Yüzde karıncalanma hissi çeşitli nedenlerden ortaya çıkan bir durumdur. Karıncalanma hissi, yüzün genelinde yahut bir kısmında görülebilir. Çoğu zaman bu karıncalanma hissi kişiyi çok rahatsız eder ve ağrı ile birlikte seyr eder. Yüze dokunulduğunda bu histe artış gözlemlenebilir. Karıncalanmaya, uyuşukluk hissi, ciltte sıvı dolu kabarcıklar, ciltte yanma ve cilt renginde değişim de eşlik edebilir.
Stres
Yüzde karıncalanma, adrenalin hormonu salgılanmasından kaynaklanabilir. Anksiyete veya stres, vücutta adrenalin salgısını artırır. Bunun sonucunda da yüz bölgesinde karıncalanma yaşanır.
Sinir hasarı
Trigeminal sinirin sıkışması ya da yaralanması sonucunda yüzde karıncalanma, başta uyuşma hissi ve hatta felç de ortaya çıkabilir. Semptomların şiddeti sinirdeki hasara göre değişir. Sinir hasarı genellikle boyun yaralanmalarının meydana geldiği araba kazalarında görülebilir.
Serebrovasküler inme
Yüz karıncalanması, inmenin nadir belirtilerinden biri olabilir. Bu duruma yüzde his kaybı da eşlik edebilir. İnmenin diğer belirtileri arasında,konuşmanın anlaşılmaması ve hareket etmede zorlanma gelir.
Aşırı sıcaklık veya soğukluk
Soğuğa karşı duyarlı olanlar, aşırı sıcak veya soğuk havadan kaynaklı olarak, yüzde karıncalanma hissi yaşayabilirler.
Zararlı kimyasallara maruz kalma
Kimyasal ürünlerde bulunan çeşitli zararlı maddeler, yüzde karıncalanma gibi belirtilere neden olabilir. Özellikle kimyasal maddelerin olduğu bir işyerinde çalışıyorsanız, yüzünüzde sıklıkla karıncalanma hissi duyabilirsiniz.
Vitamin eksiklikleri
Vitamin eksiklikleri (B, magnezyum), sinirlerin yanlış sinyal göndermesi ve kasların yetersiz kasılmasına neden olup yüzde karıncalanmaya yol açar.
İlaç tedavisi
Yüzde karıncalanma, herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. İlaç kullanmadan önce, belirtilen yan etkileri prospektüsten okuyun. Kullandığınız ilaç yan etki olarak yüzde karıncalanma yaptıysa doktora danışıp o ilacı muadili ile değiştirin.
Multipl skleroz
Multipl skleroz, sinir hasarına neden olan bir hastalıktır. Yüz karıncalanması, zarar gören sinirlere bağlı olarak multipl sklerozun nadir belirtilerinden olabilir.
Baş yaralanması
Yüzde karıncalanma hissi, başta yaralanma sonrası komplikasyon olarak belirti verebilir. Sinir hasarının bir işaretidir.
Beyin tümörü
Beyin tümörü yüzle alakalı bir sinire baskı uyguluyorsa, yüzde karıncalanma hissi görülebilir.
Migren
Migren hastalığına, yüzde karıncalanma hissi, bulantı ve baş dönmesi gibi belirtiler eşlik edebilir.
Zona hastalığı
Bu viral enfeksiyon oldukça ciddi bir hastalıktır ve lezyonlar genellikle sinir yolu üzerinde görülür. Yüz siniri zonadan etkilendiyse yüzde karıncalanma hissi görülebilir.
Yüzde karıncalanma hissi yaşıyorsanız mutlaka bir Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) doktoruna başvurmalısınız. Doktor nedenin durumuna göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır. İşte olası tedavi yöntemleri:
Sinir hasarı tedavisi
Cerrahi müdahale, genellikle yüzdeki sinir sıkışmasını tedavi etmek için yapılır. Fizik tedavi, iyileşme döneminde tavsiye edilebilir.
İnme
İnme ciddiyetine bağlı olarak, hastaya oksijen tatbik edilebilir. Beynin şişmesini önlemek için ilaçlar verilir. Damar içine sıvı verilerek vücudun susuz kalması önlenir.
Kimyasallara maruz kalma durumunda
Yüz iyice yıkanmış ve yumuşak bir havlu ile temizlenmelidir. Hasta etkilenen alana dokunmaması konusunda uyarılır. Enfeksiyonundan korumak için, pansuman uygulaması yapılabilir.
Vitamin eksikliği halinde
Vitamin takviyesi alımı yapılır. İntravenöz uygulama daha ciddi durumlarda tavsiye edilir.
M.S hastalığı
Doktorun verdiği ilaçlar içilir.
Baş yaralanması
Acil tıbbi müdahale – vital bulguları stabil olmasını sağlama ve ameliyat ile duruma müdahale edilir.
Beyin tümörü
Kemoterapi / radyoterapi ve cerrahi operasyon tedavisi uygulanır.
Migren
Anti-inflamatuar ilaçlar – İbuprofen, asetaminofen gibi ilaçlarla hastalık tedavi edilmeye çalışılır.