Yutkunurken zorlanma hissi hangi hastalıklara işaret eder? Boğazımda sanki bir şey varmış gibi

3 Ağustos 2022
0 Yorum
Adsiz tasarim 22

Boğazda bir şey olmamasına rağmen sanki varmış hissine “globus” denir. Hipokrat 2500 yıl önce globus sorunundan muzdarip kişilerin olduğunu bildirmiştir. Boğazda takılma veya bir şey varmış hissinin geçmiş zamanlarda tamamen psikolojik olduğu düşünülüyordu. Ancak yapılan araştırmalar bu soruna asit reflü hastalığı, boğazda tümör, troid bezlerinde genişleme gibi organik, somut nedenlerin de sebep olabildiğini gösteriyor.

YUTKUNURKEN SORLANMA HİSSİ HANGİ HASTALIKLARA İŞARET EDER?

Asit reflü hastalığı
Boğaz kuruluğu
Kronik farenjit
Stres ve kaygı
Alerji
İlaçların yan etkileri
Sinüzit hastalığı
Globus histerik
Kronik sinüzite bağlı geniz akıntısı
Yemek borusu üst sfinkterinin fonksiyon bozukluğu
Yutak, gırtlak, tiroid bezi tümörleri
Tiroid hastalıkları
Az su içme alışkanlığı
Sigara içme
Boğaz enfeksiyonu
Troid bezlerinde genişleme
Şeker hastalığı
Geniz akıntısı
Sjögren sendromuna bağlı tükürük üretiminin az olması
Boyun omurlarında yaşlanmaya bağlı ileri dereceli kireçlenmeler
Eagle sendromu
Servikal spondiloz
Boğaz kanseri

Adsiz tasarim 23

ASİT REFLÜ

Boğazda takılma hissi yaşamanın en sık sebeplerinin başında asit reflü gelmektedir. Halk arasında daha çok asit reflü olarak adlandırılan Gastro Özofajital Reflü kronik bir hastalık olup midede bulunan mide asitinin yemek borusuna geri kaçması durumudur.  Kısaca GÖR veya GÖRH hastalığı olarak adlandırılan bu durum sonucunda yemek borusuna geri kaçan asit kişinin boğazında bir şey varmış gibi hissetmesine yol açar. Ek olarak asit reflü, mide yanması ve midede ağrıya da sebep olmaktadır. Bu hastalığın teşhis edilmesinden sonra doktor uygun ilaçları reçete edecektir. Bu ilaçlara ek olarak kişi yemeklerden sonra en az 2 saat uyumamaya dikkat etmeli, acı-ekşi-yağlı besinler tüketmemeli ve uyurken belden yukarısı daha yüksekte kalacak pozisyonda olmalıdır. İlaç tedavisine ek olarak bu önerilere de uymak asit reflünün rahatsız edici belirtilerini en aza indirecektir.

STRES

Vücutta stres sebepli yaşanan birçok fiziksel problem ve hastalık ortaya çıktığı yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bilinen bir gerçektir. Stres sebepli boğaz kaslarının büzülmesine bağlı olarak boğada bir şey varmış gibi hissedebilirsiniz. Buna bağlı olarak zor yutkunma ya da boğulma hissi yaşanabilir.

Adsiz tasarim 21 1

FARENJİT HASTALIĞI

Faranjit boğazda meydana gelen viral, bakteriyel ya da mantar sebepli oluşan bir tür enfeksiyondur. Bu durumun sonucunda da boğazda bir şey takılmış gibi bir his meydana gelebilir. Bu his ağrı, öksürük ve ateş yapabilir. Tedavi için sıklıkla analjezik, antibiyotik ve streoidler kullanılmaktadır.

