Yetişkinlerin bile anlamakta zorlandığı demansı çocuklara anlatmanın 8 yolu

15 Haziran 2023
0 Yorum
yetiskinlerin bile anlamakta zorlandigi demansi cocuklara anlatmanin 8 yolu

Demans hastalığı, sinsice ilerleyip belirli bir yaştan sonra ortaya çıkmasıyla hayatı bir hayli zorlaştırır. Genellikle bu hastalık, hastaları zorlamanın dışında yakınlarını da zorluyor. Özellikle çocuklar demansı anlamlandıramıyorlar. Peki, hastalık çocuklara nasıl anlatılabilir?

Haziran ayının gelmesiyle ‘Beyin ve Alzheimer Farkındalık Ayı’na da girmiş olduk. Bu ay, ABD’de Alzheimer’s Association adındaki kuruluş tarafından belirlenmiş, Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edilen 21 Eylül tarihinin dışında bir tarih belirlenerek farkındalığa katkıda bulunmak amacıyla kabul edilmiştir. Bu ay, farkındalıkla alakalı konuşulan konuların arasında çocuklara demansı anlatmak da yer alıyor.

‘Beyin ve Alzheimer Farkındalık Ayı’ kapsamında İngiltere’deki Alzheimer Derneği, çocuklarla demans hakkında konuşmanın önemine dikkat çekiyor. Dünyada önemsenen bu hastalıkla ilgili www.independent.co.uk sitesinde yer alan habere göre, yetişkinlerin bile anlamakta ve idrak etmekte zorlandığı bu hastalık çocuklar için oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Çocukların dedeleri, anneanneleri ve babaanneleri unutmaya başlayabilir ya da dil sorunları, karar vermede zorluk gibi süreçlere girebilir. Böyle bir durumda çocukların bu hastalığı anlaması ve doğru bir şekilde öğrenmesi çok önemli.

DUYGULARIYLA BAŞ ETMEKTE ZORLANABİLİRLER

Çocuklar demans hastalarıyla karşı karşıya kaldıklarında anlamakta güçlük çekmelerinin yanı sıra duygusal anlamda zorluk yaşayabilirler. Baş etmekte zorlandıkları bu durumun uygun bir dille anlatılması gerekiyor. Ayrıca kaygılarını dinlemek de oldukça gerekli.

İngiltere Alzheimer Derneği yetkilisi Dr. Tim Beanland, “yakınlarınızın bunama hastalığı geçiriyor olması herkes için zordur. Çocuklardaysa bunamanın ne olduğu tam olarak anlaşılamayabilir. Böylece duygularıyla baş etmede zorlanabilirler” diyerek çocuklara bu konunun nasıl anlatılması gerektiği hakkında ipuçları veriyor.

demans3

ÇOCUKLARA DEMANS NASIL ANLATILIR?

Çocukların demans ve bunamayla ilgili bilgilerin ne kadarının üstesinden gelebileceklerini bilmek elzemdir. Böylece kaygılarını çözmek için yollar bulmak daha kolay olacaktır. Çocuklara demans nasıl anlatılır diye merak ediyorsanız şu yolları denemelisiniz:

1.KONUYA AÇIKLIK GETİRİN

Sakin ve açık bir dille çocuğunuza demans hakkında bilgi vermeniz gerekiyor. Ancak öncelikle doğru bilgilere kendiniz hakim olmalısınız. Çocuğun anlayacağı bir dilde, ona uygun seviyede bilgiler verebilir, baş edebileceği kadar detay aktarabilirsiniz.

2.DÜRÜST CEVAPLAR VERMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Çocuğunuzun seviyesinde bilgiler vereyim derken dürüstlükten kaçınmamalısınız. Açık ve net ifadeler kullanmalı, üstü kapalı cümlelerden uzak durmalısınız. Dürüst olduğunuzu anlarlarsa onlar da size karşı açık olabilirler ve istedikleri her an konuyla ilgili soru sorabilecekleri güvencesini alabilirler.

3.ÇOCUKLARA KARŞI SABIRLI OLMAK ÖNEMLİ

Demans çocukların kolayca anlayabileceği bir konu olmamakla birlikte açıklamalarınızı yetersiz bulabilirler ve açıklamalarınızı tekrarlamak zorunda olabilirsiniz. Bunun gibi durumlara karşı temkinli ve sabırlı olmalısınız.

4.ÇOCUKLARI DİNLEMEK GEREKİYOR

Hastalığı çocuklara anlattığınızda akıllarında birçok soru işareti oluşabilir ve çocuklar bu soruları size yöneltebilirler. Geniş hayal dünyalarıyla alakalı pek çok bilgi paylaşımında bulunmak isteyebilirler. İşte bu soruları dinlemek, onların hayal güçlerine yönelik cevaplar verebilmek, ilgiyle yaklaşmak çok önemli.

demans2 1686833114

5.ONLARIN YANINDA OLDUĞUNUZU GÖSTERİN

Çocuğa güven vermek, sıkıca sarılmak, neşeyle yaklaşmak önemli. Hayat koşturmacanızın içerisinde, meşguliyetlerinize mola verip onlarla ilgilenmeniz ve yanlarında olduğunuzu göstermeniz çocuklarınızı iyi hissettirir ve konuyla alakalı kaygılarını giderebilir.

6.ONLARA VAKİT AYIRIN

Çocukların yanlarında olduğunuzu göstermenin bir diğer yolu birlikte zaman geçirip etkinlikler düzenlemektir. Böylece endişe verici hislere kapılmaktan onları alıkoyabilirsiniz. İhtiyaçlarını gidermek için de vaktinizi onlara göre ayırmanız çok önemli. Unutmayın, endişe verici bir bilgi öğrendikleri için sevgiye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyabilirler.

7.ÖĞRETMENLERİYLE KONUŞMALI VE ONLARI BİLGİLENDİRMELİSİNİZ

Demans hastası yakını olan çocukların öğretmenleri bu durumu bilirlerse durumlarını gözlemleyebilirler. Böylece çocukta çözümlenmesi gereken bir duygusal sorun oluşursa konuyla ilgili önlem alabilirler. Ayrıca çocuğun kendini iyi hissetmesi için sosyalleşmesini destekleyebilir, demans hastalığıyla ilgili soruları olursa bunlara mantıklı cevaplar vermeyi önemseyebilirler.

8.DEMANS HASTASI OLAN KİŞİYLE İLETİŞİM KURMASINI SAĞLAYIN

Çocuğunuz bir aile büyüğünün demans hastalığına yakalandığını öğrendiğinde çocuğunuzla bu aile büyüğünü bir araya getirebilirsiniz. Bu kişinin hastalığı yeniyse ve henüz hayatını etki altına almamışsa yani sağlıklı iletişim kurabilecek düzeydeyse çocuğa konuyla ilgili bilgi verebilir, kendisi çocukla iletişim sağlayabilir. Bu durum çocuğun korkularını ve kaygılarını azaltır.

demans4

Demans ve Alzheimer hastalıkları ilerleyen yaşlarda hayatı büyük ölçüde zora sokar. İşin içine bir de yakın çevreyle olan iletişim biçimleri girdiğinde, kaygılar kaçınılmaz olur. Çocuklarsa durumdan haberdar edilmediklerinde sorunlar büyüyebilir. İşte bu yüzden çocuklara konuyla ilgili bilgiler verebilmek, onları yatıştırmak, iyi ve güzel anılarını unutmamalarını sağlamak önemli bir adımdır.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

#vd-534#