Zamanım yok diyenlere zaman ayarlı 10 tavsiye

15 Nisan 2024
0 Yorum
zamanim yok diyenlere zaman ayarli 10 tavsiye

Her insan kendine zaman ayırmaya, sevdiği şeyleri yapmaya ihtiyaç duyar. Fakat genellikle bunları yaparken zamanı boşa harcar. Hiçbir şeyi zamanında yetiştirememek, kendine zaman ayıramamak ya da yeterince dinlememek çağımızın problemi haline geldi. Bunun tek sebebi, zaman yönetimine dikkat edilmemesi. İşte zamanınızı en çok çalan 10 şey…

Günümüzde bir çok insan istediklerini yapabilmek için zamanın yetmediğini, yeterince dinlenemediğini vs. ileri sürer. Oysa durup düşündüğümüzde farkında olmadan yaptığımız bir çok şey zamanın boşa gitmesine neden oluyor. Bunlar, tekrarlandığında geri dönülemez bir döngü başlatır, ve göz açıp kapayıncaya kadar günler, haftalar boş yere gider. Zamanın su gibi akmasına neden olan alışkanlıkları değiştirerek ibu kısır döngüyü kırmak işten bile değildir. İşte başlangıç için 10 ipucu: 
 
teknoloji

TEKNOLOJİYE BAĞIMLI OLMAK

Çok fazla televizyon izlemek, telefonla konuşmak ya da tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerle vakit geçirmek zamanın boş yere harcanmasının en büyük sebebidir. Sosyal medyada gereğinden fazla zaman harcanması, bilgisayarda ya da tablette ilgili olunmayan konularda bir şeyler izlenmesi bir süre sonra alışkanlık haline gelerek kısaca zaman öldürmek anlamına gelir. 
 
beden

BEDENİN İHTİYAÇLARINI GÖRMEZDEN GELMEK

Zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olmak, kişinin hayat kalitesini gösteren en önemli etkenlerdir. İnsan ne kadar sağlıklı olursa, o kadar çalışabilir, düşünebilir ve üretebilir. Dolayısıyla kendine bakmak, sağlığına dikkat etmek zamanı doğr kullanmanın en önemli anahtarlarından biridir. Fiziksel ve zihinsel sağlığı yerinde olmayan kimse, hayatını kaliteli olarak geçiremez, zamanını yeterince iyi değerlendiremez. 
 
ertyelemek

ERTELEMEK

Ertelemek genellikle zaman yönetimi iyi olmayan kişilerin sürekli  olarak yaptığı bir davranış biçimidir. Bu durum kişinin önemli işlerini erteleyerek bir sonraki gün olduğundan daha stresli bir şekilde uyanmasına sebep olur. Halihazırda gün içerisinde yapılması gereken işler, bir önceki günden ertelenen işlerle beraber kişiye ağır gelir ve bir sonraki güne yine bazı işler erteleneir. İnsanı stres ve düzensizliğe sürükleyen bu durum, kısır bir döngü içerisinde devam eder ve kişinin zamanını doğru değerlendirememesine sebep olur. 
 
baskalarinin hayatlariyla ilgilenmek

BAŞKALARININ HAYATLARIYLA İLGİLENMEK

Başkalarının hayatlarıyla ilgilenmek sadece merak duygusuyla açıklanamaz. Bir çok insan, başkalarının hayatlarında neyi başardığı, neyi satın aldığı ya da nasıl yaşadığıyla ilgilenir. Bu durum hem insanın psikolojisini kötü etkiler hem de kendi hayatına yeterince odaklanamamasını sağlar. Dolayısıyla kişinin kendi hayatıyla ilgilenmesi, kendinin hangi işleri yaptığı ya da yapacağını önemsemesi, onun zamanını daha iyi değerlendirebilmesini sağlayacaktır. 
 
