Herkesin zaman zaman karşılaştığı ve hafif tıbbi rahatsızlıkların belirtisi olan yüksek ateş, sağlık durumumuz hakkında önemli ipuçları sunabilir. Peki, yüksek ateş egzamaya neden olur mu? Ateşin egzamaya etkisi var mı?
Egzama, cildin kızarıklık, kaşıntı ve iltihaplanma ile karakterize bir durumudur ve genellikle çevresel faktörler ya da bağışıklık sistemiyle ilişkili olarak ortaya çıkar. Peki, yüksek ateş bu durumu tetikler mi? Bu soru, egzamayla mücadele eden pek çok kişi için önemli olabilir.
Egzama, cildin kızarıklık, kaşıntı, kuruluk ve kabarcıklarla birlikte iltihaplanmasıyla karakterize olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama, genetik yatkınlık, bağışıklık sistemi sorunları, alerjiler veya çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir.
Egzamanın yaygın türleri arasında şunlar yer alır:
Atopik Egzama: Genellikle bebeklik döneminde başlar ve genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişir. Kuru, kaşıntılı ve hassas bir cilde neden olabilir.
Kontakt Dermatit: Cildin belirli bir maddeye temas etmesi sonucu ortaya çıkan egzama türüdür.
Seboroik Dermatit: Saçlı deride ya da vücudun yağlı bölgelerinde oluşan egzama türüdür ve kepeklenmeye yol açabilir.
Numuler Egzama: Yuvarlak veya oval şekilli kuru ve kaşıntılı lezyonların görüldüğü egzama türüdür.
Dyshidrotic Egzama: Ellerde ve ayaklarda su dolu kabarcıkların oluştuğu egzama çeşididir.
İşte egzamanın yaygın olarak görülen 8 belirtisi:
Egzama, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve iltihaplanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir cilt rahatsızlığı olduğundan genellikle ateş yükselmesi beklenmez. Ancak egzamanın şiddetli olduğu durumlarda, cildin enfeksiyon kapması sonucu vücut sıcaklığında artış meydana gelebilir ve bu durumda ateş yükselebilir.
Özellikle egzamanın yoğun kaşıntıya neden olması durumunda, kişi cildi daha fazla tahriş ederek enfeksiyon riskini artırabilir. Enfeksiyon geliştiğinde ise vücut savunma sistemi tepki vererek ateşe yol açabilir. Bundan dolayı egzama direk olarak ateşe neden olmaz fakat enfeksiyon geliştirmesi durumunda ateş yükselebilir. Egzama belirtileri ile karşılaştığınızda ve ateş gibi eşlik eden semptomlar varsa bir sağlık uzmanına danışmanız gerekebilir.
İşte egzamanın geçmesine yardımcı olabilecek bazı yöntemler:
Egzama belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir, bu nedenle her bireyin tedavi planı kendisine özel olmalıdır.
Egzama semptomlarını artırabilecek veya tetikleyebilecek bazı besinler vardır. Egzama olan kişiler genellikle aşağıdaki besinleri tüketirken dikkatli olmalı veya mümkünse kaçınmalıdır: