Bebekler ilk doğdukları dönemde günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler ve kolay kolay da uyanmak istemezler. Anneler ise uyuyan bebeklerini nasıl kaldıracaklarını bilemezler. Dolayısıyla birçok anne bebeklerini uyandırırken uyanmıyor bu diye panik yaşayabilir. Uyuyan bebek nasıl uyandırılır? Yenidoğan bebek nasıl tatlı uykusundan kaldırılır? İşte önerilerimiz
Yenidoğan bebekler günün %75’lik diliminde uyurlar. Diğer bir deyişle, yenidoğan bebekler günün 16 ila 20 saatini uyuyarak geçirmektedir. Hatta bebekler hiç uyandırılmazsa 7 saat boyunca kesintisiz uyuyabilirler. Bu durum kulağa her ne kadar iyi gelse de yenidoğan bebeklerin beslenmesi, bakımlarının yapılması, kan şekerinin düşmesinin ve sarılık oluşumunun önlenmesi için uyandırılması gerekmektedir. Bu makalemizde uyuyan bebeğinizi uyandırmak için uzman doktorların ve annelerin önerilerini bulacaksınız.
Uykuyu çok seven yenidoğan bebeklerin her 2-3 saatte bir emzirilmesi için uyandırılması önerilir. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için belirli aralıklarla emzirilmesi önemlidir, bu durum sağlıklı anne sütü üretimi için annenin vücudunu hazırlar, ayrıca bebeğin vücudunun büyümek ve gelişmek için ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar. Bebekler çoğunlukla belirli aralıklarla acıktıklarını ağlayarak belirtmektedir. Bazen bebekler uyumayı yemek yemeye tercih edebilir ve uzun saatler uyuyabilirler. Anneler aşağıdaki yöntemleri kullanarak bebeklerini uyandırıp besleyebilirler:
Uyuyan bebeğinizi uyandırmak için ona vücut sıcaklığımızı hissettirmek iyi bir yöntemdir. Özellikle de yenidoğan bebekleri uykudan uyandırmak için onu yatağından yavaşça kaldırıp göğsünüze temas ettirin. Bu şekilde vücut sıcaklığımızı fark eden bebek uyanıp emmeye başlayacaktır. Bebeğiniz yavaşça gözlerini açtığı zaman ona güzel sözler de fısıldamalsınız ki bu sayede bebek korkmadan ve ağlamadan sakin şekilde sütünü emecektir.
Bebeğinizi sakin şekilde uyandırmak için onun yanaklarını nazikçe okşayabilirsiniz. Buna rağmen yine de uyanmadıysa ayak parmaklarını oynatın ya da parmaklarınızı ayak tabanında hafifçe gezdirin.
Bebeğinizi uyandırmak için ıslak mendil veya nemli bir bez ile bebeğinizin vücudunu hafif hareketlerle silebilirsiniz. Bu, uyuyan bebekte banyo hissi oluşturacağı için uykusundan kalkmasına yardımcı olacaktır. Bunu yaparken bezin hafif soğuk olması yeterlidir, çok soğuk bez kullanılmamalıdır. Aksi takdirde bebek üşütüp hastalanabilir.
Yenidoğan bebeklerinizi uykudan uyandırmak için kol ve bacak bölgelerine hafif dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz. Ayak parmaklarının altına hafif basınç uygulamak bebeğin kolayca uyanmasına yardımcıdır. Buna ek olarak, bebeğinizin kollarının altından tutup kaldırarak beyne giden sinirleri uyarabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz uykusundan sorunsuz şekilde uyanacaktır. Bebeğinize masaj yapmak için onun sırtını veya parmak uçlarını ovalayabilir ya da kol ve bacaklara dairesel hareketlerle hafif dokunuşlar uygulayabilirsiniz.
Bebeğiniz uyurken onu uyandırmak için kıyafetlerini çıkarabilir veya bezini değiştirebilirsiniz . Bu şekilde serin havanın vücuda temas etmesini hisseden bebekler kolay şekilde uyanacaktır. Bu yöntem bebekleri uyandırmak için uygulanan en etki yöntemlerinden birisidir.
Bebeğinizi uykudan uyandırmak için alnına soğuk bir bez koymayı deneyebilirsiniz. Fakat bu bezin aşırı soğuk olmamasına dikkat etmelisiniz. Hafif nemli bez ile bebeğinizi yüzünü silmeniz de onu uyandırmak için yeterli olacaktır.
Bebeğinizi uyandırmak için konuşabilirsiniz. Duyuşsal organları gelişen bebek annenin sesini duyduğunda uyanacaktır. Bunun için bebeğinize kısık tonda güzel kelimeler veya ninniler söyleyebilirsiniz.
Bebekler emme refleksleri ile dünyaya gelirler. Bu yüzden de emzirme pozisyonuna gelen bebekler açlık hissiyle beraber emziren annenin meme ucunu algılar ve uyanmaya başlarlar. Dolayısıyla yenidoğan bebekleri uyandırmak için onu emzirme pozisyonuna getirin. Çok nadir de olsa; bu pozisyona gelip de uyanmayan bebekler için anneler baş parmak yardımı ile bebeğin çenesini hafifçe yukarı kaldırıp onun emme refleksini harekete geçirmelidir. Çok eski ve geleneksel olan bu yöntem sayesinde bebek basit şekilde uyanacaktır.
2, 3, 4, 5, 6 Aylık Bebek Kaç Saat Ne Kadar Uyur?Bebeklerde Uyku Düzeni Tıklayınız