Yumurta turşusu hem lezzetli hem de besleyici, sağlıklı bir besindir. Bu makalemizde yumurta turşusunun nasıl yapılacağını anlatacağız.
Yumurta turşusu hem lezzetli hem de besleyici, sağlıklı bir besindir. Bu makalemizde yumurta turşusunun nasıl yapılacağını anlatacağız.
Yumurta Turşusu Yapmak için 1. Tarif
Yumurta Turşusu Nasıl Yapılır? 1. Tarifin Yapılışı
Bir kaba yumurtaları koyun, içine bolca tuz serpin ardından su döküp kaynatın. Yumurtalar katılaşana kadar 5-6 dk kaynatın.Ardından yumurtaların kabuklarını soyup kavonoza yerleştirin. Küçük bir tencereye 1 su bardağı pancar suyu,yarım su bardağı sirke, bir tatlı kaşığı tuz tuz,1 adet küçük boy ince doğranmış soğan ve 3-4 diş sarımsak katıp 10 dk kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra kavanozdaki yumurtaların üzerini örtecek şekilde eklenir ve kapağı sıkıca kapanır. Buzdolabında beklettiğiniz turşuyu 2-3 gün sonra yiyebilirsiniz
Yumurta Turşusu Yapmak İçin Malzemeler
Orta boy tencerede 6 ila 8 orta boy yumurtayı yerleştirin. 2,5- 5 cm yumurtaların üstünü kaplayacak şekilde tencereye su dökün. İçine biraz beyaz sirke serpin. Ocağın orta gözünde kısık ateşte yumurtaları kaynatın, yüksek ısı yumurtaları çatlatabilir. Ocağı kapatın, tencereye kapak koyun. Yumurtayı 15 dakika sıcak suda bekletin. Kaynatma işlemi sırasında çatlamış yumurtayı çıkarın. Bunlardan iyi turşu olmayacağından, başka şekilde değerlendirilebilir. Sıcak sabunlu su ile büyük cam kavanozu ve kapağı yıkayın ve durulayın. Fırını önceden ısıtın. Kavanozu ve kapağını ağzı açık şekilde fırın tepsisine koyun. 35 dakika fırında tutup çıkarın, tezgahın üzerine yerleştirip, soğumasını bekleyin. Bir kase soğuk suyu buz küpleri ile doldurun. Haşlanmış yumurtaları buz dolu kaba koyun. 5 dk burda bekletin. Buz dolu kaseden bir yumurtayı çıkarın. Tezgaha veya musluğa hafifçe vurup, dikkatlice kabuklarını soyun. Diğer yumurtaları da bu şekilde soyun. Buz dolu kaba yumurtaları tekrar koyun. Sterilize ettiğiniz kavanoza soyulmuş yumurtaları yerleştirin. Bir tencereye 6 su bardağı su dökün. Yarım bardak elma sirkesi, 4 yemek kaşığı toz şeker katın. Rengin yoğunluğunu arttırmak için suya biraz pancar suyu kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz baharatı ekleyin. İlk yumurta turşusu yapışınızsa 1 yemek kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı pul biber ve karabiber katın. Karışımı yüksek ateşte kaynatın. 1 adet küçük küçük doğranmış kırmızı pancarı ekleyin. Ocağı kısıp 10 dk kaynamaya bırakın. Süzgeçten geçip, baharatları ve pancarı süzün.Yumurta üzerine cam kavanoz içine karışımı dökün. Olabildiğince tam olarak doldurmaya bakın. Kapağını sıkıca kapatın. Servisten önce 3 gün boyunca buzdolabında kavanozu bekletin. Yumurtaları 1-2 hafta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Not: Yumurta turşusunu oda sıcaklığında asla muhafaza etmeyin yoksa botulizm zehirlenmesine neden olabilir. 1 saatten fazla, oda sıcaklığında bekleyen yumurta turşusunu atın.
Yumurta Kaç Kalori Kilo Yaparmı Zayıflatırmı? Diyetisyenler Cevaplıyor Tıklayınız
Hindi Yumurtası Fiyatı Ne Kadar, Nerede Bulunur, Faydaları Nelerdir? Tıklayınız
Bıldırcın Yumurtası Protein Değeri Ve Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Tıklayınız