Yol kenarında yetişiyor, tam bir şifa kaynağı! Kaldirik otu neye iyi gelir?

18 Temmuz 2024
0 Yorum
yol kenarinda yetisiyor tam bir sifa kaynagi kaldirik otu neye iyi gelir

Genellikle hodan ya da ıspıt otu adıyla bilinen kaldirik otu, birçok hastalığa şifa oluyor. Neşe, sığır dili, hejavo, gelezan, çoban çedenesi, ballık, öküz dili, turşu, mavi çiçek, gelezan, goriz adıyla da bilinen bu ot, kalp ve damar sağlıklarından tutun da idrar sökücü özelliğine kadar birçok hastalığa iyi geliyor. Tıkalı damarları pırıl pırıl yapan kaldirik otu nedir, ne işe yarar? Yaprakları yenir mi? Ne zaman toplanır? Detaylar içeriğimizde…

Asıl adı ‘hodan’ olan kaldirik otu baharın müjdeleyicisi olarak bilinen birçok hastalığa şifa olan Hodangiller familyasına ait bir bitkidir. Anavatanı Suriye olan bu bitki ülkemizde ağırlıklı olarak Sinop ve çevresindeki köylerinde toplansa da tüm Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.

Yol kenarında kendiliğinden yetişen, mor, mavi ve beyaz renkleri ile bilinen kaldirik otunun tıkalı damarların açılmasını sağladığı gibi idrar sökücü özelliği de vardır. Kaldirik otu yaprakları yenir mi, ne zaman toplanır, hangi hastalıklara iyi gelir? İşte detaylar… 

Hodan, kaldirik, ıspıt başta olmak üzere farklı şekilde adlandırılan kaldirik otu, birçok hastalığa iyi geliyor. Bilmeyenlerin yanından geçip gittiği, yol kenarında yetişen kaldirik, alternatif tıpta da en çok kullanılan bitkiler arasında yer alıyor. Giresun’da salatalarda ve garnitür olarak tercih edilen kaldirik otu yemeklerde de kullanılıyor. İlçenin kaldirik kavurması, kaldirik kızartması gibi yemekleri meşhur. 

ekran resmi 2024 07 18 115220

KALDİRİK OTU (ISPIT, HODAN) NEYE İYİ GELİR?

Yabani otlardan olan kaldirik otu, Hodangiller familyasından olan ıspıt, ve hodan ismiyle  bilinen genellikle nisan ve ekim aylarında pazarlarda gördüğümüz şifa kaynağı bir bitkidir. Birçok kişinin ne işe yaradığını bilmediği bu bitki yol kenarında kendiliğinden yetişmektedir.  Boyu yaklaşık 60 santimetreye ulaşan bu otun hem yağı hem de kurutulmuş hali aktarlarda bulunmaktadır. Kalp ve damar sağlığına olan faydasıyla bilinen kaldirik otunun sağlığa olan diğer faydaları şunlardır:

Sindirim Sağlığı:  Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi sorunlara yardımcı olabilir.

İdrar Söktürücü: Vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur, böbrek sağlığını destekler.

Anti-inflamatuar Özellikler: İltihapları azaltmaya yardımcı olabilir, eklem sağlığını destekleyebilir.

Bağışıklık Sistemi Destekleyici: İçerdiği besinler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Cilt Sağlığı: Geleneksel tıpta cilt problemlerinin tedavisinde kullanılabilir, yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Ağrı Kesici Etki: Bazı kaynaklarda, baş ağrısı ve kas ağrılarına karşı faydalı olabileceği belirtilmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu için kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmak önemlidir.

ekran resmi 2024 07 18 120644

KALDİRİK OTU NASIL TÜKETİLİR?

Kaldirik otunu isterseniz yaş, isterseniz mutfaklarda ve tıbbi tedavilerde doğal ilaç olarak kullanabilirsiniz. Genellikle ticari amaç olarak kullanılan bu otu aktarlardan yağ olarakta alabilirsiniz. Kaldirik otu tazeyken ıspanak gibi pişirilip tüketilebilen bir bitkidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, pişirilmeden önce mutlaka sirkeli suya batırılması ve ardından bol suyla yıkanmasıdır. 

KALDİRİK OTU ÇİÇEKLERİ YENİR Mİ? 

Hodan, halk dilinde kaldırık ve ıspıt otu olarak da bilinen, beyaz ve mor çiçekleri ile ön plana çıkan, tüylü yaprakları olan bu bitkinin çiçekleri yenilebilir. Yapraklarının dışında tohumları da yağ üretmek için kullanılan faydalı bir bitkidir. 

KALDIRIK OTU YEMEĞİ NASIL YAPILIR?

Kaldirik otunu güzelce ayıklayın ve temizliğiden emin olana kadar bol suyla yıkayın. Üstünü geçecek kadar bol su ve bir miktar tuz ilave ederek 15 dakika haşlayın.

Süzdüğünüz kaldirik otunu elle iyice sıkarak bekletin.

Bir tencerede ince kıyılmış soğan, sıvı yağ, sarımsağı pembeleşene kadar kavurun. Ardından salça ve kaldirik otunu ilave ederek kavurmaya devam edin. 

Üstüne karabiber, tuz, pul biber ve kekik ilavesi yapıp, kısık ateşte 5 dakika kadar daha pişirin. Afiyet olsun.