Diğer kombilerden daha az yakan, daha fazla ısınma hizmeti sunan kombilere yoğuşmalı kombi denir. Kombilerin sıcaklık ayarı ise hem evin konforu hem de enerji tasarrufu açısından oldukça önem arz ediyor. Peki yoğuşmalı kombi kaç derecede yanmalı? Diğer kombilerle arasında farklar nedir? Tüm detayları sizler için hazırladık.
Tasarruf sağlayan ve çevreye de duyarlı yoğuşmalı kombiler, son zamanlarda sıkça tercih ediliyor. Normal ve yoğuşmalı kombilerin ısıtma verimi arasında fark yoktur. Her iki kombi de kullanıldığı alana göre aynı derecede ısı verir. Ancak yoğuşmalı kombi, tasarruf konusunda normal kombilere göre daha kârlıdır. Tasarrufun sağlanması, enerji tüketiminin de az olması demektir. Bu durumda faturanızın yüksek gelmeyeceği anlamına gelir. Hem tasarruf elde etmek hem de kombinizin ömrünü uzatmak için yoğuşmalı kombi tercih edebilirsiniz.
Yoğuşmalı kombilerin kalorifer başlangıç çalışma sıcaklığı 30-35 derecedir. En üst ayarlanabilen kombi sıcaklık derecesi ise genellikle 80 derecedir. Ancak bu sıcaklık derecesi kombinin markasına göre değişebilir. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeye göre; koridor ve antre gibi alanların 18 derece, oturma odası ve yatak odasının 22 derecede olması yeterli. Yoğuşmalı kombinin bu sıcaklığa ulaşabilmesi için kış aylarında 50 derecede çalışması öneriliyor. Buna ek olarak kombinin ayarı 50 derecenin altına kesinlikle düşürülmemelidir. Bu kombilerde ısı ayarı 50 derecenin üzerine çıkarsa yoğuşma oranı düşer. Yoğuşma oranının düştüğünde ise kombiden istenilen performansı alınmaz. Yani hem ev istenildiği kadar ısınmaz hem de tasarruf yapılamaz. Bu durumda kış mevsiminin ortasında da olsanız, hava çok soğuk da olsa yoğuşmalı kombide ısı ayarınızı daima 50-55 derece civarında olmalı.
Kış aylarının kabusu kabarık doğalgaz faturalarıyla karşılaşmamak için yoğuşmalı kombi kullanarak tasarruf elde edebilirsiniz. Tasarruf sağlamanızın da birkaç yolu vardır. Yoğuşmalı kombilerde derece kadar peteklerin büyüklüğü de oldukça önemli. Peteklerin çok küçük ya da az sayıda olması, yoğuşmalı kombilerin verimli çalışmasını engeller. Bu nedenle petek seçimine dikkat edilmeli.
Yoğuşmalı kombileri en üst seviyede tasarrufla kullanabilmeniz için kalorifer derecesini 50 derecenin üstüne çıkmaması oldukça önemli. Kaloriferinizi 50 derecenin altında kullanmadığınız sürece %30’a kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. Ancak bu demek değil ki kalorifer 55 derecenin üstüne çıktığında tasarruf sağlanmaz. Kalorifer dereceniz 55 derecenin üstüne çıkarsa tasarruf oranı %18-15’e kadar düşebilir ama %10 tasarrufun altına düşmez. Yani yoğuşmalı kombi her haliyle normal kombilere göre daha kârlı.
Kombinin kullanıldığı mekân ve binanın yapısal koşulları kombiden elde edilen kârı etkiler. Aynı zamanda bölgenin iklimi de kombinin çalışma potansiyelini etkileyen etkenler arasında. Örneğin bir binanın alt ve üst daireleri boşsa ayrıca güney cephesinde yer alıyorsa kombinin harcayacağı enerjiye göre elde edeceğiniz tasarruf değişecektir.
Düz/konvansiyonel kombilere göre yoğuşmalı kombiler enerji tasarrufu yüzde 30 civarındadır. Normal bir kombi kullanan kişinin ödeyeceği her 100 TL’lik bir fatura, yoğuşmalı kombi kullananlar için 70 TL olacaktır. Hermetik kombiler, doğal gazın yanmasıyla oluşan su buharını olduğu gibi atmosfere salar. Yoğuşmalı kombideki temel amaç ise su buharının yoğuşturulmasıdır. Atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır. Böylece çevreye zararlı gaz salınımı azalır. Yani yoğuşmalı kombiler, standart kombilere göre çok daha düşük gaz ve enerji harcar.
Bir kombinin kullanım süresi ortalama 15 yıl olarak biliniyor. Ancak bu süre kombinin markasına göre değişir. Böyle bir durumda tercih ettiğiniz markanın garanti süresi önemli bir detay diyebiliriz. Yoğuşmalı kombi ilk alındığında diğer kombilere göre maliyetli gelebilir. Ancak zaman içinde sağladığı düşük enerjili çalışma potansiyeli ile iyi ki yoğuşmalı kombi kullanıyorum dedirtebilir.
Kombi bakımının yapılması güvenliğiniz ve kombinin verimliliği için oldukça önemli. Kombilerin teknik arızayla karşılaşmasını önlemek ve kış boyunca daha etkili bir performans sergilemesini sağlamak için mutlaka her yıl Eylül/Ekim aylarında kombi bakımı yapılmalı. Kombi filtresi temizlendiğinde ve kombi bakımı düzenli yapıldığında enerji tasarrufu elde edilir. Daha fazla ısıtan kombiler sayesinde düşük gelen faturalar ile kışı daha rahat geçirmenizi sağlıyor.
Kombi bakımı gibi peteklerin temizliği de önem arz eder. Halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur, peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi. Zamanla ısınıp soğuyan suyun çamurlaşması nedeniyle peteklerdeki verim düşer. Bu durumda kombi derecesini ne kadar yükseltirseniz yükseltin petekleriniz istediğiniz ısıyı vermez. Bu sebeple kombi bakımı ve petek temizliği düzenli yaptırılmalıdır.