Bilim insanları bebekler üzerinde yaptıkları araştırma sayesinde, ağlayan bebeği sakinleştirmenin en etkin yolunu buldu. Araştırmanın sonucunu duyan ebeveynler rahat bir nefes aldı. Peki, ağlayan bebeği sakinleştiren yöntem nedir?
Ağlayan bebeği sakinleştirmek anne babalar için bazen zor olabiliyor. Özellikle gece yarısı ağlayan bebeği yatıştırmak çoğu ebeveyn için büyük bir hayal kırıklığı… Bilim insanları, ağlayan bebeği yatıştırmak, uyuma şansını artırmak için bir araştırma yaptılar ve en iyi sonucu ortaya çıkardılar. Bu yöntem en çok yeni anne baba olanların işini kolaylaştıracak. İşte bilim adamlarının ağlayan bebeği sakinleştirmek için bulduğu etkili yöntem:
Tokyo’daki RIKEN Beyin Bilimleri Merkezi’nde görevli Dr. Kumi Kuroda, ebeveynlerin bebeklerini uyutma yöntemlerini inceleyerek en etkili yöntemi buldu.
Dr. Kumi Kuroda ve ekip arkadaşları, bebekleri yatırmanın, bebek arabasında sallamanın, kucağa alıp yürüş yapmanın ve ayakta sabit bir şekilde durarak beklemenin avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırdı.
Bilim insanları yaptıkları araştırma sonucunda ağlayan bebeği sakinleştirmenin en etkili yönteminin bebek kucaktayken 5 dakika yürüyüşe çıkmak ve ardından 5-8 dakika bebek ile oturmak olduğunu ortaya çıkardı.
Yürüdüğü esnada annesi tarafından tutulan ağlayan bebeklerin 30 saniye içerisinde sakinleştiği ve kalp atışlarının yavaşladığı ortaya çıktı.
Bebeği kucakta 8 dakika boyunca tutarak sabit bir şekilde durdurmanın da etkili olduğu tespit edilirken, bebek beşiğinde ileri geri sallamanın ise en etkili üçüncü yöntem olduğu belirlendi.
Bilim insanları karşılaştırma sonucunda otururken bebeği kucağa almanın çaresiz bir yöntem olduğu tespit etti. Bebeği kucaktan bıraktıktan hemen sonra yeniden ağlama ve sinir krizlerinin başladığını ortaya çıkardı.
Bilim insanları, yürüme tekniğinin geçmişte etkisiz olarak bilindiğini ancak bu çalışmalar sonucunda işe yaradığını tespit ettiklerini söyledi.
Current Biology isimli dergide yayınlanan araştırmada 21 bebeğin incelendiği kaydedilirken, yürüyüş yapıldığı sırada dördüncü dakikanın sonunda bütün ağlayan bebeklerin ağlamayı kestiği ve neredeyse yarısının da uyumaya başladığı belirlendi.
Araştırma ilk olarak maymunlar, köpekler ve farelerdeki ‘taşıma etkileşimi’ üzerinde yapıldı. Bu memelilerin yavrularını alarak yürümeye başlamasıyla, bebeğin sessizleştiği, kalp atışının yavaşladığı tespit edildi.
İnsanlar üzerinde yapılan araştırma 0-7 aylık bebeği olan 21 annenin katılması ile yapıldı. 4 durum üzerinde çalışma test edildi:
Yapılan araştırma sonucunda; bebeklerin ağlaması taşımanın başlamasından 30 saniye sonra azaldı. Bebeğin kalp atışlarının yavaşladığı gözlemlendi. Benzer bir etki beşikte sallanırken de elde edildi. Fakat hareketsiz tutmak bebeğin ağlamasını yatıştırmadı.
Sonrasında yeni doğanların 5 dakika taşınması etkisi incelendi. Bu incelemede yüzde 46’lık bir oranın bu sürede uykuya daldığı tespit edildi. Süre 1 dakika artırıldığında yüzde 18’i daha uyudu. Bu yöntemin yalnızca ağlamayı sonlandırmadığı, uyku sürecini başlattığı da tespit edildi.
#haber#