Yenilen Deniz Balık Çeşitleri Ve Özellikleri

23 Şubat 2020
0 Yorum
yenilen deniz balik cesitleri ve ozellikleri

Balık, son derece yararlı bir gıdadır ve bu hususu destekleyen çok sayıda bilimsel kanıt mevcuttur. Dört bir yanı denizlerle çevrili olan Türkiye, birbirinden farklı sayısız balığa ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin denizleri tam anlamıyla balık

Balık Çeşitleri En Lezzetli Yenilebilen Balık Türleri İsimleri

Balık, son derece yararlı bir gıdadır ve bu hususu destekleyen çok sayıda bilimsel kanıt mevcuttur. Dört bir yanı denizlerle çevrili olan Türkiye, birbirinden farklı sayısız balığa ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin denizleri tam anlamıyla balık deposudur. Kefal, hamsi, istavrit, sardalya gibi balıklar, bunlardan yalnızca birkaçıdır.

Yenilebilen Balık Türleri

Hamsi

Marmara ve Karadeniz bölgelerinde çok yaygın olan balık çeşitlerinden biridir. Hemen hemen tüm insanların beğenerek tükettiği lezzetli bir balıktır. Tüyleri parlak, gövdesi ufak ve tadı da nefistir. Karadeniz denilince hatırlanan ilk yöresel lezzetlerin başında gelmektedir. Sade olarak tüketilebildiği gibi çeşitli Karadeniz yemeklerinin yapımında da tercih edilmektedir.

Çinekop

Çinekop, en sevilen balık türlerinden biridir. Lüfer balıklarının biraz daha küçük olanlarına ‘çinekop’ denir. Boyları 10-15 santimetre civarında olup bilhassa Karadeniz ile Marmara denizinde daha çok görülür.

Lüfer Balığı

Türkiye denizlerinde bulunan lüfer balığı, besin değeri ve maaliyet açısından oldukça değerlidir. Tabii ki lüfer avı sadece ülkemizde değil başka ülkelerde de yaygındır. Ülkemizin bütün denizleri de lüfer bakımından zengindir. Lüfer, Türkiye’nin balıkçılık sektöründe dünden bugüne önemini hiç kaybetmemiştir ve 81 ilimizin ortak lezzetidir.

Palamut

Palamut, neredeyse herkesin favorisidir ve Türk mutfağında özel bir yere sahiptir. En fazla Marmara ve Karadeniz bölgesinde rastlansa da ülkemizin bütün denizlerinde palamut balığına rastlanmaktadır. Sürü balığı olan palamut, göçebe bir hayat sürmektedir.

Uskumru

Türkiye denizlerinde avlanabilen meşhur balıklardan bir diğeri de uskumrudur. Ancak kolyoz balığına benzediğinden ayırt edilmesi zordur. Uskumru, bol miktarda omega-3 içermektedir yani EPA-DHA seviyesi yüksektir. Tadına doyum olmayan bu balığın pulsuz bir gövdesi vardır. Bazı denizlerde yaşayan uskumrular çok yağlı olurken bazı sularda yaşayan uskumrular ise daha az yağlıdır.

İstavrit Balığı

Ülkemizin tüm tuzlu sularında avlanabilen bir balık türüdür. Uzun bir vücudu olan istavrit iki kenarından biraz basık görünümlüdür. Tuzlu sularda yaşayan bu balık, en rahat avlanan balık türlerinden biridir. Bu yüzden genellikle fiyatı pahalı değildir. Toplumumuzda sık sık tercih edilen bir balık olmasının sebebi de budur.

Mezgit Balığı

Marmara ve Karadeniz bölgesindeki engin denizlerde karşılaşılan bir balık çeşididir. Mezgit balığı hem tadıyla, hem dünya genelinde popüler oluşuyla hem de her bütçeye hitap etmesiyle vazgeçilmezdir. Bu özel balık, ince ve uzun yapılıdır.

Sardalya

Omega 3 yağ asitleri yönünden çok önemli bir kaynaktır. Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha meşhurdur. Sofraların baş tacı olan sardalya ile hamsi arasında benzerlik vardır. Nasıl ki hamsi Karadeniz bölgesinde çok popüler ise sardalya da Akdeniz ve Ege bölgesinde öyledir.

Çipura Balığı

Ege bölgesinde son derece rağbet gören ve tadı damakta kalan bir balık türüdür. Öteki balıklar ile kıyaslandığında çipura balığının ekonomik açıdan Türkiye’de ve diğer ülkelerde daha değerli olduğu söylenebilir.

Kalkan Balığı

Bu balık, Marmara kıyılarında avlanmakta ve leziz tadıyla herkesin beğenisini kazanmaktadır.  Nitekim her bölgede kalkan tava sevilerek tüketilmektedir. Kağıt kebabı ve buğulamasıyla da sofralarda yer almaktadır.

Barbun Balığı

Asıl ismi barbunya balığıdır ancak kısaca barbun diye anılmaktadır. Hem dış görünüşüyle hem de yapısıyla değişik bir su ürünüdür. Türkiye’de 13 santimetreden küçük barbunya balıklarının avlanmasına izin verilmemektedir. Barbunya balıkları, suların derinliklerinde ve derinlere yakın kısımlarında varlığını devam ettirmektedir. Bu balıklar 30 metreye varan sularda dahi yaşamını sürdürebilmektedir.

Tekir Balığı

Bu balık ince yapılıdır, fazla yağlı değildir, diplerde yaşar, beyazdır ve pulludur. Omega 3 içeriği yoğundur. Tekir balığının kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.