mukemmel an

DOĞRU ANI ARAMAK

Genellikle insanlar bir şeye başlamak için doğru bir anı beklerler ya da beklediklerini söylerler. Basit bir örnek verecek olursak her Pazartesi girilen diyetler bunun bir örneğidir. İşe başladığımda bunu yapacağım, bir ay sonra şunu yapacağım vs. diyerek zaman şartı konularak yapılan işler genellikle istenilen etkiyi vermez. Hayatta doğru zaman ya da mükemmel an diye bir kalıp yoktur. Sadece doğru anı bekleyerek geçirilen boşa zaman vardır. Bu yüzden kişinin istediği bir şeye başlaması ya da bitirmesi için doğru an, düşündüğünü yapacak kuvveti kendinde bulduğu andır. 
 
onaylanma istegi

BAŞKALARI TARAFINDAN ONAYLANMAYA ÇALIŞMAK

Sosyal medyanın insanları yargılamak ve onaylamak için bir jüri görevi gördüğü bu günlerde insanlar yeptığı bir çok şeyi kendi istedikleri için değil, başkaları tarafından onaylanmak için yapıyor. Bu durum hem kişiye istemediği bir işi yapmanın memnuniyetsizliğini hem de istediği bir işi yapabileceği olasılığının üzüntüsünü veriyor. Dolayısıyla başkaları tarafından onaylanmak ya da başkalarını memnun etmeye çalışmak zaman kaybından başka bir şey değildir. 
 
kretmek

ŞÜKRETMEYİ BİLMEMEK

Açlık sadece yemek yemekle alakalı bir durum değildir. Dışarıda görülen ya da sosyal medyada yansıtılan hayatlar, insanlarda şükürsüzlük ve daha fazlasını isteme eğilimi oluşturur. İnsanın hayatında daha fazlasını istemesinde hiçbir problem yok. Fakat elinde olanın kıymetini bilmemek, yaşanılan güzel günlere ya da sahip olunanlara şükretmemek insanda tükenmek bilmeyen kıskançlık duygusunu ve hayatından memnuniyetsizliği beraberinde getirir. Şükretmeyen hiç kimse, hayatını yaşamaktan mutlu olmaz, zamanını güzel şekilde geçirmek için kendinde güç bulamaz. Dolayısıyla şükretmek, kişinin zamanını en doğru şekilde geçirebilmesi için bir anahtar niteliğindedir.
 
bahane

SÜREKLİ OLARAK BAHANELER ÜRETMEK

Bahane üretmek  bir insanın hayatında isteklerinin olmayışının kendi ile alakalı bir durum olmadığını belirtmek için kullandığı en kolay yoldur. Başarılamayan her şey için ya da başlanması gereken bir şeye başlanmasının sebebi olarak gösterilen bahaneler, kişinin kendine ayna karşısında yalan söylemesinden başka bir şey değildir. Bahane üretmek kişinin bir şeyi yapmamasına sebep olan bir zaman kaybıdır. Bahaneler üretmek yerine başarısız bile olsa bir işe başlamak zamanı doğru değerlendirmektir. Çünkü denenen her şey başarısı bile olsa kişiye deneyim verir. 
 
tuketim

TÜKETİM ODAKLI YAŞAMAK

Günümüzün para ölçüsüne rahatlıkla zaman diyebiliriz. Çünkü kazanılan her para, uğrunda çalışılan zamana eşittir. Dolayısıyla bir insanın en çok zamanını harcadığı işinden kazandığı parayı kolayca harcaması ya da gereksiz ürünler alması, başka bir tür zaman kaybıdır. Çünkü haftada en az 40 saat çalışan birinin sadece tüketim odaklı yaşaması onun zamanının kıymetini bilmediğini gösterir. 
 
yeterli uyumamak

YETERLİ UYUMAMAK

Tıpki fiziksel ve zihinsel sağlığı korumak gibi, yeterli şekilde uyumamak da kişinin zamanını boşa harcamasının örneğidir. Her insanın en az 6 ile 8 saat aralığında uyku uyuması gerekir. İnsanın gün içerisinde dinç olması, beyninin uyanık olması ve çalıştığı her konuya odaklanabilmesi için uykusuu tam anlamıyla almış olması gerekir. Bu yüzden, yeterince uyumamak kişinin gün içerisinde belki iki saatte yapabileceği bir şeyi daha uzun saatlerde yapmasına neden olur. Dolayısıyla yeterli uyumamak da kişinin zamanını boşa harcamasının bir sebebidir.