Yer Fıstığı Protein Oranı Yer Fıstığındaki Vitaminler Nelerdir?

10 Şubat 2018
0 Yorum
yer fistigi protein orani yer fistigindaki vitaminler nelerdir

Yer fıstığı vitamin, mineral, besin öğeleri ve antioksidanlar bakımından zengin olması sayesinde sağlık için çok faydalı bir kuruyemiştir. Kötü kolestrol seviye

Yer fıstığı vitamin, mineral, besin öğeleri ve antioksidanlar bakımından zengin olması sayesinde, sağlık için çok faydalı bir kuruyemiştir.

Yer Fıstığının Genel Faydaları

  1. Kötü kolestrol seviyelerini düşürerek, iyi kolestrol seviyesini yükseltir. Ayrıca doyamamış oleic yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  2. İçerdiği protein ve amino asitler sayesinde vücudun normal ve sağlıklı büyümesi için önemlidir.
  3. E vitamini, çinko ve magnezyum içeriği sayesinde, bakterilerle savaşıp, cildi parlak tutar.
  4. Polifenol ve antioksidanlar bakımından çok zengindir. Bunlar sayesinde mide kanseri olma riskini önemli oranda azaltır.
  5. İçerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde saç derisi sağlığını düzenler ve saç foliküllerini güçlendirerek, sağlıklı saç üretimi sağlar. E vitamini seviyelerini dengeleyerek, saçların gerekli besinleri almasını sağlar.
  6. Niacin, riboflavin, thiamin, B6 vitamini, B9 vitamini, pantothenik ve daha birçok B vitaminini içeriğinde barındırır. 100 gr. yer fıstığında 26 gr protein bulunur.
  7. Resveratrol antioksidanı sayesinde vücutta nitrik oksit üretimini arttırarak, kalp krizlerini önler. Polifenoller ve antioksidanlar sayesinde kalp hastalıklarını, kanseri, sinir hastalıklarını ve virüs ile bakteriyel enfeksiyonları önler.
  8. Hindistanın bazı bölgelerinde yer fıstıkları kaynatılmaktadır. Bu Biochanin A içeriğini 2 kat, genistein içeriğini ise 4 kat arttırır. Bu ayrıca serbest radikallerin verdiği zararı da azaltır.
  9. İçerdiği E vitamini, hücrelerin, mukoza zarının ve cildin sağlamlığını düzenler.
  10. Postasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir, selenyum ve çinko gibi vücut için çok gerekli vitaminleri içeriğinde barındırır.
  11. Safra taşı ve safra kesesi sorunlarını %25 oranında azaltır.
  12. Kilo kontrol etmede başarılıdır. Yapılan araştırmalara göre, haftada en az 2 defa yer fıstığı veya fıstık ezmesi yiyen kadınların, obezite olma oranları azalmaktadır.
  13. Kadınlar kolon kanseri  riskini %58 oranında ve erkeklerde %27 oranında azaltır.
  14. Hamile kadınların yer fıstığı tüketmesi durumunda, çocuklarında meydana gelebilecek nöral tüp sorunları %70 oranında azalmaktadır.
  15. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur.
  16. Düşük serotonin seviyelerine sahip insanlarda sıklıkla depresyon görülmektedir. Yer fıstığının içerdiği tryptophan, vücutta serotonin üretimini arttırır.

Vitaminler Bakımından Zengindir

Proteinlerin yanı sıra, yer fıstıkları vitaminler bakımından da çok zengindir. 13 farkı vitamin ve 26 farklı yararlı mineral içeriği sayesinde, hem sağlığınıza hem de kemiklerinize çok faydalıdır. Her 100 gram yer fıstığı içerisinde, 90mg kalsiyum, 350mg fosfor, 2,8mg demir, 7 mg E vitamini bulunur. İçerdiği protein, fosfor, thiamin, niacin ve diğer faydalı maddeler nedeniyle önerilmektedir.

Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Yer fıstığı fazla miktarda yağ barındırır. Fakat bu yağlar vücudunuz için oldukça faydalıdır. İçerdiği yağlar tekli doymamış ve doymamış yağlardır ve bunlar kalp ve damar sağlığınız için oldukça faydalıdır. Bunlar atar damarlarda yağ ve plak birikimini azaltırlar ve bu nedenle koroner kalp hastalıklarını önlerler.

Yapılan birçok araştırma sonrasında düzenli yer fıstığı tüketmenin, kalp hastalıkları riskini azalttığı bulunmuştur. Bu nedenle haftada en az 4 defa, bir avuç dolusu yer fıstığını veya başka bir yemişi, kalp sağlığınızı korumak için tüketin.

Depresyonu Önler

Mutluluk hormonu da denilen serotonin hormonu üretimine yardımcı olan tryptophan içeriği sayesinde, yer fıstığı, depresyonu önler ve giderir. Depresyondan muzdarip insanlar, yer fıstığını faydalı bulabilir. Kandaki yüksek serotonin miktarları, depresyon ile savaşır ve genel ruh halinizi düzenler.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Yer fıstıkları, obezite ile savaşmada çok faydalıdır. İştahı giderme konusunda oldukça başarılı bir iş çıkararak, kilo vermeye yardımcı olur. Düzenli olarak yer fıstığı yemenin, kilo alma sorununu giderdiği görülmüştür. Yapılan araştırmalarda hiç yer fıstığı tüketmeyen insanlara oranla, haftada en az 2 defa yer fıstığı yiyen insanların daha az kilo aldığı görülmüştür.

Yer Fıstığı Nerede Yetişir?

Çin, Hindistan, Nijerya ve Senegaldir. ABD’de (Teksas) Ülkemizde yerfıstığı yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgesinin bazı bölümlerinde ağırlık kazanmıştır. Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla yer fıstığı yetişen yerlerdir.

Yer Fıstığı Besin Değeri

  1. Porsiyon Miktarı: 100 g
  2. Kalori (kcal) 567
  3. Toplam yağ 49 g  
  4. Kolesterol 0 mg    
  5. Sodyum 18 mg    
  6. Potasyum 705 mg
  7. Karbonhidrat 16 g
  8. Diyet Lifi 9 g        
  9. Şeker 4 g    
  10. Protein 26 g
  11. A Vitamini   0 IU   C Vitamini   0 mg
  12. Kalsiyum     92 mg          Demir 4,6 mg
  13. D Vitamini   0 IU   B6 Vitamini 0,3 mg
  14. B12 vitamini 0 µg   Magnezyum 168 mg

Yer Fıstığının Zararları Nelerdir, Çok Fıstık Yersem Ne Olur? Tıklayınız 

Ceviz Suyunun Faydaları Ne İşe Yarar Zararları Ceviz Suyu Nasıl Yapılır? Tıklayınız

Evde Antep Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır? 3 Pratik Resimli Tarif Tıklayınız