Yumurtlama Olmamasının Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

12 Eylül 2021
0 Yorum
yumurtlama olmamasinin belirtileri nedenleri ve tedavisi

Sağlıklı bir kadın vücudunda yumurtalıklarda her ay bir tane yumurta hücresi üretilir ve bu hücre olgunlaşıp adetin 12. – 14. Günleri arasında ovulasyona girer yani yumurtlar-çatlar. Sağlıklı ve olması gereken olarak görülen bu durum bazı kadınların

Sağlıklı bir kadın vücudunda yumurtalıklarda her ay bir tane yumurta hücresi üretilir ve bu hücre olgunlaşıp adetin 12. – 14. Günleri arasında ovulasyona girer yani yumurta çatlar. Sağlıklı ve olması gereken olarak görülen bu olay bazı kadınların yumurtalıklarında gerçekleşmez ve bu durum yumurtlama olmaması yani anovulasyon olarak adlandırılır. 

Ovulasyon ayda bir kez gerçekleşmesi gereken bir olaydır. Gerçekleşmemesinin altında ise birçok farklı sebep yatabilir. Bunlardan ilki menopozdur, menopoza girildiğinde kadın vücudunda ovulasyon yani yumurtlama meydana gelmez, kadın regl görmez ve dolayısyla hamile kalınamaz. 

Halk arasında yumurtlama yaşamayan kadınların durumunu tanımlamak için yaygın olarak “yumurta tembelliği” tabiri kullanılır. Burada kastedilen tembellik yumurtalıklarda her ay düzenli olarak yumurtlama gerçekleşmemesidir.

Yumurtlama Olmaması Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama yani ovulasyon gerçekleştiğinde yumurtalıklardaki foliküller içinde bulunan sıvı rahime akar. Bu durumda kasıklarda ağrı meydana gelir.

Yumurtlama dönemi yaklaştıkça vajinadaki akıntı ve ıslaklık artış gösterir. Ayrıca kişi göğüslerde hassasiyet veya şişlik, vücut ısısında yükselme yaşar, libido yükselir. Sıraladığımız bu belirtiler yaşanmazsa yumurtlama olmadığı anlamına gelir ve bu durumda anovulasyon teşhisi için ultrason incelemesi ve progesteon hormonu tahlilleri yapılmalıdır.

Yumurtlama Olmamasının Nedenleri Nelerdir?

  1. Polikistik oversendromu
  2. Şişmanlık
  3. Aşırı stres
  4. Aşırı spor yapma
  5. Psikolojik travma
  6. Ani kilo kaybı
  7. Troid bezi bozuklukları, guatr (hipotroidizm, hipertroidizm)
  8. Anoreksia, Blumia  gibi yeme bozuklukları
  9. Hipogonadotropikhipogonadizm (Beyinde hipofiz bezi ile ilgili bozukluklar)
  10. Hipofiz tümörleri, adenomlar
  11. Pitüiteriskemi (hipofiz kanlanmasını bozan durumlar, Sheehansendromu gibi…)
  12. Hiperprolaktinemi (Prolaktin yani süt hormonu yüksekliği)
  13. Prematürovaryansendrom (POF)
  14. Perimenopoz (menopoz öncesi dönem)
  15. Emzirme döneminde olma
  16. Genetik nedenler: Turnersendromu…
  17. Bazı over (yumurtalık) tümörleri
  18. Depresyon ilacı gibi ilaçların yan etkileri
  19. Adrenal bez hastalıkları: Hiperandrojenizm, Adrenal yetmezlik (Böbrek üstü bezi hastalıkları)

Yumurtlamama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtlamama durumunda uygulanacak tedavi hastanın hamile kalmayı isteyip istememesine bağlı olarak değişmektedir. Kişi hamilelik istiyorsa ovulasyon indüksiyonu yani yumurtlama tedavisi, yumurta büyütme tedavisi uygulanır. Ancak hamilelik düşünülmüyorsa hormonal ilaçlara ek olarak adet düzenleyici bir tedavi uygun olacaktır. Ayrıca son olarak şunu bildirelim ki uygulanacak tedavi kişinin yaşı, yumurtlamamanın arkasındaki neden, başka hastalık ve şikayetlerine göre değişkenlik göstermektedir.