TiROİD BEZLERİNİN ÇOK ÇALIŞMASI

Ensede köprücük kemiğinin üzerinde yere alan kelebek şeklindeki bez tiroid olarak adlandırılmaktadır. Bir endokrin bezi olup hormon üreterek kalp atış hızını ve kalori yakma hızını kontrol etmektedir. Tiroid bezlerinin çok çalışması durumunda fazladan tiroid hormonu salgılanır ve bu durum tıpta hipertiroidizm olarak isimlendirilmektedir. Hipertiroidizm sonucunda da boğazda takılma hissi yaşayabilirsiniz.

BOĞAZ KANSERİ

Boğaz, yutak, ses teller, bademcik ya da gırtlakta kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucunda boğaz kanseri ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da hastalar boğazda yumru hissetmek hibi belirtiler yaşayabilir.

ANKSİYETE

Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik problemler bazı kişilerde boğazda takılma hissine sebep olabilir.

Adsiz tasarim 24

RETFAREGEAL APSE

Boğazın arka kısmındaki dokuların yüzeyinde biriken irinlere retroparengeal apse adı verilmektedir. Bu durum hayati risk içeren ciddi bir hastalıktır. Retroparengeal apse belirtisi olarak boğazda bir şey var gibi hissetme ve yutkunmada problemler yaşanabilir.

STREP BOĞAZ

Strep boğaz, boğazda meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu durum, kişide kaşıntı, ağrı ve takılma hissine yol açabilir.

ÖZOFAJİT

Ağızdan mideye yemeklerin taşınmasını sağlayan kaslı yapıdaki bir tüp olan yemek borusunda iltihaplanmaya özofajit denilmektedir. Özofajit belirtileri arasında göğüs ağrısı ve zor yutkunma gibi belirtilere sebep olmaktadır.

AKALAZYA

Yemeklerin ve sıvıların, yemek borusundan mideye inmediği rahatsızlık akalazya olarak adlandırılmaktadır. Çok nadir görülen bu durum sonucunda kişi boğazda takılma veya boğazda bir şey varmış hissi gibi belirtilere sebep olabilir.

Adsiz tasarim 25

BOĞAZDA SANKİ BİR ŞEY VARMIŞ HİSSİ, TAKILMA, YUMRU HİSSİ NASIL GEÇER?

Boğazda sanki bir şey varmış, yumru varmış hissinin geçmesi için Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelidir. Doktor endoskopi ile boğazınıza bakacak sorunu teşhis etmeye çalışacaktır.

Sorunun tedavisi nedene göre değişir. Örneğin asit reflü hastalığı boğazda bir şey varmış hissine yol açtıysa antasit ilaçları ve asit-bastırma ilaçları reçete edecektir.

BOL SU İÇİN

Boğazda yutkunmada zorlanma gibi bir problem yaşıyorsanız günde 8-10 bardak su içmelisiniz. Bu yöntem sayesinde boğazınızı nemli tutup yutkunmada zorlanma probleminden kurtulabilirsiniz.

TUZLU SU İLE GARGARA YAPIN

Boğazda bir şey varmış gibi hissediyorsanız tuzlu su ile gargara yapmayı deneyebilirsiniz. Bunun için 1  bardak suyun içine yarım tatlı kaşığı tuz katın ve karıştırın. Hazırlamış olduğunuz su ile gargara yapabilirsiniz. Tuzlu su boğazdaki kuruluğu gidermede çok etkilidir.

Adsiz tasarim 26 1

SİRKELİ SU İLE GARGARA YAPIN

Boğazınızı sirkeli su ile gargara yaparak boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Bunun için 1 su bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi karıştırın.

BUHAR MAKİNESİ

Boğazınızı rahatlatmak için bulunduğunuz odaya bir buhar makinesi koyabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde boğazlarınız iyi şekilde nemlenecek ve boğazda bir şey varmış gibi yutkundan zorlanma hissinden kurtulabilirsiniz.

LİMONLU SU

Boğazda yumru hissinden kurtulmak için başvurabileceğiniz bir diğer yöntem limonlu sudur. Bunun için 1 bardak çaya ya da 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı bal ve birkaç tatlı kaşığı limon suyu ekleyip güzelce karıştırın. Bu karışım ile gargara yapın.