoz) anne sütüyle eşdeğerdir. Dolayısıyla doğumdan itibaren bebeklere ek besin olarak verilmesi de yanlış değildir, aksine yeterli ve faydalıdır.
Henüz yeni anne olmuş kişilerin muzdarip olduğu konulardan birisi bebeklerinin doyup doymadığını anlamaktır. Yenidoğan bebekler genellikle her 2-3 saatte bir acıkmaktadır. Bu konuda uzman isim Çocuk Doktoru Erdal Erginer şunları söylüyor:
Bebekler 1 aylık olduğunda kilosuna bakılır ve ortalama 800 gram almışsa bir sorun yoktur. Yani bebeklerin doyduğunu düzenli kilo almasından anlayabilirsiniz. 1 aylık bebekler ortalama olarak haftada 140-280 gram almaktadır.
Anneler yenidoğan bebeklerinin doyup doymadığını onların ruh haline bakarak anlayabilirler. Yetişkin olarak bizlerde olduğu gibi açlık halinde kişide huzursuzluk ve agresiflik gibi durumlar gözlemlenir. Dolayısıyla aç olan bebekler de huysuzlanıp mızmızlanmaya başlarlar. Tam tersine annesinden yeterli şekilde sütünü almış ve tok bebekler emzirmeden sonra hemen uyurlar ve huzurlu bir ruh hali içerisinde olurlar.
Yenidoğan bebekler doyduklarında kafalarını anne memesinden ya da biberondan geri çekerler. Bu şekilde uzaklaştıklarında bebeğin doyduğunu ve artık yemek istemediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Bebekler karnı doyduğunda yanakları pembemsi bir görünüme sahip olur ve ciltleri da sağlıklı tonda görünür.
Mama Yemeyen Bebek İçin Ne Yapmalı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Yeni Doğan Bebeğin Doyduğunu, Sütün Yettiğini Nasıl Anlarım? Tıklayınız